Tip na víkend s rodinou: Do Dobšinskej ľadovej jaskyne romantickým vlakom

Za pamiatkami UNESCO sa pohodlne dopravíte aj vlakom a z Košíc do Dobšinskej ľadovej jaskyne dokonca romantickou traťou cez Chmarošský viadukt a legendárnu Telgártsku slučku. Prehliadku jaskyne môžete spojiť s turistikou a kúpaním či návštevou minizoo. Nasadná sa v Košiciach v sobotu 21. júla.

20.07.2018 12:30
Chmarošský viadukt Foto:
Pri jazde vlakom za UNESCOm prejdete Chmarošským viaduktom (na snímke) aj špirálovým tunelom zvaným Telgártska slučka.
debata

Košický región je posiaty historickými pamiatkami a prírodnými lokalitami, ktoré majú punc svetového dedičstva. Autom sa môžete zs sto minút dostať z metrolopy východu až ku 18 pamiatkam, zapísaným na zozname Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Toto leto však môžete zvoliť aj cestu vlakom.

Júlová cesta Vlakom za UNESCOm smeruje do Dobšinskej ľadovej jaskyne. Z Košíc sa vyráža v sobotu 21. júla o 7.45 h a spiatočný vlak ide o 18.10 h . Máte teda pred sebou celý deň, ktorý môžete spojiť nielen s návštevou unikátnej jaskyne, ale aj s turistikou a kúpaním či návštevou minizoo.

„Nostalgická jazda najromantickejšou železničnou traťou Slovenska č. 173 vedie malebným prostredím s jedinečnými technickými zaujímavosťami v blízkosti Telgártu. Na vlastnej koži okúsite prejazd špirálovým tunelom zvaným Telgártska slučka či scenériu šperkujúce železničné viadukty na trati,“ hovorí Vladimír Tomek z organizácie Košice Región Turizmus. Hlavným bodom programu je všeak návšteva Dobšinskej ľadovej jaskyne, zapísanej na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Lístky sa dajú kúpiť on-line cez stránku unesconadosah alebo v regionálnom informačnom bode v Košiciach na Hlavnej ulici č. 48. V cene cestovného je aj vstupenka do jaskyne. Dobšinská ľadová jaskyňa sa nachádza na juhozápadnom okraji Národného parku Slovenský raj. Dostanete sa k nej z osady Dobšinská Ľadová Jaskyňa v Slovenskom raji. Výstup ku vchodu od parkoviska trvá asi 25 minút, počas ktorých prekonáme prevýšenie 130 metrov.

Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najväčšie prírodné unikáty Slovenska a je jednou z najväčších sprístupnených ľadových jaskýň na svete. V jaskyni sa celoročne udržiava teplota pod bodom mrazu, vďaka čomu vznikla ľadová výzdoba. Celkový objem ľadu v jaskyni sa odhaduje na 110-tisíc m3, čo sú asi dva milióny plne natankovaných nádrží priemerného auta.

Dĺžka prehliadkovej trasy jaskyne je 515 metrov pri prevýšení 43 metrov a jej absolvovanie trvá približne polhodinu. Rozdiely teplôt medzi vonkajším prostredím a interiérom zaťažujú ľudský organizmus, najmä v lete. Preto je dobré si pred vstupom do jaskyne oddýchnuť, aby sa telo bez problémov aklimatizovalo. Teplota v zaľadnených častiach jaskyne sa totiž pohybuje v rozpätí –3,9°C až –0,2°C.

Palcmanská Maša Foto: PETER OLEKŠÁK, Košice región turizmus
Palcmanská Maša, vlak Palcmanská Maša

Jedinečný výlet môžete zakončiť relaxom pri vode. Turisti sa z Dobšinskej ľadovej jaskyne dostanú turistickým chodníkom buď cez Krivian II po červenej, alebo cez Tiesňavy po modrej značke, cez obec Stratenú a Stratenskú pílu do Dediniek, priamo k brehu Palcmanskej Maše a užijú si aj kúpanie. Rodiny s deťmi môžu nakrátko zavítať na farmu na Samelovej lúke, kde ich čakajú miláčikovia z minizoo, či skúsia jazdu na koni v kruhovke.

