Cisárovná Sisi sa vracia do Bardejova. V kúpeľoch sa objaví v nedeľu

Bardejovské Kúpele patrili v 19. storočí medzi najobľúbenejšie a najviac navštevované kúpele v celom Uhorsku. Liečivá sila minerálnych vôd aj poloha v malebnom údolí obklopenom ihličnatými lesmi lákala šľachtu aj korunované hlavy.

18.08.2018 07:00
Franz a Sisi, Bardejovské kúpele Foto:
V Alžbetínsky deň zavíta do kúpeľov cisársky pár.
debata

V časoch ich zlatej éry Bardejovské Kúpele navštívila rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Alžbeta, zvaná Sisi. Do knihy hostí sa zapísala 1. júla 1895 a jej pobyt si v kúpeľoch pripomínajú Alžbetínskym dňom. Noblesu rakúsko-uhorskej monarchie si vychutnáte v nedeľu 19. augusta.

Cisárovná Alžbeta, manželka cisára Františka Jozefa I., známa ako Sisi, sa prišla do Bardejovských Kúpeľov liečiť a oddýchnuť si. Jej zdravotný stav po tragickej smrti syna Rudolfa v roku 1889 sa veľmi zhoršil a väčšinu času trávila v kúpeľoch vo Švajčiarsku, Nemecku a vo Francúzku. V Bardejovských Kúpeľoch strávila tri týždne a ubytovala sa v hoteli, ktorý dnes nesie jej meno.

Alžbetínsky deň sa bude odohrávať v areáli pri Kúpeľnej kolonáde, spomienková slávnosť sa začína o 14.30 h pri pamätníku cisárovnej. Na pripomienku návštevy Sisi v Bardejovských Kúpeľoch v roku 1895 sa budú "Sisi a František Jozef " v dobových kostýmoch prechádzať po areáli a nasleduje ďalší program.

Bardejovské kúpele Foto: MARIÁN ŠOTH
Bardejovské kúpele Bardejovské kúpele

„Je to obľúbená akcia pre dospelých aj pre deti, môžu pozdraviť cisárovnú a jej manžela aj sa s nimi odfotografovať,“ pozýva Tamara Šatanková, ekonomicko-obchodná riaditeľka kúpeľov.

Keď historický sprievod cisárskeho páru zavíta do kúpeľov, zaznejú na kúpeľnej kolonáde slávnostné fanfáry a uvítacia reč. Diváci budú svedkami dobovej scénky a uvidia aj dobový tanec.

"Návštevníkov pozývame aj do Muzeálneho apartmánu Sisi v historickom hoteli Alžbeta. V čase 16. do 18. hodiny môžu absolvovať prehliadku so sprievodcom, ktorá priblíži život cisárovnej,“ dodáva Tamara Šatanková. Sprievodnou akciou je aj výstava fotografií pri príležitosti pobytu Sisi v priestoroch kolonády. Slávnosť zakončí koncert orchestra.

Cisárovná pricestovala do Bardejova vlakom a v kúpeľoch obývala spolu so svojou jedenásťčlennou suitou prvé poschodie. Špeciálne pre vzácnu návštevu vybudovali bočný vchod. Podľa ošetrujúceho lekára Henricha Hintza bola cisárovná disciplinovanou pacientkou a prísne dodržiavala kúpeľný režim.

Na radu lekára pila vodu z prameňa Lobogo (dnes prameň Alžbeta) s liečivými a omladzujúcimi účinkami a veľa času trávila na prechádzkach v prírode v sprievode kráľovskej suity.

Múzeum Foto: MARIÁN ŠOTH
Alžbeta, múzeum Múzeum

Keď cisárovná po trojtýždňovej liečbe 22. júla 1895 odchádzala, pri rozlúčke údajne povedala: „Uprostred tichej krásy Bardejovských Kúpeľov prežila som nezabudnuteľné tri týždne svojho života, cítim sa zdravá, svieža a cítim sa ako osemnásťročná.“

Počas pobytu v kúpeľoch Alžbeta navštívila aj mesto Bardejov a prezrela si radnicu aj ďalšie historické pamiatky. Veľmi sa jej páčil chrám sv. Egídia a svojmu sprievodcovi, prepoštovi Karányimu na znak spokojnosti darovala vzácny prsteň.

