Múzeum liptovskej dediny privíta rodákov zo zatopených obcí

Stavbe Liptovskej Mary padlo za obeť 13 obcí a vodné dielo tak poznačilo osudy mnohých rodín. Múzeum liptovskej dediny v Pribyline v nedeľu 8. júla privíta rodákov zo zatopených obcí. Spomienkové stretnutie Nedeľa rodákov je prístupné aj širokej verejnosti a začína sa o 10. hodine.

06.07.2018 09:00
skanzen pribylina Foto: ,
Skanzen v Pribyline.
debata

„Múzeum liptovskej dediny vzniklo z myšlienky zachovať pôvodné objekty architektúry zo zatopenej oblasti a Nedeľu rodákov organizujeme pravidelne už dlhé roky, aby sa niekdajší obyvatelia zaplavených obcí a ich potomkovia mohli stretnúť a zaspomínať si,“ hovorí Anna Kolkusová.

Skanzen prezentuje bývanie a spôsob života rôznych spoločenských vrstiev v Liptove v minulosti. Návštevníci môžu v areáli vidieť okrem objektov ľudovej architektúry aj goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec, najstaršie zachované zemianske sídlo v Liptove zo 14. – 16. storočia.

Kaštieľ je spájaný s kráľom Matejom Korvínom a jeho synom Jánom Korvínom, kniežaťom liptovským. Atraktívny je aj ranogotický kostol Panny Márie z obce Liptovská Mara s fragmentmi pôvodných nástenných malieb zo 14. a 15. storočia.

„Spomienková slávnosť sa začína programom Pri sokolčianskom zvone, pretože najviac rodákov prichádza práve z obce Sokolčany a ich zvon sa v múzeu zachoval. Vystúpia s vlastným kultúrnym programom, ktorý je spojením piesní a hovoreného slova venovaných spomienke na ich rodnú obec,“ vysvetľuje Anna Kolkusová.

V programe ďalej vystúpi divadelné zoskupenie MADOS z Liptovského Mikuláša s tridsaťminútovým predstavením Jánošík od kolísky až po hrob. Spomienkovú slávnosť uzavrie mužská folklórna spevácka skupina Sliačania piesňami z rodného kraja.

Múzeum liptovskej dediny sa výrazne odlišuje od ostatných múzeí v prírode formou zástavby a skladbou objektov: je obrazom stredovekého sídla s výsadami a právami mestečiek. Okrem drevených obytných a hospodárskych stavieb, reprezentujúcich typické znaky ľudového staviteľstva roľníckych a remeselníckych vrstiev, tam nájdete aj dva spomínané vzácne stredoveké kamenné objekty.

Skanzen liptovskej dediny je múzeum pod holým nebom, kde sa otváracie hodiny prispôsobujú slnku, aby návštevníci mohli do objektov nahliadnuť ešte za svetla. Múzeum liptovskej dediny je otvorené celoročne, každý deň od 9. hodiny a v lete je posledný vstup o 17.30. Do niektorých objektov je možné vstúpiť so sprievodcom (prehliadky každú celú hodinu), ostatné si návštevníci prezerajú individuálne.

Múzeum zo svojich letných programov odporúča Včelársku nedeľu s poradenstvom pre chovateľov (22. júla), Modrotlač (27. júla, do 30. 7. je otvorená aj výstava Modrotlač) a Čipkársku nedeľu (5. augusta).

Vstupné do Múzea liptovskej dediny je 3 € pre dospelých a 1,50 € pre deti do 18 rokov a študentov do 26 rokov, deti do 3 rokov neplatia a deti od 3 do 6 rokov platia 0,01 €., seniori nad 62 rokov, ZŤP a vojnoví veteráni platia 1,50 €. S Liptov region card je zľava 20 %. (2,40 €/1,20 €)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pribylina