Komplikácie v Chorvátsku: Zamestnanci aerolínií chystajú štrajk

Piloti, pracovníci palubného personálu a technici chorvátskej leteckej spoločnosti Croatia Airlines vstúpia 8. augusta o 06.00 h do časovo neobmedzeného štrajku, informovala v piatok ich odborová organizácia.

06.08.2018 10:10
debata

Podľa nej by pozastavenie práce malo trvať dovtedy, kým vedenie spoločnosti nesplní požiadavky zamestnancov, a to zvýšenie platov, zlepšenie pracovných podmienok a vypracovanie novej kolektívnej zmluvy.

Vedenie Croatia Airlines upozornilo odbory a všetkých zamestnancov spoločnosti, aké dôsledky môže mať štrajk na jej fungovanie.

Finančná správa o prvom polroku 2018 naznačuje zvýšenie počtu cestujúcich i obratu spoločnosti, respektíve zníženie vlaňajších strát.

Vďaka letným mesiacom Croatia Airlines dokáže pokryť náklady na celoročnú prevádzku a garantovať platy zamestnancov, upozornila podľa agentúry MTI spoločnosť.

Uprostred turistickej sezóny sa štrajk už počas prvého dňa svojho trvania dotkne asi 7000 cestujúcich a vytvorí dennú stratu vo výške 800 000 eur.

Spoločnosť Croatia Airlines bojuje už dlhší čas s problémami v sfére likvidity. Chorvátska vláda hľadá roky strategického partnera pre aerolínie, ktoré sú v štátnom vlastníctve, avšak zatiaľ neúspešne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #štrajk