Medvedia cesta v Liptove zabaví aj poučí

Jedným zo spôsobov, ako dostať deti od počítačov a mobilov, je zájsť s nimi do prírody. Treba im však vymyslieť taký program, aby sa nenudili. Také možnosti prináša nový náučný chodník v Hrabovskej doline neďaleko Ružomberka. Volá sa Medvedia cesta a rodinám s deťmi ponúka pohyb, zábavu i poučenie.

12.07.2018 12:30
debata (1)

V rámci nenáročnej pešej túry sa môžu zastaviť na siedmich stanovištiach, kde získajú základné informácie o medveďovi hnedom a jeho zvyklostiach.

O počte týchto šeliem, najväčších v našich lesoch, sa vedú dlhoročné spory. Poľovníci presviedčajú, že ich je priveľa, a preto ich treba loviť, ochranári tvrdia opak. Čo však o týchto majestátnych zvieratách vlastne vieme? Túto otázku si položili aj Liptáci a odpoveďou na ňu je práve Medvedia cesta – zážitková náučná trasa pre malých aj veľkých. Okrem informačných tabúľ lemujú chodník fototapety, lavička, lezecká atrakcia, medvedí bunker či medvedia „kúpeľňa“.

„Naša nová trasa sa začína v Hrabovskej doline pri priehrade a končí sa pod Sidorovom pri tunajšej Mini Farme s domácimi zvieratami. Má dĺžku približne tri kilometre. Rodinám s deťmi by som ju odporučila skombinovať s ďalšou pešou turistikou, pretože v okolí je podobných možností nespočetne veľa. Na rodinný výlet sa oplatí ísť do neďalekého Vlkolínca, pamiatky Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, na vyhliadku na Sidorovo alebo na Malinô Brdo, odkiaľ sa dá ísť dole lanovkou či károu,“ opísala Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

Okolie rovnako ponúka rozličné možnosti aktívneho odpočinku, ale aj relaxu po návrate z výletu. Obľúbené sú vodné a adrenalínové športy či oddych pri tunajšej priehrade.

Medveď hnedý sa vyskytuje v Európe, Ázii a v severnej Amerike. U nás žije druh medveď hnedý eurosibírsky. Po prvej svetovej vojne ho takmer vyhubili, ale od roku 1932 je celoročne zákonom chránený, takže sa jeho stavy výrazne zvýšili. Odhaduje sa, že len v okolí Ružomberka žije asi 20 až 25 medveďov. Sú to všežravce, ktoré dokážu naraz skonzumovať až 12 kíl potravy.

Okrem týchto faktov sa návštevníci zoznámia aj s ďalšími zaujímavosťami o medveďoch a ich živote, no aj o faune a flóre Hrabovskej doliny. Mnohých popri putovaní prekvapí tiež povesť z čias života vnučky legendárnej cisárovnej Sisi, podľa ktorej si Ružomberčania vyslúžili označenie „medvediari“.

„Liptov dostal do vienka krásnu prírodu, ktorú treba nielen využívať, ale aj chrániť. Vítame preto každú takú aktivitu, ktorá doplní pestrosť ponuky nášho regiónu, nabáda k pohybu, zabáva aj učí. Projekt sme preto, spolu s mestom Ružomberok, podporili čiastkou takmer 12 500 eur na projektovú dokumentáciu, výstavbu chodníka i propagačné materiály,“ priblížila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Darina Bartková.

Medvede síce žijú skôr samotársky, ale Medvedia cesta má ambíciu lákať do Hrabovskej doliny skupinky detí a dospelých, ktorí v lone prírody budú, naopak, kolektívni a na chvíľu zabudnú, čo je to byť „on-line samotár“.

Ako si na výlete poradiť s úrazom

Podvrtnutý členok, odreniny, úpal či bodnutie hmyzom. To je len niekoľko úrazov, ktoré sa nám môžu stať počas prázdninového výletu. Ohrozené sú najmä deti, ktoré sa často zrania v zápale hry alebo pri šantení. Čo robiť, aby sa to zaobišlo bez vážnejších následkov? Možno pomôže zopár rád, o ktoré sa podelil hlavný inštruktor Falck Academy Miroslav Nagy.

Odreniny

Odreniny všetkého druhu sú najbežnejším detským úrazom. Zväčša ide o drobné zranenia, ktoré stačí ošetriť čistou vodou a osušiť. Aby sa do odreniny nedostal drobný prach či nečistoty, prelepte ju náplasťou. Tie preto majte stále poruke.