Dnes je prsteň majetkom Šarišského múzea v Bardejove a pohár s jej krstným menom, z ktorého pila liečivú minerálnu vodu, je vystavený v Bardejovských Kúpeľoch.

Užitočné informácie

  • Vstupné: Účasť na podujatí je bezplatná, Muzeálny apartmán Sisi, vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi má jednotné vstupné 1 euro na osobu.
  • Parkovanie: Pred vstupom do kúpeľov je platené parkovisko, pri návale návštevníkov sú vyčlenené plochy vedľa cesty (platené aj neplatené).
  • Tip na suvenír: Eurosuvenírová bankovka s nulovou hodnotou s portrétom rakúskej cisárovnej Alžbety sa dá kúpiť cez víkend 18. a 19. 8. za 3 eurá. Suvenírové bankovky bude vydávať bankomat na kolonáde (max. 15 ks/osobu). Na recepcii hotela Alžbeta je „Sisi shop“, v ktorom dostať pamätné mince, repliku sochy Sisi (umiestnená v parku), medailóniky, repliku pohára, z ktorého pila, jej obľúbené fialkové cukríky, vejáriky, Swarovského šperky („hviezdy“), bižutériu, prospekty.
  • Tip na jedlo: V areáli kúpeľov je niekoľko reštaurácií. V Alžbetínsky deň hotel Alexander ponúka „Fialkové menu“, ktoré milovala cisárovná Sisi a v lobby bare ku káve podávajú fialkový koláčik. V kaviarni hotela Ozón majú zmrzlinový pohár Sisi, kávu Elizabeth a ružové víno, aj viedenskú kávu s jablkovou štrúdľou a vanilkovou zmrzlinou.

Gorali v Červenom Kláštore, vinári v Trebišove či furmani v Sobranciach?

Neďaleko Bardejova sa nachádza Čarvený Kláštor, kde žil „lietajúci“ mních Cyprián. V sobotu 18. augusta sa tam zídu Gorali, aby seba aj hostí obveselili dobrou muzikou.

Stretnutie Goralov v Pieninách spája milovníkov ľudovej hudby i folkrockovej zábavy. V areáli kúpeľov Smerdžonka v Červenom Kláštore od 13. h vystúpia interpreti zo Slovenska, Čiech i Poľska a návštevníci sa môžu tešiť aj na tradičné gurmánske hody.

V nádhernom prostredí Pienin môžete stráviť príjemný deň plný ľudovej kultúry, oddýchnuť si a zabaviť sa pri speve i tanci.

V Trebišove sa môžete v sobotu 18. augusta zúčastniť na oslave úrody. Košice Región Turizmus prichystal celodenný výlet, v ktorom bude okrem dožiniek aj ochutnávka vín na Festivale gazdovských vín vo Veľkej Tŕni. Autobus odchádza z Košíc v sobotu o 12.30 h a predpokladaný návrat je okolo 22. hodiny.

Na dožinkoch v Trebišove budú návštevníkov vítať chlebom a vínom. Takýto názov nesie aj podujatie, ktoré priblíži výrobu potravín z čias predkov.

„V parku kaštieľa sa bude mlátiť obilie, ktoré sa zmení na múku a chlieb, z hrozna sa bude lisovať chutná šťava a na záver môžete degustovať víno. Lákať bude aj ochutnávka čerstvo uvareného slivkového lekváru, lokší, tokajských koláčikov alebo rybacích špecialít. Návštevníci si budú môcť vyskúšať aj tradičné remeslá,“ pozývajú organizátori.

Dožinkový sprievod zamieri do trebišovského kaštieľa, kde jeho pánom, Andrássyovcom, odovzdajú dožinkový veniec. Ďalšie scény zo života šľachty predvedie skupina Via Cassa. Pódiovým lákadlom bude bubnová show zoskupenia Batida a spevák BuranoWski.

