Kam radi cestujeme? Toto sú najobľúbenejšie cesty Slovákov

Sú Slováci domasedi alebo radi cestujú? Prieskumy ukazujú, že im je bližšia aktívna dovolenka. Priemerný Slovák v súčasnosti cestuje zhruba toľko ako priemerný občan Európskej únie.

21.07.2018 07:00
dovolenka, rodina, cestovanie, leto, pláž,... Foto:
Bežný Slovák cestuje zhruba toľko ako priemerný občan Európskej únie.
debata

Pokiaľ ide o destinácie, Slováci stále cestujú viac v rámci rodnej krajiny než za hranice. Priemerne to vychádza na tri cesty ročne, z čoho len jedna smeruje do cudziny. Celkovo však cestujeme viac ako v minulosti.

K najväčším prepadom došlo následkom finančnej krízy v rokoch 2008 až 2010 a ešte v roku 2012. Potom sa situácia opäť zlepšila a cestovný ruch sa rozvíjal.

Len prostredníctvom cestovných kancelárií cestovalo vlani vyše 630-tisíc ľudí, čo je medziročný nárast o sedem percent.

Pri porovnávaní s občanmi iných štátov EÚ sa Slováci v rámci turizmu umiestnili približne v strede.

Cestujú síce menej ako Česi alebo väčšina občanov západných krajín, no na druhej strane viac ako Poliaci či Maďari.

Za Slovákmi v tomto smere zaostali aj Portugalci, Taliani či Gréci. Na posledných priečkach sa umiestnili Bulhari a Rumuni.

Dovolenkové ciele v zahraničí sa ani v priebehu rokov veľmi nezmenili. Ako ukazuje nedávny prieskum 2muse agentúry, počas tohtoročnej letnej dovolenky sa našinci chystajú najmä do Chorvátska, Talianska, Česka, Bulharska či Španielska (na Kanárske ostrovy alebo na Malorku).

Za nimi nasleduje Grécko, Maďarsko, Rakúsko, Egypt a Turecko.

Asi 15 percent si plánuje vyraziť na netradičné miesta, ako je Kuba, Nórsko, Vietnam, Thajsko či Nový Zéland.

Ak sa však do úvahy berie celková návštevnosť počas roka (pobyty dlhšie ako týždeň a kratšie ako mesiac), podľa údajov Market Locatora, ktorý analyzuje dáta z mobilných telefónov, Slováci v uplynulom roku putovali predovšetkým do Českej republiky, Rakúska, Maďarska, Poľska, Nemecka, Chorvátska, Talianska, Francúzska a Veľkej Británie. Do týchto ciest sú však zahrnuté i pracovné a študijné pobyty, prípadne lyžovačky.

Nelichotivou správou je, že sa na Slovensku stále nájde aj vysoký počet ľudí, ktorí si oddychový pobyt ani nemôžu dovoliť.

Podľa Eurostatu nemá viac ako 45 percent tunajšej populácie dosť peňazí na to, aby si mohla zaplatiť aspoň týždeň dovolenky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie