V sobotu bude panstvo v kaštieli Ilešháziovcov hostiť všetkých pocestných

Kaštieľ v Dubnici nad Váhom patrí k najväčším na Slovensku. V minulosti predstavoval hlavné sídlo významného uhorského šľachtického rodu Ilešháziovcov. V sobotu 11. augusta bude panstvo hostiť všetkých pocestných tradičnou polievkou šutelicou.

10.08.2018 11:30
Dubnica Foto:
Ilešháziovské panské hody sú tradíciou.
debata

A keďže k panským hodom patria aj hry a zábava, malých aj veľkých budú v historickom duchu obveseľovať rytieri, šermiari, potulní komedianti a kaukliari. Hodovať sa bude od 9. do 21. hodiny.

„Ilešháziovské panské hody sú tradíciou, v minulosti ich majitelia kaštieľa spájali s omšou v Kaplnke nanebovzatia Panny Márie v Dubnickom kaštieli, na ktorej sa mohli zúčastniť aj bežní ľudia, nielen šľachta. Toto historické podujatie je určené predovšetkým pre rodiny s deťmi, pričom program je zostavený tak, aby u nás mohli návštevníci stráviť celý deň,“ pozýva Monika Rábeková z Mestského informačného centra v Dubnici nad Váhom.

Ilešháziovské panské hody organizujú druhý rok v Dubnickom kaštieli a v Parku Jána Baltazára Magina v Dubnici nad Váhom.

Pred 200 rokmi počas hladomoru Štefan Ilešházi rozdával hladným Dubničanom sýtu polievku šutelicu. Šutelica je kapustovo-fazuľová polievka so slaninou a organizátori ju počas podujatia budú rozdávať návštevníkom na ochutnanie. Hladní pocestní sa budú môcť zasýtiť aj v stánkoch s dobovou kuchyňou.

S plným bruchom bola zábava vždy veselšia, a tak si návštevníci Dubnického kaštieľa naplno užijú bohatý historický program. Uvidia hrdinský Rytiersky turnaj Gastona de Camarque a jeho priateľov Normanov, aj obratných šermiarov Cassanova, Vir fortis a Zlínsku šermiarsku spoločnosť. Komediálne divadlo zastúpi Kapor na scéne, kaukliar Fjodor a „najvyšší remeselníci“ na chodúľoch.

K dobovej hudbe (Strigôň) patria aj doboví tanečníci (Regii Caroli Regis a Wagus). Udatných rytierov vystriedajú oddaní lukostrelci Vinedi a sokoliari Falconarii. Ukážky tradičných remesiel osvieži dobová hygiena v podaní Cechu Terra de Selinan.

Pre deti bude určite atrakciou dobývanie slameného hradu. A kto z malých princezien či rytierov by sa nechcel povoziť v ozajstnom koči alebo na koni? Historický program napokon vyvrcholí ohňovou šou v podaní Dreamdancers.

„Zároveň chceme návštevníkom priblížiť Dubnické múzeum a kaštieľ ako taký, pretože mnohí o ňom ešte stále ani len netušia,“ dodáva Monika Rábeková.

Ilešháziovské panské hody Foto: Mariana Ďurišová
dubnica Ilešháziovské panské hody

Dubnický kaštieľ pritom patrí k najväčším kaštieľom a zároveň najhodnotnejším historickým stavbám na Slovensku. Pochádza zo 17. storočia a v minulosti predstavoval hlavné sídlo významného uhorského šľachtického rodu Ilešháziovcov. Rod vlastnil kaštieľ dlhých 197 rokov.

Posledný majiteľ kaštieľ predal a došlo k jeho postupnému úpadku. V roku 2010 prešlo jedno krídlo kompletnou rekonštrukciou a odvtedy v ňom sídli Dubnické múzeum. Zameriava sa na históriu kaštieľa a rod Ilešháziovcov, ale aj na históriu mesta. Dubnické múzeum bude prístupné aj počas podujatia.

Užitočné informácie

  • Vstupné: Na podujatie platia dospelí vstupné 6 €, zľavnené vstupné 3 € majú deti, študenti,ZŤP a seniori, rodinné vstupné pre dvoch dospelých a dve deti je 15 €.
  • Parkovanie: V tesnej blízkosti kaštieľa je dostatok parkovacích miest.
  • Tip na jedlo: Priamo na podujatí budú stánky s občerstvením, viacero reštaurácií s letnými terasami je na námestí, 5 – 7 minút pešo od kaštieľa
  • Tip na suvenír: Priamo na podujatí si možno zakúpiť napríklad šperky inšpirované dubnickou výšivkou z dielne ViZu Art či šperk v tvare toku Dubnického potoka od šperkárky MiaBiel. Pre deti je zaujímavým darčekom vedomostná hra Spoznaj Dubnicu.

Dožinky na Myjave alebo da Vinci na hrade?

Ak sa vyberiete do Dubnice, nevynechajte ani Trenčín. Na hrade sa s deťmi zabavíte na interaktívnej výstave da Vinciho lietajúce stroje.

„Krásne veľké modely lietajúcich strojov, ktoré môžu návštevníci sami vyskúšať, zaujmú každého. Výstava potrvá len do 30. augusta,“ hovorí sprievodkyňa Zuzana Lančaričová.

Priamo na hrade sa počas leta rozložil aj dobový tábor, v ktorom sokoliarska skupina Aquila z Bojníc predvádza sokoliarske a lukostrelecké umenie.

Na pamiatku sa návštevníci môžu odfotiť v historickej scenérii. Návštevu hradu oživia aj hrané historické scénky s Matúšom Čákom.

„Práve v sobotu 11. augusta a v nedeľu 12. augusta budú nočné prehliadky hradu Historky z hradnej mučiarne so vstupmi od 20. do 23. hodiny,“ pozýva sprievodkyňa.

Ďalšou zastávkou môže byť hrad Beckov, kde si v sobotu 11. augusta aj v nedeľu 12. augusta prídu na svoje všetky hravé deti, ktoré milujú stavebnice.

Na podujatí Duša dreva sa zoznámia s drevenou stavebnicou Walachia z Valašska a uvidia pri práci s drevom šikovných rezbárov.

„Našich hostí víta sokoliareň s vyše 15 dravcami a na spodnom nádvorí môžu navštíviť Hradné hospodárstvo, kde spoznajú viac ako 30 rôznych zvierat – kozu, ovce, bažanty, zajace, prasiatka aj kunu, stále nám pribúdajú ďalšie,“ pozýva hradný kastelán Ľuboš Mordin.

Hradné hospodárstvo je otvorené každý deň, podujatie Duša dreva bude v sobotu aj v nedeľu od 9. do 18. hodiny. V sobotu si deti môžu vyskúšať aj lukostreľbu.

A keby ste sa vybrali západným smerom, určite sa stavte na Myjave. V mestskej časti Turá Lúka budú tento víkend dožinky. Poďakovanie za úrodu je spojené s programom plným tradičnej ľudovej kultúry.

Dožinky sa začínajú v sobotu o 10. hodine ochutnávkou tradičných jedál „jak od babičky“ pri Gazdovskom dvore. Zároveň sa otvára „Dožinkový jarmek“, ktorý okrem predaja ľudovoumeleckých výrobkov ponúka aj ukážky ich tradičnej výroby. Deti majú pripravený program v areáli Padelky.

Malí návštevníci si môžu zajazdiť na koni, zahrať sa na tradičnom detskom ihrisku aj so zvieratkami z minifarmy. Hospodárov upúta výstava historickej i súčasnej poľnohospodárskej techniky.