Užitočné informácie

  • Vstupné: Obojsmerný lístok na vlak zahŕňa aj vstup do Dobšinskej ľadovej jaskyne. Pre dospelých stojí 18 €, študenti od 15 rokov a seniori nad 60 rokov platia 17 €, deti od 6 do 15 rokov a držitelia preukazu ŤZP 15 €. Deti od 0 do 6 rokov v sprievode rodičov môžu cestovať bezplatne, no bez nároku na miesto.
  • Parkovanie: Záchytné parkovisko Dobšinská ľadová jaskyňa (Stratená) sa nachádza pod jaskyňou, priamo pri hlavnej ceste medzi Stratenou a Telgártom. Parkovné za osobný automobil: stojí 3,70 eura/celý deň, za motocykel: 1,70 eura/deň
  • Tip na suvenír: Magnetky a pohľadnice s motívom ľadovej výzdoby jaskyne, plyšáky
  • Tip na jedlo: Pod jaskyňou, priamo oproti záchytnému parkovisku sa nachádza reštaurácia Ľadová. K dispozícii je aj letná terasa. V najbližšom okolí jaskyne je to jediné stravovacie zariadenie, avšak vlak má zastávky aj v neďalekých obľúbených turistických lokalitách Stratená a Dedinky, kde je gastro ponuka pestrá. Ďalšie reštaurácie v okolí sú však aj v Telgárte.
  • POZOR! Vlak s kratšou trasou, len po Dobšinsku ľadovú jaskyňu, jazdí z Košíc v lete každý víkend a volá sa Ľadový expres.

Atrakcie v okolí

1) Spišský hrad

Spišský hrad

Jeden z najväčších hradných komplexov v strednej Európe z 12. storočia. Dominuje širokému okoliu a je jednou z najcennejších historických pamiatok Slovenska.

Spolu s Kostolom Ducha Svätého v Žehre, so Spišskou Kapitulou, Spišským Podhradím a s mestom Levoča je zapísaný v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

2) Spišská Kapitula

Spišská Kapitula

Unikátne cirkevné mestečko, zmieňované už v 13. storočí, dnes mestská časť Spišského Podhradia.

Ústredným objektom je Katedrála sv. Martina, ktorá najprv slúžila ako prepoštský kostol na kráľovskom území. Má mimoriadne cenný interiér – najmä gotické oltáre, sochy, fresky.

Vstúpiť sa dá od 10. h do 16.30 h, v nedeľu od 13. h do 16.30 h.

3) Levoča

Levoča

Krásne historické centrum obopínajú stredoveké hradby, ktoré sa zachovali takmer v celku. Nachádza sa približne 20 kilometrov od Spišského hradu.

Má najväčšie európske námestie stredovekého obdĺžnikového tvaru, ktoré obklopujú zachované meštianske domy. Najvýraznejšie ozdoby mesta sú radnica, zvonica, klietka hanby a najväčší chrám Spiša – Kostol sv. Jakuba.

4) Drevený chrám

Drevený chrám v Hervatove

V obci Hervartov nájdete najstarší drevený chrám na Slovensku – Kostol sv. Františka z Assisi z konca 15. storočia.

Spolu s ďalšími východoslovenskými drevenými kostolíkmi je zapísaný na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Jediný z nich je rímskokatolícky.

5) Aragonitová jaskyňa

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Ochtinská aragonitová jaskyňa leží 100 km od Košíc a je jediná v Európe, v celom svete sú prístupné len tri!

Pestrá aragonitová výplň vo forme špirál, ihličiek a útvarov podobných koralom vytvára nádherné obrazy. Otvorená je od 9. do 16. h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tip na víkend