Záver bude patriť mappingu na budovu kaštieľa a inštaláciám v parku. Detský svet ponúka hudobný kútik, mini zoo, aj kreatívne dielne, kde si vytvoria vlastné divadlo s originálnymi kostýmami, rekvizitami a bábkami.

Múzeum pripravilo prehliadky kaštieľa aj nížinného vodného hradu Parič a Mauzólea grófa Júliusa Andrássyho. Milovníkov tokajského vína každé 2 hodiny odvezie kyvadlová doprava do Veľkej Tŕne na Festival gazdovských vín.

Okúpať sa v bazéne či zajazdiť si na bicykli môžete za polovičnú cenu v penzióne Aqua Maria Veľaty a s desaťpercentnou zľavou si zajazdíte na koni v ShiningFarm Kuzmice. Záujemcovia o výlet si lístky môžu kúpiť cez web terraincognita.sk alebo osobne v Regionálnom informačnom bode v Košiciach.

V nedeľu 19. augusta si môžete pripomenúť aj zašlú slávu Sobraneckých kúpeľov na Furmanských pretekoch. Súťaží sa v troch disciplínach: furmanský slalom, práca s drevom a silová súťaž.

Hostia budú môcť ochutnať špeciality kuchárskych tímov z Poľska a Ukrajiny a košickí kuchári a cukrári predvedú šou Varenie naživo. Furmanskú zábavu okorení folklór a hosť Marián Čekovský.

Návštevníci si vyskúšajú aj prácu v keramickej dielni, kováčskej vyhni a naučia sa plieskať bičom. Deti budú pri plnení úloh spoznávať prírodu navôkol. Popoludní zo Sobraneckých kúpeľov štartuje autobus na výlet za krásami Sobranecka.

Aj v tejto časti regiónu je totiž veľa zaujímavého – Morské oko, drevené kostoly v Ruskej Bystrej či Inovciach alebo tyrkysové jazierko v Beňatine.

Atrakcie v okolí

Bardejov

Najgotickejšie mesto na Slovensku je zaradené na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Pýši sa obdĺžnikovým námestím so súvislým radom starobylých meštianskych domov.

Uprostred námestia stojí budova bývalej radnice zo 16. storočia.

Bazilika sv. Egídia

Najvýznamnejšou pamiatkou bardejovského námestia je rímskokatolícky farský Kostol sv. Egídia.

Začali ho stavať začiatkom 15. storočia až do podoby veľkolepej gotickej baziliky s tromi loďami.

Neskorogotické krídlové oltáre z 15. storočia patria ku skvostom európskeho rezbárstva.

Skanzen

Priamo na okraji Bardejovských kúpeľov stojí najstarší skanzen na Slovensku (1965).

Dominujú mu dva drevené chrámy východného obradu z 18. storočia: gréckokatolícky a pravoslávny.

Múzeum ľudovej architektúry tvoria domy a stodoly z horného Šariša a zo severovýchodného Zemplína aj objekty s technickým zariadením.

Červený Kláštor

Nie ďaleko od Bardejova sa nachádza jedinečný historický objekt zasadený do prekrásnej pieninskej prírody pod majestátnym vrchom Tri koruny.

Pred vchodom do kláštora je park s 19 vzácnymi lipami, ktorý bol vyhlásený za chránený areál Pieninské lipy. V kláštore v 14. – 16. st. sídlila rehoľa kartuziánov, neskôr asketickí kamalduli. Dnes je to národná kultúrna pamiatka a múzeum, otvorené denne od 8. do 19 h.

Dunajec na plti

Pienienským národným parkom preteká rieka Dunajec, po ktorej sa dá plaviť na pltiach. Trasa vedie z Červeného Kláštora prielomom Dunajca po štátnu hranicu pri obci Lesnica. Je dlhá 10 km a cesta trvá 90 – 120 min.

Vrátiť sa dá pešo po náučnom chodníku (do 2 h), požičaným bicyklom (1,5 h), či autobusovou kyvadlovou dopravou (do 30 min.). Lístok na plť stojí 14 €, študenti, ZŤP a seniori platia 12 €, deti do 12 rokov 8 €.

Zdroj: Slovakia Travel, Múzeum Červený kláštor

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sisi #kúpele #Bardejov