Štiavnický živý šach: 32 po zuby ozbrojených figúr rozohrá dramatický súboj

Banská Štiavnica podľa legendy vznikla vďaka jašteričkám, keď si raz pastier pri skale všimol na jednej z nich stopy po zlate. Okrem jašteričky sa však novodobým symbolom mesta stáva šachová figúrka - vďaka unikátnemu podujatiu Štiavnický živý šach.

13.07.2018 13:00
Banská Štiavnica, živý šach Foto:
Živý šach v Banskej Štiavnici
debata

Veľkolepá šachová partia dvoch špičkových veľmajstrov, prenesená na obriu šachovnicu, robí mestu dobré meno už 14 rokov.

Môžete ju zažiť iba raz do roka, a to práve teraz, v sobotu 14. júla. A okrem unikátneho nočného súboja je pre divákov pripravený bohatý program na celý deň.

Predstavte si letnú noc v meste so značkou svetového kultúrneho dedičstva, krásne historické Námestie Svätej Trojice, a na ňom živé šachové figúrky pripravené na boj.

Na obriu šachovnicu nastúpi 32 po zuby ozbrojených živých figúr a svoju partiu rozohrajú dvaja špičkoví svetoví veľmajstri. Hrajú so zaviazanými očami a ich hra sa prenáša do dramatických šermiarskych súbojov, ktoré ohúria divákov všetkých vekových kategórií.

Nočný šachový súboj tento rok povedú Sergej Movsesian a Ľubomír Ftáčnik, takže o kvalitu bude postarané.

„Živý šach nie je v ľudskej histórii žiadnou novinkou. Touto hrou si krátili voľné chvíle panovníci už v 8. storočí. Moderná podoba živého šachu síce neobsahuje súboje na život a na smrť ako v minulosti, ale ponúka neopakovateľný pocit pre každého diváka vrátane detí,“ sľubujú organizátori.

Okrem partie živého šachu sa v deň podujatia konajú na Námestí Svätej Trojice a na Radničnom námestí trhy s bohatým stredovekým kultúrnym programom a zároveň aj niekoľkodňový šachový turnaj.

V historickom centre mesta sa rozloží tábor šermiarov a diváci si užijú vystúpenia skupín Bojník a Corvus Arma – Havrani.

Stredovekú atmosféru bude dotvárať dobová hudba v podaní hudobnej skupiny Gnomus, sokoliari sv. Bavona a, samozrejme, aj remeselníci.

Špeciálnym hosťom tohto ročníka bude pražské divadlo V.O.S.A Theatre s pouličnými vystúpením Vysoké snění, ktoré do podujatia vnesie prvky moderného cirkusu.

No a tesne pred nočnou partiou si deti môžu na obrovskej šachovnici zahrať živú dámu a s čiernymi a bielymi klobúčikmi na hlavách skákať podľa pokynov samotných divákov.

Štiavnický živý šach je jedinečné podujatie, ktoré divákov strhne svojím napätím aj kvalitou. Dynamickým záverom tohto výnimočného večera budú tanečné čísla s ohňom v podaní skupiny Anta Agni a Kyseli Krastafci (Kyslé uhorky) z chorvátskeho Splitu predvedú veselú ohňovú šou, ktorej špecialitou je megabrutálny super trik s (pyro) klobúkom.

Podujatie sprevádzajú dopravné obmedzenia. Vjazd na Námestie Sv. Trojice je zakázaný od piatka 13. 7. od 16. h a celú sobotu 14. 7. bude pre dopravu uzavreté nielen Trojičné, ale aj Radničné námestie. Organizátori odporúčajú využívať taxislužby a pešie presuny v rámci mesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #šach #tip na víkend