Krvácajúca rana

Prvým a najdôležitejším krokom pri krvácaní je jeho zastavenie. Väčšinou stačí správne priložený tlakový obväz. Na ranu môžete pritlačiť aj ruku alebo kus látky. V prípade pochybností volajte záchranku, kde vám poradia, ako ďalej postupovať. Ak ranu spôsobil cudzí predmet, nikdy ho z nej neodstraňujte, pretože ju upcháva a zabraňuje tak krvácaniu. Pokúste sa okraje rany pritlačiť k sebe a aj s cudzím predmetom obložiť gázou a zafixovať. Následne volajte záchranárov. Ak ste predmet náhodou vybrali, nikdy ho nedávajte naspäť. Mohli by ste tým ranenému ešte viac uškodiť.

Krvácanie z nosa

Mäkkú časť nosových krídiel držte stlačenú asi desať minút, následne tlak uvoľnite. Keď je to potrebné, stlačenie zopakujte. Ak sa krvácanie nedarí zastaviť a ranený má i ďalšie bolesti, volajte linku 155.

Podvrtnutý členok

Členok znehybnite, ideálne je ho pevne obviazať šatkou alebo kusom látky. Predídete tak opuchu či zhoršeniu zranenia. Ak noha opúcha alebo sa na ňu neviete od bolesti postaviť, volajte záchranárov. Aby ste predišli úrazu, vždy si zvoľte vhodnú obuv. Do terénu s pevnou podrážkou, ideálne so spevneným členkom.

Zlomenina

Zlomeninu sa nikdy nesnažte vrátiť do pôvodného stavu, mohli by ste ranenému ešte viac ublížiť. Treba ju riadne znehybniť a zafixovať. Dolnú končatinu môžete priviazať obväzom, šatkou či kusom oblečenia k tej zdravej. Snažte sa znehybniť kĺb nad aj pod ranou, nikdy nie cez miesto zlomeniny. Pri otvorenej zlomenine treba zastaviť krvácanie. Ak je to možné, prekryte ju sterilným štvorcom z lekárničky tak, aby ste zakryli kosť. Okamžite zalarmujte záchranku alebo horskú službu. Zlomenú ruku dajte do závesu. Vytvoríte ho previazaním šatky alebo kusu oblečenia okolo krku, do ktorého zlomenú končatinu vložíte.

Úrazy hlavy

Sú veľmi nebezpečné a spôsobujú ich najmä pády. Ak sa objavia príznaky otrasu mozgu – zvracanie, dvojité videnie, ospalosť, je potrebné neodkladné vyšetrenie odborníkom.

Úpal

Pri úpale postihnutého odneste do tieňa či na chladnejšie miesto. Ak je pri vedomí, podávajte mu vlažné tekutiny, prípadne mokré obklady. V prípade bezvedomia ho uložte do bočnej stabilizovanej polohy a volajte sanitku. Aby ste predišli úpalu, noste vhodnú pokrývku hlavy a pite dostatok tekutín.

Úžeh

Postihnutého odneste do tieňa a začnite ho ochladzovať studenými obkladmi. Ak je pri vedomí, podávajte mu vlažné tekutiny. Pri bezvedomí ho uložte do bočnej stabilizovanej polohy. Sledujte jeho životné funkcie a volajte sanitku.

Bodnutie hmyzom

Odstráňte žihadlo, priložte studený obklad a na kožu natrite lokálne anestetikum (gél alebo krém je dostupný v lekárni). V prípade alergickej reakcie treba privolať alebo vyhľadať odbornú pomoc. Ak ste alergik, nezabudnite si zobrať na cestu svoje lieky.

Prisatý kliešť

Ak ste si po príchode z výletu objavili na tele kliešťa, môžete sa ho zbaviť použitím špeciálneho odstraňovača. Vystačíte si však aj s umelohmotnou pinzetou. Kliešťa ňou uchopte pevne, tesne nad kožou a opatrne ťahajte priamo z kože von. Netočte ním, ani nekývte. Postihnuté miesto vydezinfikujte. V prípade neskorších príznakov ako horúčka, bolesť hlavy či závrat vyhľadajte lekára. Rovnako ho navštívte, ak si kliešťa netrúfate odstrániť sami.

Otrava lesnými plodmi

Neznáme huby ani bobule nejedzte. Ak sa to stalo a je vám nevoľno, vyhľadajte odbornú pomoc. V prípade zvracania zaistite zvyšky zvratkov na toxikologické vyšetrenie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov