Keď ženská krása kvitne aj na Blízkom východe

Šaty prestrihnuté vpredu až k pupku, alebo vzadu k pásu, všité motívy z jemného, priehľadného materiálu. Iba ťažko je niečo vzdialenejšie striedmemu odevu väčšiny moslimiek v arabskom svete. A predsa taký štýl vznikol v arabskej krajine, v maličkom stredomorskom Libanone s iba štyrmi miliónmi obyvateľov.

29.07.2009 15:50
Libanon
Módna prehliadka v libanonskom Bejrúte.
debata

Libanon, ktorý je skôr známy ako štát konfliktov a nie umenia, zrodil udivujúce množstvo kvalitných dizajnérov, ktorých kreácie sa nosia pri udeľovaní Oscarov, či Zlatých glóbusov.

Libanonská spoločnosť je na rozdiel od iných blízkovýchodných krajín otvorenejšia. Žijú tam vyznávači 18 náboženských siekt a moc v parlamente si delia kresťania a moslimovia. Je to jediná arabská krajina s kresťanským prezidentom.

Islam vyznáva asi 60 percent Libanončanov, kresťanskú vieru 40 percent. Z čias francúzskeho koloniálneho vplyvu si Libanon podržal európsky nádych, takže tam turisti jazdia radi. Bežne tam uvidíte striedmo oblečené ženy, ale aj zahalené od hlavy k päte.

...

Väčšina Libanoniek si svoje telo zahaliť nemusí…  Foto: Reuters

Libanonky radi nosia výstrihy i priliehavé šaty, utrácajú za líčidlá a doplnky. Aj keď tie odvážnejšie modely volia hlavne kresťanky, športovému oblečeniu sa nevyhýbajú ani moslimky. Konzervatívnejšie sa obliekajú iba v oblastiach s veľkým vplyvom náboženských kruhov, teda v južnom Libanone, ktorému dominuje šiítsky Hizballáh.

Na módu si potrpia aj libanonskí muži, predovšetkým na doplnky ako okuliare, topánky, zapaľovače, alebo perá.

debata chyba