Liptov ponúka tradície aj novinky

Liptovský kraj už roky patrí k obľúbeným turistickým cieľom. Tohto roku láka na osvedčené atrakcie, ale aj na niekoľko noviniek. Najviac ich pripravili akvaparky a kúpele.

21.07.2018 11:00
Liptov, akvapark, tobogany, aquapark, Tatralandia Foto:
Akvapark
debata

Chystá sa tiež veľa podujatí – či už zvyčajných, alebo celkom nových. Hlavným motívom tohto leta je však rozprávka. Od 15. júna totiž Liptáci spustili nový projekt pre rodiny s deťmi s názvom Liptoviedky, vďaka ktorému návštevníci región spoznajú hravou formou.

„Liptov dlhodobo patrí k regiónom s najvyššou návštevnosťou aj najvyšším tempom rastu. Medziročne sme zaznamenali rast návštevnosti 6,59 percenta a prenocovania nám narástli o 4,5 percenta na 1 611 920. Verím, že sme stále nedosiahli strop, keďže nám v regióne neustále pribúda niečo nové. Je teda dôvod, aby turisti prichádzali aj sa k nám vracali. Ťažiskovými klientmi sú pre nás v lete rodiny s deťmi, ktoré si užijú viaceré novinky – či už nové tobogany, oživený historický vláčik, Medvediu cestu, expozíciu Lego, rozprávkovú hru Liptoviedky, či atraktívne podujatia,“ priblížil predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Ján Blcháč.

Región priblížia Liptoviedky

Rodinná hra Liptoviedky spája všetky rozprávkové príbehy v Liptove a motivuje rodiny k návšteve jeho najväčších atrakcií. Spoznajú tak Jasnú a príbeh o drakovi Demiánovi, Medvediu cestu a Macka Lacka. Liptáci tiež priblížia príbeh obra aj ovečky Valašky z Čutkovskej doliny, nazrú do podzemnej bájnej ríše Aghartha, vo Východnej zaujme malý farmár a dobrodružstvá s Mikulášom čakajú na deti v Liptovskom Mikuláši. V Liptovskej Sielnici zažijú zase rozprávku o víle Betulke, v Bešeňovej na nich čaká príbeh motýľa Bešky a v Tatrapolise a Tatralandii zase keltíci Tara a Tajo.

„Jedenástku našich originálnych liptovských rozprávok, ktoré vznikli presne na mieru nášho nového projektu Liptoviedky, uzatvára rozprávka o Maťkovi a Kubkovi z Lúčok. Námety na rozprávky vznikli v Liptove a do finálnej podoby nám ich upravil obľúbený slovenský básnik, prozaik, dramatik, scenárista, textár a autor literatúry pre deti a mládež Daniel Hevier. Základom našej rodinnej hry je spoznávanie Liptova, následne vytváranie si vlastnej kolekcie rozprávok, plnenie jednoduchých úloh, zbieranie pečiatok do pamätníčka, až po získanie originálneho CD s rozprávkami, ktoré nahovorili obľúbení Kronerovci,“ uviedla riaditeľka OOCR Region Liptov Darina Bartková.

Havránok Foto: SHUTTERSTOCK
Havránok, Liptov, archeoskanzen Havránok

K veľkým novinkám sezóny v Liptove patria i dva megatobogany v Tatralandii. "Obidva ponúkajú jazdu na štvorraftoch a komfort v podobe výťahu. Ide o jedinečné tobogany v Európe, najbližšie podobné sú až v Dubaji a na Tenerife. Výška veže, odkiaľ sa štartuje, je 17,16 metra a najvyšší bod strechy leží vo výške 22,16 metra, čo je takmer ako sedemposchodový panelák.

Zrýchlenie, ktoré môžu zažiť naši návštevníci, bude z nula na 50 kilometrov za hodinu, a to za jedinú sekundu," informovala marketingová riaditeľka TMR Slovensko Sylvia Artzová.

Na oba prázdninové mesiace pripravili prevádzkovatelia Tatralandie tiež víkendové „megahity“. Každý víkend vystúpi iný interpret. Dovolenkári sa môžu tešiť na duo Twins, Mira Jaroša, EGA, Eusebia a mnohých ďalších. Neďaleko Tatralandie v Liptov Aréne na deti popri motýlej záhrade čaká ďalšia zábava. V dočasnej letnej expozícii nájdu na ploche 500 štvorcových metrov 200-tisíc kociek lega a až dvetisíc figúrok.

Korýtko a lavička vďaky

Významnou atrakciou týchto prázdnin je aj pravidelná prevádzka historického vláčika Korýtko z Ružomberka na začiatok CykloKorytničky. Jeho prvá jazda sa po desiatkach rokov nečinnosti a chátrania uskutočnila počas Korýtkofestu 9. júna tohto roku. Vláčik bude jazdiť vždy počas víkendov a sviatkov až do 2. septembra. Cena za odvoz je symbolická – len jedno euro.

V kúpeľoch Bešeňová je pre toto leto novinkou skončenie prvej etapy výstavby nového wellness & spa, napojenie dvoch exteriérových víriviek, dovysádzanie zelene a kríkov či nový vstup do vonkajšieho areálu. Tam prevádzkovateľ v spolupráci so Zoo kontakt Zvieratkovo plánuje vytvoriť miesto, kde deti nájdu mláďatá exotických a domácich zvierat, ako aj stálu expozíciou vtáctva.

Na ploche takmer 900 štvorcových metrov navyše vznikne nová detská zóna s trampolínami, nafukovačkami, pieskoviskom, hojdačkami a so šmýkačkami. Okrem toho na návštevníkov každý víkend čaká „leto v pohybe“ – každý víkend iná hudba, iný zážitok a iný pohyb. Vystúpia napríklad Laci Strike, Fredy Aysi či tanečníci z Let's Dance.

S viacerými novinkami prišli aj v Kúpeľoch Lúčky. Len nedávno tam otvorili nový kúpeľný hotel Kubo so 120 lôžkami, prebieha i komplexná modernizácia a rozširovanie balneoterapie. V novom hoteli pripravili tiež stálu expozíciu fotografií približujúcich ľudové tradície a remeslá z Liptova a Oravy. Tvorí ju viac ako 50 obrazov rozmiestnených po chodbách hotela. Zároveň reprezentujú krásu liptovských diev, lebo vznikli v spolupráci s organizátormi prvého ročníka podujatia Miss Liptov.

V deň oficiálneho otvorenia sezóny Lúčania odhalili nový symbol tunajších kúpeľov – lavičku vďaky a prianí. Symbol tvorí súsošie s nadrozmernými krídlami. Tie predstavujú vďaku za liečivú vodu, ktorá „pramení v regióne Liptova a prinavracia zdravie a harmóniu tela i duše“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov