Burgeland láka na cyklotrasy, vína, ale aj kultúrnu blízkosť

Pre obyvateľov Bratislavy a okolia je to čoby kameňom dohodil. Turistické krásy Rakúska, konkrétne jednej z jeho spolkových republík – Burgenlandu, však majú šancu prilákať slovenských turistov z rôznych končín.

16.07.2018 07:00
Burgenland ponúka turistom naozaj veľké... Foto:
Burgenland ponúka turistom naozaj veľké množstvo cyklistických trás.
debata

Niekdajší problém vycestovať k moru už netrápi toľko Slovákov ako kedysi – stále však existujú početné skupiny, či už ide o rodiny, priateľov, alebo partnerské dvojice, ktoré uprednostnia turistiku, stredoeurópsku klímu a prírodu a aktívne strávený čas. Práve Burgenland, vôbec najmladšia spolková krajina susedného Rakúska, na to ponúka množstvo príležitostí.

Neziderské jazero – miesto na relax aj gurmánske zážitky

Reklamné prospekty krajiny, ktorá sa formovala po prvej svetovej vojne a čoskoro oslávi sté výročie svojho vzniku, sľubujú turistom až 300 slnečných dní v roku. Hoci prvý pokus vycestovať do Burgenlandu prekvapivo zhatil dážď, ten druhý už vyšiel na jednotku. Respektíve, aby som bol presnejší na parádnych 30 stupňov pod rakúskym slnkom.

Jeho lúče sa opierajú do tváre obyvateľov, turistov, ale aj do radov viníc, ktoré v najvýchodnejšej časti Rakúska robia dobré meno domácemu vinárskemu chlebíku. Ale o tom (aj) neskôr.

Rodinné výlety sú v Burgenlande ideálne.
Neziderské jazero ponúka pestré možnosti na...
+10Burgenland ponúka turistom naozaj veľké...

Môj „novinársky“ výlet do krajiny, ktorá sa zo slovenskej strany otvára do Panónskej nížiny a postupne prechádza práve do vlnoviek viníc a jemne zvlnených kopcov v južnej časti, sa začal celkom pochopiteľne na Neziderskom jazere. Je to lokalita lákavá – pre domácich aj návštevníkov ponúkajúca variácie možností na vyžitie športové, relaxačné, ale i gastronomické.

Práve po obvode Neziderského jazera, inak druhého najväčšieho stepného jazera v Európe, sa nachádza niekoľko reštaurácií a barov, ktoré lákajú na malebné prostredie, vizuál horizontu slnka zapadajúceho na vode či lánov trstiny vlniacej sa v jemnom vetríku. Nie je žiadne tajomstvo, že napríklad jeden z najnovších prírastkov na pobreží, reštauráciu Fritz, navštevuje vo chvíľach voľna aj tenistka Dominika Cibulková či časť slovenskej smotánky.

zväčšiť Neziderské jazero ponúka pestré možnosti na... Foto: Peter Burgstaller pre Burgenland Tourismus
Neziderské jazero ponúka pestré možnosti na športové aj voľnočasové aktivity. Neziderské jazero ponúka pestré možnosti na športové aj voľnočasové aktivity.

Všetky okolité reštaurácie, ba dokonca aj bufety lákajú na tradičné rakúske dobroty, medzi ktorými nesmie chýbať viedenský teľací rezeň ani hovädzia roštenka s opečenou cibuľou (Rostbraten). Neziderské jazero núka aj možnosť prípravy lokálnych rybacích špecialít. Pre nadšencov dobrého piva alebo vína sa, samozrejme, nájde tiež toho dosť.

Dve kolesá a obehnete celú krajinu

Dobré jedlo by však malo byť za odmenu, povedal by niekto. A tak, ak chceme zostať v intenciách tohto hesla, na rade je spomenúť práve to, čo Burgenland dokáže ponúknuť plným priehrštím – množstvo aktivít, ktoré sú spojením príjemného s užitočným. Naspäť k prospektom a ďalším číslam. Až 2500 kilometrov značených cyklistických trás sa nachádza v oblasti krajiny s rozlohou bezmála 4000 kilometrov štvorcových.

Pre skúsených cyklistov je asi celkom pochopiteľné, že do Rakúska dorazia s vlastnou dvojkolesovou výbavou – možností zapožičať si bicykle je však, chvalabohu, niekoľko. Docenia ich tí, pre ktorých je cyklistika viac rekreačnou aktivitou na vyplnenie času medzi jednotlivými návštevami malých mestečiek či dedín a tým spomenutým presúvaním sa medzi reštauráciami či bránami kúpeľného areálu a vinárstiev. Dosaďte si tam sami to, čo platí pre vás…

zväčšiť Burgenland ponúka turistom až 2500 kilometrov... Foto: STEVE HAIDER/www.steve.haider.co
Burgenland ponúka turistom až 2500 kilometrov cyklistických trás. Burgenland ponúka turistom až 2500 kilometrov cyklistických trás.

Ak si chcete krajinu prešliapať na pedáloch, vyzbrojte sa cyklomapami – rakúski susedia sú pedanti a majú všetko starostlivo zmerané a vyznačené, čo nepochybne ocení každý návštevník. Bezchybne vyasfaltované cyklistické chodníky v mestečkách a udržiavané štrkové cyklistické trasy v prírode nepochybne tiež. Možnosťou je prenajať si dvojkolesové tátoše s elektrickým akumulátorom. Síce sa pri tom nezapotíte a kalórií tiež spálite menej, ale takto nabitý bicykel zvládne trasu vyše stovky kilometrov – takže, ak máte na Burgenland iba pár dní, je to ideálna voľba.

Zapotiť sa potom môžete skúsiť na rozčerenej hladine pomerne plytkého Neziderského jazera – jedným z ideálnych miest na návštevu je Podersdorf, kde sa pobrežiu jazera nestavia do cesty hustá trstina. My sme si v rámci výletu mohli v Podersdorfe vyskúšať populárny paddle-boarding. K dispozícii je však aj wind-surfing či člnkovanie a spolu s nimi aj inštruktori a tréneri.

Bývať sa dá za pár eur aj luxusne a bio!

Priznám sa dobrovoľne, kým som si v Burgenlande sadol na bicykel, mal som pocit, že tiež by som jedného trénera potreboval. Koniec koncov, bolo to asi prvýkrát od strednej školy. Našťastie, šliapať som nezabudol, ani držať rovnováhu. Desaťkilometrový úsek medzi dedinkou Weiden am See a spomenutým Podersdorfom sme všetci zúčastnení zvládli s úsmevom aj ľahkou konverzáciou o rakúskej politike, kultúrnych rozdieloch a o tom, čo môže lákať našincov k rakúskym susedom.

Ak poviem, že okrem už spomenutého určite aj kultúrna blízkosť – nebudem klamať. Veď v Burgenlande okrem srdečných domácich žije početná chorvátska a maďarská menšina – celé územie patrilo kedysi do západného Uhorska a celkovo je miesto v mnohom podobnom práve južným končinám Slovenska. S istým rozdielom – domáci dokázali región (aj s výdatnou podporou Európskej únie) viac zveľadiť a práve na pohostinnosti, skvelom servise, službách a dobrej reklame tamojších lákadiel vystavať funkčný a ekonomike tejto lokality dominujúci turistický priemysel.

Rodinné výlety sú v Burgenlande ideálne. Foto: Peter Burgstaller
Rodinné výlety sú v Burgenlande ideálne. Rodinné výlety sú v Burgenlande ideálne.

Jeho súčasťou je, samozrejme, aj bohatá a kvalitná možnosť ubytovania. Rakúsko je síce pre niekoho len na skok, lokálni podnikatelia však nepochybne túžia zaujať slovenských návštevníkov natoľko, aby si v krajine užili viac než len jeden deň od skorého rána do západu slnka. Systém ubytovaní funguje takmer v každej menšej dedinke, pričom variácií je niekoľko – od základnej v podobe izby, kde len skloníte hlavu až po servis s raňajkami v bio-kvalite či ochutnávkami dobrôt a vína lokálnych farmárov a vinárov. Premieta sa to do ceny, ale nocľah nájdete už od 30 eur a vyšplhať sa môžete až k sume 100 eur za noc. Je to len na vás a miere očakávaní či potrieb.

Upozornenie je však na mieste – momentálne je v plnom prúde letná sezóna a veľa penziónov, hotelíkov, ale aj súkromných prenajímateľov má plno na niekoľko týždňov dopredu. Webové stránky, či priamo pracovníci Národnej turistickej agentúry Burgenlandu však dokážu poskytnúť pomocnú ruku aj servis pri hľadaní voľných miest.

Čo určite navštíviť a vyskúšať v Burgenlande!

  1. Hlavné mesto Eisenstadt je síce rozlohou a počtom obyvateľov pomerne malé (kúsoček nad 14-tisíc), ale nachádza sa v ňom očarujúci zámok Esterházyovcov so zámockým parkom. Svoju súčasnú podobu získal koncom 17. storočia, hoci jeho základy siahajú až do neskorého 14. storočia a konca obdobia gotiky. Navštíviť môžete aj historickú radnicu, židovský cintorín či múzeum a mauzóleum známeho skladateľa Josepha Haydna, ktorého práve zámok inšpiroval k tvorbe niektorých jeho diel.
  2. Rust – mestečko, ktoré sa nachádza na brehu Neziderského jazera, láka svojou malebnosťou, vínami (medzi nimi legendárne ľadové vína) ale tiež Rybárskym kostolom či bocianmi. Áno, čítate správne – mestečko je známe tým, že každý rok sa v ňom usídli na komínoch budov množstvo rodín tohto dlhonohého operenca. V meste sa tiež nachádzajú budovy označené filmovými klapkami – v nich sa nakrúcal seriál Vinársky kráľ, populárnejší je však určite medzi domácim obyvateľstvom ako u slovenských návštevníkov.
  3. Podersdorf am See – typický maják na pobreží je znakom a často aj symbolom rozličných reklamných prospektov a turistických lákadiel. V minulosti si dokonca zahral jednu z úloh v džingloch televízie Markíza. Samotné mestečko však láka najmä na rozsiahly areál na kúpanie a vodné športy ako je windsurfing, paddle-boarding či napríklad člnkovanie a vodný bicykel.
Zátišie s majákom v meste Podersdorf am See. Na... Foto: Walter Gisch
Zátišie s majákom v meste Podersdorf am See. Na brehu Neziderského jazera. Zátišie s majákom v meste Podersdorf am See. Na brehu Neziderského jazera.

4. St. Margarethen – kameňolom, v ktorom sa koná pravidelne Operný festival a veľké operné klasiky či operety sa realizujú na pódiu priamo pod holým nebom. Vstupenky na predstavenia je nutné rezervovať si dostatočne vopred, takúto službu spoločne so zájazdom na miesto však núkajú vybrané slovenské cestovné kancelárie, medzi nimi aj Kainar.

5. Bad Tatzmannsdorf – sú to kúpele s termálnou vodou plnou minerálov, ktoré núkajú oddych unaveným turistom, ale tiež množstvu starších či mladších návštevníkov, ktorí mieria do Burgenlandu výlučne za oddychom a rehabilitáciou.

6. Vinárstva – aspoň jedno z burgenlandských vinárstiev nesmie chýbať v zozname na odškrtávanie toho, čo absolvovať pri návšteve regiónu. My sme sa zastavili v Podersdorfe u vinára Fabiana Slobodu, ktorého výtvor získal cenu pre najlepšie rakúske víno roka 2017. A tiež nás ohúril netradičným nápadom – „pohyblivým vínom“. Na 144 dní umiestil priamo do Neziderského jazera nerezový sud v tvare veľkej bóje a nechal v ňom zrieť skvelé biele!

7. Heuriger alebo Buschenschank – lokálne pohostinstvá, krčmičky či ak chcete len dvory lokálnych farmárov ponúkajú zväčša studené občerstvenie v podobe mäsových a zabíjačkových špecialít, zeleniny a vína. Ešte podľa pravidiel z čias Márie Terézie sú otvorené len určité dni a ponúkajú chutnú alternatívu občerstvenia pre domácich aj turistov. Lokálne weby informujú tiež o tom, kedy sú ktoré prevádzky otvorené.

Cesta a reportáž v oblasti rakúskeho Burgenlandu vznikla v spolupráci s Rakúskou národnou turistickou agentúrou a cestovnou kanceláriou Kainar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #víno #cyklistika #Rakúsko #Turistika #jazero #Burgenland #Neziderské jazero