Náš tip: Letná banskoštiavnická dielnička baví deti aj dospelých

V Banskej Štiavnici pripravujú už 14 rokov v lete dielničku, v ktorej sa deti naučia plstiť, paličkovať či piecť chlebík a ešte veľa iných zábavných aj užitočných vecí. Letná dielnička je otvorená po celý deň a každý v nej môže stráviť toľko času, koľko sa mu zažiada.

16.08.2018 06:45
Letná dielnička Foto:
Letná dielnička v Banskej Štiavnici
debata

Ak trávite tento týždeň v Banskej Štiavnici aj so svojimi deťmi, o zábavu máte postarané. Stačí ich zobrať do Letnej dielničky v v Slovenskom banskom múzeu v Kammerhofe.

Dielnička je otvorená každý deň až do soboty 18. augusta vždy od 9.30 do 15.30 hodiny. Každý je vítaný, nemusí sa hlásiť vopred a nikto nečaká.

„Deti si u nás môžu vyskúšať rôzne aktivity, od jednoduchších, ako pečenie chleba či výroba smaltovaných príveskov, ktoré trvajú 15 minút, až po náročnejšie veci ako plstenie, batikovanie a maľba na hodváb. Každý môže vyskúšať všetko alebo ostane len pri tom, čo ho baví najviac,“ hovorí Katarína Chrústová, pracovníčka Slovenského banského múzea.

Rodičia si pritom môžu vybrať, či s dieťaťom ostanú, alebo ho nechajú tvoriť s odborníkmi a zájdu si zatiaľ na prechádzku objavovať krásy starobylej Štiavnice alebo len tak na kávičku.

Každý malý umelec si potom odnesie na pamiatku nejaký vlastnoručne vyrobený suvenír či darček. Populárne sú medzi deťmi smaltované prívesky, vyrábajú sa z medených plieškov tak, že sa zasypú farebnými smaltovacími práškami, potom ich už stačí len nahriať na varnej platničke a pekný šperk je hotový. Rovnako deti baví plstenie, keď z farebnej gule z ovčej vlny môže vzniknúť krásna darčeková kvetinka alebo aj náušnice.

Chlapcov väčšinou láka ryžovanie zlata. Veď v meste, ktoré podľa legendy vzniklo vďaka tomu, že jašterička vyniesla na povrch stopy strieborného prášku, je to celkom namieste. Aj že budova banského múzea nazývaná Kammerhof je bývalý dom aj úrad komorského grófa, ktorý zodpovedal za ťažbu vo všetkých stredoslovenských banských mestách.

Malých návštevníkov vie potešiť vlastnoručne vyrobená loptička z handričiek, jednoduchá vec z recyklovaného materiálu a koľko vie spraviť radosti! Pri pečení chleba sa však zabavia všetci bez rozdielu veku či pohlavia – tam, kde sa pečie chlieb, býva vždy plno.

Do Kammerhofu stačí prísť kedykoľvek počas dňa a zdržať sa tak dlho, ako sa komu páči. Ceny vstupného sú symbolické, väčšinou 1,50 či 2 € za jednu aktivitu, kvôli materiálu býva drahšie len maľovanie a batikovanie hodvábu, a to od 4 do 8 eur.

„Potešilo ma, že o naše dielničky majú záujem aj "veľké deti“, koľkokrát k nám prídu pracovať dospelé ženy a majú z toho veľkú radosť," hovorí Katarína Chrústová. Alebo rastúci záujem o úplne obyčajné šitie. Pôvodne mali organizátori v úmysle šiť s deťmi hračky, ale zvrtlo sa to na celkom praktické veci ako obal na knihu či kapsičky.

Dielnička v Banskej Štiavnici funguje už 20 rokov, založila ju pracovníčka múzea Anka Ďuricová pôvodne pre štiavnických školákov. Tí chodia do Kammerhofu stále, ale postupne sa pridali aj chalupári a návštevníci mesta.

Letná dielnička v Banskej Štiavnici Foto: Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici
Letná dielnička Letná dielnička v Banskej Štiavnici

V sobotu 18. augusta o 14. hodine je v Kammerhofe pripravená aj špeciálna prehliadka pre rodiny s deťmi. Deti sprevádzajú po múzeu formou rozprávky o baníkovi Jožkovi, ktorý musí prekonávať rôzne prekážky, aby dosiahol vytúžený cieľ – zlatú rudu.

Oblečú ich do baníckych plášťov, dostanú do ruky kahančeky, banskú mapu aj kúsok rudy a postupne sa dozvedia, ako baníci hľadali, dobývali a spracúvali rudu. Prehliadka trvá asi hodinu.

Akýmsi „voľným pokračovaním“ Letných dielničiek, ale pre dospelých, býva každoročne bazár (ne)potrebných vecí Haraburdy.

