Šariš láka na kúpele a pamiatky

Napojenie na medzinárodnú cyklotrasu Aquavelo, kúpele, zaujímavé historické pamiatky a jedinečná príroda. To sú hlavné atrakcie, ktorými láka šarišský región na severovýchode Slovenska. Počet návštevníkov tu z roka na rok rastie, pričom pribúda najmä domácich turistov.

22.07.2018 11:00
Bardejov Foto:
Bardejov
debata

Najvyhľadávanejšími destináciami regiónu sú Bardejovské Kúpele, kde sa vlani ubytovalo vyše 27-tisíc klientov, historické jadro mesta Bardejov, zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, a od minulého roka aj Svidník s Duklou.

Najnavštevovanejším podujatím v regióne je tradičný Bardejovský jarmok. V rámci spomenutých kúpeľov možno navštíviť tiež tamojší skanzen – Múzeum ľudovej architektúry, ktorý vlani videlo viac ako 21-tisíc turistov.

Pokiaľ ide o samotný Bardejov, najobľúbenejšie je jeho centrum so sochou kata, no aj Bazilika minor Svätého Egídia, bývalá Mestská radnica – prvá renesančná stavba na území Slovenska s expozíciou Šarišského múzea, Pamätník holokaustu či Bardejovské suburbium – Stará synagóga.

Od začiatku tohto roka si turisti užívajú i ďalšiu atrakciu regiónu – obnovenú rozhľadňu Kamenná Hora, z ktorej je pekný výhľad na mesto Bardejov. Rozhľadňa je ľahko prístupná aj pre malé deti. Pre nich je určená tiež dobudovaná športová zóna v Bardejovských Kúpeľoch.

Dĺžka vybudovaných a udržiavaných, navzájom prepojených piatich cyklotrás dosahuje spolu viac ako osem kilometrov. Tvoria ju tri „liečivé“ singletracky – Lekársky, Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov dosahuje 35 kilometrov.

Počet turistov, ktorí vlani využili ubytovacie zariadenia v Bardejovských Kúpeľoch a v Bardejove, sa medziročne zvýšil takmer o šesť percent na vyše 52-tisíc osôb. Počet ich prenocovaní narástol o 4,3 percenta. Priemerne tak jeden turista strávil v regióne šesť nocí. Najviac ubytovaných návštevníkov bolo zo Slovenska, z Poľska, Českej republiky, Ukrajiny, Ruska a Bieloruska, v menšom množstve aj z Izraela, Nemecka a Maďarska.

Počas tohtoročnej sezóny sa tu bude konať niekoľko väčších podujatí, ktoré pritiahnu tisíce domácich i zahraničných turistov. Patrí k nim hlavne historický Bardejovský jarmok v dňoch 23. – 26. augusta. Tento rok pôjde už o 667. historický a 47. novodobý jarmok. Okrem tradičných kolotočov bude pre návštevníkov pripravený bohatý program, do mesta zavítajú aj známi speváci a hudobné skupiny.

Z obľúbených lokalít v okolí Bardejova treba spomenúť sedem gréckokatolíckych a jeden rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová a Zboj. Vyhľadávaný je aj lesnícky náučný chodník Čierna mláka v Bardejovských Kúpeľoch a agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer či Zborov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šariš #Bardejov