O 10.30 hodine sa na políčku v Padelkoch začnú ukážky tradičnej žatvy a mlatby v réžii Folklórnej skupiny Kýčer a Folklórneho súboru Kopa. Po nich bude nasledovať súťaž v kosení. Pre deti budú pripravené detské tvorivé dielne a pred obedom sa otvárajú Gurmánske poľovnícke hody.

Tesne po poludní je naplánovaná školička spevu a tanca pod vedením Lenky Konečnej a Detského folklórneho súboru Kopaničiarik.

Po folklórnom programe s názvom Na poli vrtkí a v tanci hybkí začnú folkloristi pripravovať dožinkové vence, s ktorými sa o 15. hodine v sprievode vyberú cez Turú Lúku do Gazdovského dvora.

Gazdovský dvor bude dejiskom tradičného pohostenia po žatve, ku ktorému patrí oldomáš a zábava s folklórnymi kolektívmi pri tanečných hrách.

O program pre dožinkové posedenie sa postará FSk Lubená z Poluvsia. Poďakovanie za úrodu sa v Turej Lúke zakončí v nedeľu 12. augusta 2018 dožinkovou krojovanou slávnosťou v evanjelickom chráme Božom.

Atrakcie v okolí

Kaštieľ v Brodzanoch

Brodzany

Kaštieľ v Brodzanoch s anglickým parkom a vodnými kaskádami sa spája s menom ruského básnika A. S. Puškina. Jeho majiteľ, rakúsky diplomat barón Gustáv Friesenhof sa oženil s Puškinovou švagrinou Alexandrou Gončarovovou. Ich dcéra Natália prežila v Brodzanoch celý život a v letohrádku sa schádzala európska umelecká smotánka, šľachta i rodina Alexandra Sergejeviča Puškina. V kaštieli je Puškinovo múzeum.

Mohyla M. R. Štefánika

Na Bradle je pietne miesto večného odpočinku legendárneho generála, pilota i hvezdára Milana Rastislava Štefánika (1880 – 1919). Pamätník podľa projektu významného slovenského architekta Dušana Jurkoviča postavili v roku 1928 za 280 pracovných dní. Umiestnenie mohyly ponúka krásny výhľad na kopaničiarsky kraj. Na Bradlo (543 m n. m.) vedie udržiavaná 4-kilometrová komunikácia.

Skalka nad Váhom

Na ceste z Trenčína do Nemšovej sa nachádza najstaršie pútnické miesto na Slovensku Skalka. Pozostáva z dvoch objektov: Malej Skalky s barokovým kostolom na vápencovej skale a z kláštora – Veľkej Skalky. Starí Slovania tam mali hradisko i pohrebisko a na pútnici uctievajú sv. Andreja-Svorada a Beňadika. na Skalku vedie nenáročná prechádzka 5,5 km z Trenčína okolo Váhu cez prírodnú rezerváciu Zamarovské jamy s množstvom vtáctva.

Kúpele Trenčianske Teplice

Najstaršie protireumatické kúpele na Slovensku využívajú minerálnu, termálnu a sírnu liečivú vodu, ktorá sa spomína v záznamoch ešte z roku 1242. Preslávil ich aj turecký kúpeľ hammam, postavený v roku 1888 v maurskom slohu. Kabínky vyzdobené bielo-modrými kachličkami boli zhotovené len pre tento kúpeľ. Dnes sa využíva ako prezliekareň na masáže a oddych po kúpeli v zrkadlisku.

Čachtické podzemie

Nie všetci vedia, že v Čachticiach stojí za návštevu aj čachtické podzemie. Práve tam v roku 1610 prichytili Bátoryčku pri jej krvavom vyčíňaní. Systém chodieb vznikol v 15. storočí na skladovanie vína pre kráľa Mateja Korvína. Po stáročia poskytoval obyvateľom úkryt pred nepriateľom, vďaka zásobám vína, ovocia, ľadovniam na potraviny a obilným jamám aj na dlhý čas. V podzemí sa organizujú prehliadky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dubnica nad Váhom