Podroháčske folklórne slávnosti budú mať viac ako tisíc účinkujúcich

Oravské folklórne leto pokračuje v Zuberci a Oravskom Bielom Potoku od piatka 3. augusta 43. ročníkom Podroháčskych folklórnych slávností.

30.07.2018 14:00
debata

Na trojdňovom medzinárodnom festivale vystúpi viac ako tisíc účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska, Srbska a Írska. V termíne tohtoročných slávností sa v Zuberci bude konať aj celoštátna súťaž a prehliadka folklórnych skupín Nositelia tradícií.

„Areál amfiteátra v Zuberci – Brestovej a Múzeum oravskej dediny prilákajú každoročne tisícky návštevníkov, a preto veríme, že to bude tak aj tento rok. Mnohé vystúpenia päťdesiatky folklórnych súborov a skupín, jarmok ľudových remesiel, výstavy, školy tanca, množstvo stánkov a atrakcií, i príjemné prírodné prostredie sú atrakcie, ktoré robia z Podroháčskych folklórnych slávností najväčšie kultúrne podujatie na Orave,“ uviedol Miroslav Žabenský z Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.

Podujatie pripravili Žilinský samosprávny kraj, Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne, Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne a obce Zuberec, Oravský Biely Potok a Habovka.

„Dramaturgická rada festivalu si každoročne osvojí inú nosnú myšlienku podujatia, ku ktorej sa následne prikláňa zostavovanie programov a sprievodných aktivít. Práve rok 2018 je rokom mnohých jubileí nielen v našej obci, ale aj na Slovensku, či medzi oravskými folklórnymi súbormi a osobnosťami Oravy. Preto zastúpenie a prezentácia folklóru Oravy bude mať aj tento rok v programovej štruktúre slávností opäť svoje miesto,“ priblížil Žabenský.

Okrem týchto jubileí si počas slávností chcú zvlášť pripomenúť 430. výročie prvej písomnej zmienky o obci Zuberec. „V tejto myšlienke sa bude niesť sobotňajší program v múzeu, ktorý bude prezentovať zaujímavosti ľudových piesní zo Zuberca. Každodenný život Zuberčanov v minulosti priblíži návštevníkov festivalu aj výstava Zuberec na starej fotografii,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #Orava