V Archeoskanzene Havránok sa prejdete históriou

Len pár minút od pláží Liptovskej Mary leží unikátne sídlo, v ktorom sa ocitnete v dobe bronzovej, rímskej, medzi Keltmi či šľachticmi. Archeoskanzen Havránok v sobotu 7. júla pripravil pre hostí živú Cestu do histórie.

06.07.2018 09:00
Archeoskanzen Havránok Foto:
Archeoskanzen Havránok
debata

Na ceste medzi Ružomberkom a Liptovským Mikulášom leží najväčšia slovenská priehrada Liptovská Mara a rovno nad ňou je ukrytý poklad – unikátne miesto, ktorým kráčala naša dávna história. Havránok kedysi obývali remeselníci a roľníci ovplyvnení kultúrou Keltov a zanechali nám o sebe svedectvo. Na Cestu za históriou sa môžete vybrať v sobotu 7. júla. Začnete v bronzovej dobe a dostanete sa až na prah stredoveku.

„Tento špeciálny program pre rodiny s deťmi je cestou do histórie osídlenia Havránku i celého Liptova a prevedie návštevníkov časom od bronzovej doby do vrcholného stredoveku. Návštevníkov čakajú i ukážky zo života obľúbených Keltov, z ich módy, kuchyne, vojenstva, lekárstva či remesiel. Príďte sa pozrieť na Havránok a dotknúť sa našej minulosti,“ pozýva Simona Sliacka, archeologička Liptovského múzea v Ružomberku.

„Návštevníkov čakajú i ukážky zo života obľúbených Keltov, z ich módy, kuchyne, vojenstva, lekárstva či remesiel.“

Okrem „živých obyvateľov spred mnohých stáročí“, ktorých uvidíte v činnosti, pri práci, pri varení či pri modlení, sa dozviete veľa zaujímavostí o našej histórii formou krátkych prednášok. Program vyvrcholí záverečným obetovaním v jedinej keltskej svätyni v Liptove. Cesta do histórie trvá dve hodiny a je organizovaná formou pravidelných vstupov o 9., 11., 13. a 15. hodine. Hostia si tak môžu vybrať čas, ktorý im najviac vyhovuje, a o žiadnu časť programu neprídu. No a potom šup schladiť si horúce hlavy v Liptovskej Mare!

Pôvodne sa na mieste archoskanzenu, na svahoch a terasách výbežku Úložisko rozprestieralo niekoľko remeselnícko-roľníckych osád. Ich obyvatelia udržiavali čulé obchodné styky so severorímskymi provinciami, s keltskými oppidami na západe i oblasťami na severe až po Baltské more.

Archeoskanzen Havránok je areál s náznakovými rekonštrukciami obytných, obranných a kultových objektov z mladšej železnej doby a staršej rímskej doby a je to aj jedna z najvýznamnejších lokalít púchovskej kultúry na Slovensku. Všetko podstatné a zaujímavé o jednotlivých kultúrach, ktoré na Havránku zanechali svoje stopy, sa dozviete práve v programe Cesta do histórie.

Návštevníci uvidia aj unikátnu opevnenú svätyňu so stopami keltských náboženských rituálov, ktorá zohrávala vo svojej dobe úlohu duchovného centra presahujúceho hranice regiónu. Súčasťou archeologického múzea je aj pôvodná veža stredovekého Kostola Panny Márie, ktorého história siaha až do 12. storočia, a základy a opevnenie stredovekého hrádku na vrchole Havránku. Archeologické múzeum v prírode Liptovská Mara – Havránok spravuje Liptovské múzeum v Ružomberku.

Pri návšteve archeoparku v iný deň, ale aj pri návšteve ďalších miest v okolí odporúčame zakúpiť si Liptov visit card, s ktorou môžete získať 20-percentné zľavy na vstupy do zábavných areálov či na mnohé atrakcie v okolí.

Užitočné informácie

  • Vstupné na podujatie je 3 € pre dospelých a 2 € pre deti, mimo podujatia 2 € dospelí a 1 € deti do 18 rokov, deti do 3 rokov zadarmo, 3 – 6 rokov 0,01 €, seniori nad 62 rokov, ZŤP a vojnoví veteráni 1 €, s Liptov region card zľava 20 % a vstupné 1,60 €/0,80 €
  • Parkovanie: na okraji cesty, od Ružomberka a od Liptovského Mikuláša cez križovatku Bobrovník, rešpektovať dopravné značenie, výstup pešo od kostolíka na Liptovskej Mare asi 10 min. do mierneho kopca, nevhodný pre vozíčkarov
  • Tip na suvenír: Priamo na Havránku dostať kúpiť repliky keltských mincí, pohľadnice, magnetky aj odbornú literatúru
  • Tip na jedlo: Pre rodiny s deťmi je priateľské prostredie vo Ville Betula (detské menu, Babyland – krytá zábavná hala, vonkajšie ihrisko s vodnými fontánami, lezeckou stenou, trampolínami, kolobežky, športoviská, kone, zvieracia farma) autom do 15 min.

Atrakcie v okolí

Vodná nádrž Liptovská Mara

Najväčšia vodná nádrž na Slovensku Liptovská Mara leží tesne pod archeoparkom. Vznikla zaplavením 13 obcí medzi Ružomberkom a Liptovským Mikulášom. Je rajom vodných športov a rybolovu a na vyhliadkovú plavbu vyráža loď z prístavu v Liptovskom Trnovci.

Mara Fun

V kempe na pláži Liptovskej Mary sa dá objednať jazda motorovým člnom, na skútri alebo wakeboarding, vodné lyže alebo adrenalínový flyboarding, kde prúd vody nadnáša človeka nad hladinou.. Pokojnejšie sú vodné bicykle a kajaky a pre najmenších lodičky v bazéne.

Raft na Váhu

Dobrodružstvo s celou rodinu môžete zažiť pri jazde na raftovom člne v sprievode skúseného inštruktora. Plavba z Ružomberka trvá 100 minút a stojí 89 eur.

Vlakom s bicyklom

Na začiatok cyklotrasy popri riečke Revúca – Cyklokorytníčka vás v Ružomberku prepraví historický vlak Korýtko z Hlavnej stanice do stanice Zápalkáreň. Odtiaľ sa dá pokračovať pešo alebo na bicykli a navštíviť farmu Gejdák (1,4 km), Vlkolínec (3,8 km), Minizoo pod Sidorovom (5 km) či Malinô Brdo (6,5 km).

Vlkolínec

Pamiatková rezervácia unikátnej ľudovej architektúry a zároveň živá obec je už 25 rokov zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V lete ponúka každý víkend od 9. h do 17. h prezentácie ľudových remesiel a návštevníci si môžu zhotoviť vlastný výrobok. Roľnícky dom s expozíciou ľudového bývania spravuje Liptovské múzeum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Havránok #Liptov #Leto s Pravdou