Tanky, ťažká technika, zbrane, bunkre. Dukla láka priaznivcov vojnovej histórie

Miesto, kde sa kedysi zvádzali tuhé boje, staré tanky či ťažká technika z druhej svetovej vojny. To všetko čaká návštevníkov Vojenského historického múzea - Múzejné oddelenie Svidník.

10.07.2018 13:00
debata (2)
Socha československého vojaka na pamätníku na... Foto: SITA, Viktor Zamborský
Dukla, pamätník Socha československého vojaka na pamätníku na Dukle.

Ako dokazujú rôzne prieskumy, pre mladú generáciu je už aj druhá svetová vojna asi takou vzdialenou minulosťou ako stredovek.

Keby sa však vyšplhali na tanky rozmiestnené v areáli tohto prírodného múzea na Dukle a okolo cesty do Svidníka, možno by sa na túto časť dejín dívali predsa len s väčším záujmom.

Jednou z miestnych atrakcií je napríklad vyhliadková veža na Duklianskom priesmyku, blízko slovensko-poľských hraníc. Verejnosti ju znova sprístupnili v máji 2011 (prvý raz to bolo v októbri 1974).

Je vysoká 49 metrov a nachádza sa na mieste, kde mal v októbri 1944 veliteľ 1. československého armádneho zboru v ZSSR, brigádny generál Ludvík Svoboda jednu z mnohých veliteľských pozorovateľní počas bojov o priesmyk.

Vo vstupnej hale vyhliadkovej veže si teraz návštevníci môžu pozrieť niekoľko výstav. Interiér dopĺňajú umelecké diela akademických sochárov A. Račku, J. Koreňa a F. Patočku. Z hornej kupoly veže vidno zase široký priestor Duklianskeho priesmyku a okolia, ktorý bol na jeseň a v zime 1944 dejiskom krvavých bojov medzi jednotkami Červenej armády a 1. československého armádneho zboru v ZSSR na jednej strane a nemeckého Wehrmachtu na strane druhej.

Pamätník Československej armády na Dukle je národná kultúrna pamiatka. Tento prírodný areál patrí k najnavštevo­vanejším miestam regiónu. Nachádza sa v blízkosti hraničného priechodu do Poľska Vyšný Komárnik a pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu, ktorá sa uskutočnila na jeseň 1944.

Počas ťažkých bojov tu padlo vyše 60-tisíc sovietskych a československých vojakov. Pamätník vysoký 28 metrov postavili v roku 1949. Začlenili ho do vojenského cintorína, ktorý pretína kolonáda s bronzovými tabuľami. Tie nesú mená 1 265 padlých príslušníkov 1. čsl. armádneho zboru.

Okolie pamätníka s cintorínom je rozľahlým vojenským múzeom pod otvoreným nebom, ktoré založili v roku 1965. Dnešnú expozíciu reinštalovali v roku 1996 a dokumentuje bojové operácie o strategický priechod cez Karpaty. Bývalé bojisko možno vidieť z nadhľadu, ktorý návštevníkom poskytuje vyhliadková veža.

V areáli prírodného múzea, ale aj popri ceste do Svidníka sa nachádza 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky z druhej svetovej vojny.

V okolitých lesoch sa dá zase i dnes ukryť v zachovaných bunkroch. Do múzea patrí tiež Údolie smrti v okolí obce Kapišová, kde sa odohrali najťažšie boje s masívnym nasadením tankov.

Kapitolu vojnových dejín však dokumentuje aj Vojenské múzeum priamo vo Svidníku. Sídli v budove, ktorá tvarom pripomína protitankovú mínu. Slávnostne ho otvorili v roku 1969.

Dokumentuje priebeh ťažkých bojov, ktoré sa na severovýchode Slovenska odohrávali v prvej a druhej svetovej vojne.

V múzeu sú autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní a nálezy z bojísk o Dukliansky priesmyk.

V parku neďaleko múzea sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky. V jej susedstve od roku 1954 stojí aj Pamätník sovietskej armády, kde pochovali vyše 9 000 vojakov padlých počas oslobodzovania krajiny na jeseň 1944.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #Dukla