Baník Jožko čaká na deti v Banskej Štiavnici

Banská Štiavnica bola nielen miestom romantickej lásky Andreja Sládkoviča k Maríne Pišlovej, ale po stáročia zásobovala zlatom a striebrom uhorskú kráľovskú pokladnicu a bola sídlom prvej vysokej školy na území Slovenska.

13.07.2018 13:00
Banská Štiavnica Foto:
Banská Štiavnica
debata

V Slovenskom banskom múzeu v Kammerhofe pripravili počas celého leta špeciálne prehliadky pre rodiny s deťmi, vždy v stredu a v sobotu o 14. hodine. Program trvá hodinu a je vhodný pre deti predškolského veku a pre mladších školákov.

„Deti sprevádzame po múzeu formou rozprávky o baníkovi Jožkovi, ktorý musí prekonávať rôzne prekážky, aby dosiahol vytúžený cieľ – zlatú rudu. Oblečieme ich do baníckych plášťov, dáme im do ruky kahančeky, banskú mapu aj kúsok rudy a postupne sa dozvedia, ako baníci hľadali, dobývali a spracúvali rudu,“ približuje Gabriela Marková z Kammerhofu.

V príbehu vystupuje cisárovná Mária Terézia, ktorá sa zaslúžila o vznik a rozvoj baníckeho školstva v meste, keď v roku 1762 založila Banícku akadémiu ako prvú vysokú školu tohto druhu, jej manžel František Lotrinský, ktorý osobne navštívil v Štiavnici štôlňu Glanzenberg, aj komorský gróf – najvyšší banský úradník, ktorého menoval panovník, aby dozeral nad baníctvom, lesmi aj školstvom na celom strednom Slovensku a sídlil práve v budove dnešného múzea Kammerhof.

„Komorský gróf bol niečo ako dnešný minister priemyslu, mal na starosti všetko, čo súviselo s baníctvom,“ vysvetľuje Gabriela Marková.

V Kammerhofe deti spoznajú banícke nástroje, uniformy, dozvedia sa, ako vznikali banské mapy, aké dôležité bolo odčerpávanie banskej vody a ako vznikli v okolí Štiavnice unikátne umelé jazerá – tajchy.

Populárne sú najmä modely banských zariadení, ktoré poháňali rôzne zdroje energie od konskej a vodnej cez stlačený vzduch až po elektrickú, ale aj dopravné zariadenia a modely, ktoré si v čase voľna baníci skladali do fliaš, „niečo ako historické lego“, hovorí Gabriela Marková.

Návštevníci uvidia aj originálne plášte pretkávané zlatom, ktoré mali oblečené František Lotrinský a jeho synovia, aj vzácne fresky z 18. storočia s portrétmi cisárskeho páru, aj portréty komorských grófov, ktorí sa zaslúžili o rozvoj baníctva v meste.

Deti pri rozprávke zistia, že baníctvo nie je len o banskej technike. Súvisí s ním veľa rôznych profesií a odborov – školstvo, kartografia, vodné a lesné hospodárstvo aj ľudové umenie. A to všetko znázorňujú zachované autentické dobové predmety. V Kammerhofe získa návštevník zaujímavý obraz o baníctve aj o tom, kam jeho vplyv zasahoval.

Samotná budova dnešného Slovenského banského múzea – Kammerhof je najcennejší pamiatkový objekt v celom historickom centre Banskej Štiavnice. Budovali ho od 12. storočia a v 16. storočí sa stal sídlom Hlavného komorskogrófskeho úradu, ktorý riadil baníctvo najbohatšieho banského rudného regiónu v Rakúsko-Uhorsku, dnešnú stredoslovenskú banskú oblasť. Samotné mesto Banská Štiavnica je zapísané do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Užitočné informácie

  • Vstupné pre rodinu s dvoma dospelými a dvoma deťmi do 15 rokov je 6,50 €, inak platia dospelí 2,50 €, zľavnené vstupné 1,50 € majú deti a študenti vo veku 6 – 18 rokov, vysokoškoláci, seniori nad 62 rokov a držitelia preukazu ŤZP
  • Parkovanie bezplatne najbližšie k centu mesta na Mládežníckej ulici (staré ihrisko), najbližšie ku Kammerhofu na Ulici Andreja Kmeťa cez víkendy bezplatne, inak 1,50 €/h, pri Novom zámku za 0,50 €/h a na Nám. Sv. Trojice (nie počas podujatí) za 2 €/h
  • Tip na suvenír: minerály a výrobky z minerálov – kúsok ozajstnej štiavnickej rudy, prívesky, náramky, magnetky, jašteričky ako symbol mesta z korálikov, pohľadnice, bedekre
  • Tip na jedlo: Pizzeria Back Ann na Nám. Sv. Trojice, horúca čokoláda v kaviarni Divná pani, vankúšová miestnosť, knihy a hry v čajovni Na klopačke, trampolína a pieskovisko v penzióne Na kopci a iné.

Atrakcie v okolí

Tajchy

Tajchy

V okolí mesta vzniklo unikátne vodné dielo: šesťdesiat medzi sebou prepojených vodných nádrží, ktoré dodávali energiu baniam.

V 18. storočí tvorili štiavnické tajchy asi najdokonalejšiu vodohospodársku sústavu Európy.

Zachovalo sa 24 tajchov malebne zasadených do prírody a slúžia na rekreáciu.

Kalvária

Banská Štiavnica

Štiavnická kalvária patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie Európy.

Stojí na kopci Scharffenberg (Ostrý vrch) a vidno ju zo všetkých strán.

Vznikla v rokoch 1745 až 1751 vďaka darom. Má 17 zastavení a tri kostoly. Pred „generálkou“ patrila medzi sto najohrozenejších pamiatok sveta.

V lete sú kostolíky a kaplnky otvorené denne od 10. do 16. h.

Nový zámok

Banská Štiavnica

Renesančná obranná stavba zo 16. storočia bola protitureckou strážnou vežou a chránila všetky stredoslovenské banské mestá.

Dnes je súčasťou Slovenského banského múzea a približuje históriu protitureckých vojen na Slovensku.

Plastická mapa znázorňuje vývoj tureckej expanzie a modely pevností. Zámok je otvorený denne.

Mesto UNESCO

Banská Štiavnica

Banská Štiavnica je jedným z najkrajších a historicky najzaujímavejších miest na Slovensku.

V roku 1993 bolo mesto spolu s technickými pamiatkami v okolí zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. V historickom jadre mesta – mestskej pamiatkovej rezervácii – je 360 objektov umelecko-historických pamiatok.

Banský skanzen

Banský skanzen

Len kilometer západne od centra mesta smerom na Levice nájdete Banské múzeum v prírode.

Deti toto miesto milujú, pretože sa cítia ako ozajstní baníci, ktorí dostanú na hlavu prilbu a do ruky lampáš a „sfárajú“ do ozajstnej bane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #tipy na víkend