Kaštieľ v Betliari: Z malého hradu veľkolepé sídlo

Je jediným kaštieľom na Slovensku, ktorý sa po druhej svetovej vojne zachoval s pôvodným zariadením a zbierkami. Všetko, čo v ňom dnes návštevníci vidia, patrilo významnému šľachtickému rodu Andrássyovcov.

10.07.2018 07:00
Betliar, kaštieľ Foto:
Kaštieľ v Betliari
debata

Kaštieľ v Betliari mal vlastne šťastie. Keď sa Slovenskom prehnala druhá svetová vojna, pustošeniu sa údajne vyhli len tri kaštiele: Orlové, Hodkovce a Betliar. Historický ráz si zachoval už iba ten tretí, ktorý nepostretol osud ostatných šľachtických sídel.

Nerozkradli ho, neprestavali ani nenechali schátrať. Prakticky od znárodnenia v roku 1945 až doteraz slúži ako múzeum. Návštevníci sa tak môžu pokochať luxusným kaštieľom, ktorý postavili, aby reprezentoval svojich majiteľov.

Betliar sa nachádza v rovnomennej gemerskej obci neďaleko Rožňavy. Iróniou je, že toto prepychové sídlo vyrástlo v dedinke, ktorá svoje meno odvodzuje od žobráka (nemecky Bettler). Predpokladá sa, že na mieste dnešného kaštieľa stál pôvodne malý gotický hrad. Panstvo neskôr získali Andrássyovci, ktorí v rokoch 1881 – 1886 starší a menší renesančný kaštieľ prebudovali na veľkolepú rezidenciu.

Využívali ju predovšetkým ako poľovnícke sídlo a ako múzeum pre svoje bohaté zbierky. Gróf Emanuel I. Andrássy sa pritom inšpiroval najmä anglickými vidieckymi sídlami, no na kaštieli možno nájsť i prvky ovplyvnené francúzskou architektúrou.

Jeho syn Gejza I. dal začiatkom minulého storočia sídlo zmodernizovať. Vďaka tomu vznikla luxusná rezidencia s elektrickým osvetlením, ústredným kúrením, 16 kúpeľňami, krásnou knižnicou a množstvom pohodlných apartmánov, kde okrem rodiny bývala i spoločenská elita, ktorá sa tu zúčastňovala na vychýrených poľovačkách.

Poslední členovia betliarskej vetvy Andrássyovcov (druhá vlastnila blízky hrad Krásna Hôrka) odišli z panstva po vypuknutí SNP v auguste 1944. Po oslobodení kaštieľ aj s celým areálom prešiel do správy obnovenej ČSR. V marci 1985 ho vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

Tohtoročná letná sezóna v kaštieli sa nesie v znamení spoznávania ďalekých kútov sveta, do ktorých v minulosti zavítali Andrássyovci. Pre návštevníkov múzeum pripravilo jedinečnú výstavu s názvom Sudán 1911 – Andrássyovci vo svete, svet v Betliari.

Andrássyovci podnikali výpravy do Afriky, Ázie aj Ameriky. Betliar sa tak môže popýšiť množstvom vzácnych antropologických, etnografických či zoologických zbierok. Vystavená je napríklad výzbroj samuraja, veľký japonský vejár a slnečník, východoázijská keramika, japonské zrkadlo, zbrane afrických kmeňov, odev Inuitov z Grónska či cestovné pasy Andrássyovcov. Nechýbajú ani preparáty vzácnych druhov zvierat z Afriky a Ázie.

V sobotu 14. júla o 14. h sa na lúke pred kaštieľom začne Andrássyovský historický piknik. Vítaní sú všetci, ktorí chcú zažiť nezabudnuteľné chvíle na anglickom trávniku, kde si kedysi robila pikniky európska smotánka. Hrať bude živá hudba, o zábavu pre deti sa postará divadlo a pre najmenších budú pripravené aj kostýmy na fotografovanie. Podávať sa budú šľachtické piknikové pochúťky a rôzne špeciality.

Užitočné informácie

  • Múzeum: otvorené denne od 9.30 do 17.30 h, keď je posledný možný vstup na prehliadku; rezervácie pre jednotlivcov nie sú nutné, no skupiny by sa mali nahlásiť vopred
  • Vstupné: pre dospelých 8 eur, pre žiakov, študentov, seniorov a sprievodcov ZŤP 5 eur, deti do 6 rokov a držitelia preukazu ZŤP a ICOM majú vstup zadarmo
  • Doprava: Betliar leží na trase Rožňava – Dobšiná (cesta 2. triedy č. 67), autobusom sa sem dá dostať z Rožňavy aj z Popradu. Zo zastávky autobusu v obci sa potom popri Krivom potoku ide peši asi 15 – 20 minút na severovýchod k areálu kaštieľa
  • Parkovanie: pred kaštieľom je obecné parkovisko, ktoré je spoplatnené
  • Jedlo a suveníry: občerstviť sa dá v bufete, ktorý sa nachádza v areáli hneď vedľa kaštieľa, v múzejnom obchode Museumshop si zase možno zadovážiť suveníry, knižky a iné darčekové predmety

Atrakcie v okolí

Hrad Krásna Hôrka

Jeho história siaha až do 14. storočia, stojí nad obcou Krásnohorské Podhradie blízko Rožňavy. V marci 2012 pri silnom požiari zhorela strecha aj časť interiéru. Väčšinu expozície sa síce podarilo zachrániť, ale pre rekonštrukciu je hrad ešte stále zatvorený.

Mauzóleum Andrássyovcov

Nachádza sa v Krásnohorskom Podhradí. Odpočíva tu gróf Dionýz Andrássy s manželkou. Postavili ho v rokoch 1903 – 1904, okolo leží veľký park a za mauzóleom je pochovaný verný pes grófskeho páru, jazvečík Tascherl, ktorý má na hrobe i pomník a sochu.

Jaskyne

V širšom okolí sa rozprestierajú dva národné parky – Slovenský kras a Slovenský raj, kde sú vyhľadávanými turistickými atrakciami jaskyne Domica, Gombasecká, Krásnohorská, Ochtinská aragonitová či Dobšinská ľadová jaskyňa.

Banícke múzeum

Múzeum so zážitkovým centrom nájdete v Rožňave. Predstavuje prierez históriou gemerského baníctva a hutníctva od praveku po súčasnosť s ukážkami prvotných dobývacích nástrojov, dopravných prostriedkov, banskej meračskej a osvetľovacej techniky.

Dom tradičnej kultúry Gemera

Sídli v Rožňave, sú v ňom remeselnícke dielne (tkáčska, hrnčiarska, hudobná a kulinárska), ktoré verejnosti slúžia na tvorivé aktivity. Oboznámiť sa s jednotlivými remeslami a technikami je možné počas exkurzií alebo tvorivých dielní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kaštieľ Betliar #Leto s Pravdou