Vo Vavrišove sa pobijú kuruci a labanci

Rekonštrukcia bitky z roku 1709 medzi kurucmi a labancami bude v sobotu pri Vavrišove. Podujatie pripravilo združenie Hornoliptovský kurucký regiment, obec Vavrišovo v okrese Liptovský Mikuláš a podporil ho Žilinský samosprávny kraj. Pre agentúru SITA to potvrdila Marcela Feriančeková zo združenia Hornoliptovský kurucký regiment.

10.08.2018 13:00
debata

V bitke pred viac ako 300 rokmi sa stretlo cisárske vojsko labancov s Rákociho kuruckými vojskami. Menej početné cisárske vojsko použilo na tie časy netradičný šiancový obranný systém.

Cisárske vojská uzatvorili Liptovskú kotlinu, povstalecké vojská sa snažili preraziť cez vybudovanú obranu. Kuruci dostali v záverečnej fáze napriek vojenskej prevahe povel na ústup, takže bitka ostala bez víťaza.

Celodenné podujatie sa začne predpoludním ukážkami života v kuruckom tábore. Na poludnie otvoria kurucký trh s ľudovými majstrami a remeselníkmi. Následne budú obidve vojská pochodovať obcou Vavrišovo a o 17:00 skrížia zbrane na bojisku.

V rámci sprievodného programu je pripravená aj vatra a veselica a súťaže v kosení trávy, hode budzogáňom a hode flinty do žita.

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov