Prieskum: Väčšina domácich dovolenkuje na Slovensku

Podľa prieskumov sa na letnú dovolenku tohto roku chystá vyše 80 percent Slovákov. A hoci sú zahraničné destinácie čoraz obľúbenejšie, väčšina ľudí bude oddychovať na Slovensku. Termálne a prírodné kúpaliská, akvaparky, chodenie po pamiatkach, výlety do prírody či horské túry - možností je veľa.

09.07.2018 12:30
Vysoké Tatry, Štrbské pleso Foto:
Štrbské pleso
debata

Ako vyplýva z údajov Štatistického úradu SR, ľudia na Slovensku cestujú najmä v rámci rodnej krajiny. Na jedného aktívneho obyvateľa pripadajú v priemere takmer tri cesty za rok, do zahraničia viac ako jedna. Pomerom cieľových destinácií aj počtom ciest sa tak Slovensko pri porovnaní s ostatnými štátmi Európskej únie ocitlo zhruba v strede.

"Cestovanie je dnes medzi Slovákmi bežné. Celkový počet uskutočnených ciest za posledných päť rokov vzrástol. Zvýšil sa najmä počet krátkodobých ciest – či už za účelom dovolenky, alebo návštevy priateľov a rodiny, najmä na Slovensku,“ uviedol Michal Vyšinský, research director 2muse agentúry, ktorá nedávno skúmala cestovné zvyky Slovákov.

Podiel tunajšej populácie, ktorá cestuje, je takmer rovnaký ako priemer celkovej populácie v EÚ. Podľa prieskumov tohto roku o letnej dovolenke uvažuje až osem z desiatich Slovákov. V posledných rokoch pritom začínajú cestovať aj bez pomoci cestovných kancelárií. Ich služby zväčša potrebujú len pri cestách do cudziny. Z prieskumu vyplynulo, že pri cestovaní po Slovensku využíva komplexné služby cestovných kancelárií iba deväť a čiastočné služby 27 percent opýtaných.

Až 68 percent z celkového počtu ciest stále tvorí pohyb v rámci domovskej krajiny. Vývoj domáceho cestovného ruchu je pritom priaznivý. Zatiaľ čo v roku 2012 tvorili dovolenky našincov na Slovensku len 19 percent a tunajšie návštevy priateľov a príbuzných 11 percent, v súčasnosti je to už 31, resp. 25 percent.

Dovolenkovaniu na Slovensku praje i bezpečnostná situácia vo svete. Aj keď sa oproti minulým rokom trochu zlepšila, vo viacerých zahraničných krajinách stále pretrváva zvýšené riziko teroristického útoku, čo mnohých turistov odrádza. Slovensko v tomto smere pôsobí ako oáza pokoja.

K najvyhľadáva­nejším zariadeniam, ktoré podľa odborníkov spĺňajú predstavu dobrej dovolenky u nás, patria kúpele, Vysoké a Nízke Tatry, no aj zámky či pamiatky zapísané na zozname svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #letná dovolenka