„Nájdete tam celkom zaujímavé kúsky, hrnček, z akého ste pili u babičky ako dieťa, či príjemné prírodné textílie alebo svoju obľúbenú knihu. Veci akoby nájdené na povale, ktoré jedni už nepotrebujú a inému ešte môžu byť užitočné,“ hovorí Katarína Chrústová.

Haraburdy čakajú na nových majiteľov v Kammerhofe od 22. do 25. augusta, od 28. augusta do 1. septembra a potom ešte od 6. do 8. septembra.

Program letných Dielničiek v Kammerhofe, denne od 9.30 h do 15.30 h

  • 16. augusta, štvrtok – ryžovanie zlata, tvarovanie z hliny, paličkovanie (1,50 €), drôtovanie (1,50 €), pečenie chleba
  • 17. augusta, piatok – batikovanie hodvábu (4 – 8 €), pečenie chleba, smaltované prívesky, ryžovanie zlata
  • 18. augusta, sobota – malé plstenie (1,50 €), smaltované prívesky, pečenie chleba

Kam za zábavou

17. augusta, piatok

  • Bojnice: Čarovný príbeh pána Bartolomeja, detské prehliadky zámku každý pracovný deň o 11. h, do konca prázdnin
  • Bytča: Detské hviezdne noci, bábkové divadlá, workshopy, čítačky so spisovateľmi, pouličné divadlo, do 19. 8., od 10. h
  • Hrušov: Hontianska paráda, folklórny festival

18. augusta, sobota

  • Banská Štiavnica: Sitnianska paškrta na Počúvadle, varenie kotlíkových špecialít, detské divadlo, program
  • Banská Štiavnica: Dielnička v Kammerhofe, na krátkych workshopoch sa deti naučia piecť chlieb, vyrábať smaltované šperky, upliesť košíky z pedigu, maľovať na hodváb, zoznámia sa s hrnčiarskym remeslom a vyrobia si suvenír, 9.30 h – 15.30 h,
  • Bratislava: Fontány ožívajú, program pri Maximiliánovej fontáne na Hlavnom nám., 18. h – 19. h
  • Červený Kameň: Barón Pálfi, večerné inscenované prehliadky hradu, 18. h – 22. h
  • Drietoma: Parenica fest, hudobný festival
  • Jelšava: Kaštieľny deň, historické scénky, škola dobového tanca, šermiari, sokoliari, dobová módna prehliadka, dobové hry, dobové mestečko a kuchyňa, remeselníci
  • Hriňová: Gazdovanie na hriňovských lazoch, folklór, ukážky tradičných poľnohospodárskych prác a remesiel, 10. h
  • Liptovský Hrádok: Letné Hradovánky, netradičné hravé prehliadky hradu a kaštieľa
  • Madunice, okr. Trnava: Cibuľové dni, cibuľové špeciality, cibuľový sprievod obcou, kultúrny program, v nedeľu parkúr
  • Nitra: Národná výstava hospodárskych zvierat, Agrokomplex, kyvadlové jazdy historickým autobusom, Rezbárske bzučanie vo včelárskom skanzene, tvorivé dielne pre deti.
  • Košice: Ľadový expres, pravidelný letný vlak do Dobšinej na návštevu ľadovej jaskyne premáva každú sobotu počas letných prázdnin, lístky v Regionálnom informačnom bode, Hlavná ul.
  • Nitra: Popoludnie na Zoborskom kláštore, detské divadlo, večerná prehliadka kláštora spojená s prednáškou o patrónovi mesta sv..Svoradovi, 17. h
  • Považský hrad: Noc hradov a zrúcanín, prehliadka hradu, divadlo, sokoliari, tvorivé dielne, 16. h
  • Prievidza: Hody, aj 19. 8.
  • Turčianske Teplice: Hornoturčianske dožinkové slávnosti
  • Revište: rytiersky strašidelná noc na hrade, mušketieri, historické divadlo, 19. h

19. augusta, nedeľa

  • Bardejovské kúpele: Alžbetínsky deň, historický sprievod cisárovnej Sisi a jej manžela Františka Jozefa, historické scénky, promenádny koncert, výstava fotografií, 14.30 h
  • Bratislava: Cigánsky bašavel, Eurovea, 14. h
  • Bratislava: Letný podvečer s komornou hudbou, Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku, Devínska Nová Ves, 18. h
  • Bratislava: Fontány ožívajú, program pri fontáne pred Starou tržnicou, 18. h – 19. h
  • Turzovka: Remeselný jarmok
  • Zuberec: Remeslá na dedine, ukážky, 11. h – 16. h, Múzeum oravskej dediny, celé leto

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica