Prídu majstri nad majstrov. Bratislava sa stane mestom ľudových remesiel

Bratislava sa každý rok na konci augusta stáva mestom ľudových remesiel. Na Dňoch majstrov ÚĽUV sa stretne stodvadsať ľudovoumeleckých remeselníkov, aby divákom ukázali fortieľ, ktorý sa dedí z generácie na generáciu.

25.08.2018 06:00
Dni majstrov, ÚĽUV Foto:
Dni majstrov
debata

Majstri svojho remesla sa predvedú v sobotu 25. augusta aj v nedeľu 26. augusta na Hviezdoslavovom a na Primaciálnom námestí, vždy od 10. do 18. hodiny.

„Nie je to obyčajný jarmok, prídu tí najlepší z najlepších zo všetkých regiónov Slovenska,“ zdôrazňuje Zuzana Strešnáková z Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV).

Tak sa v hlavnom meste zídu čipkárky, spracovatelia vlny, košikári, rezbári, tkáči a ďalší výrobcovia, všetko majstri svojho remesla.

Tradičné remeslá predstavia cez priame ukážky výroby. Pôvodné techniky a výrobné postupy návštevníkom odhalia pestrosť a bohatosť slovenských remesiel.

Na Radničnom nádvorí uvidíte maratón paličkovanej čipky – paličkovanie budú po celý víkend predvádzať čipkárky z celého Slovenska.

Na Nádvorí sv. Jána Nepomuckého v Primaciálnom paláci si deti aj dospelí budú môcť vyskúšať čistenie ovčej vlny, jej čechranie a krampľovanie, pradenie na vretene a na záver aj plstenie a spoznajú tak tradičný proces spracovania vlny.

Kto si sám na vlnu netrúfne, môže sa aspoň dívať, a veruže sa bude na čo. V sobotu bude Ľubomír Husárik vyšívať kožúšky, Noemi Kováčiková priasť na vretene, Ján Fotta predvedie postup pri spracovaní vlny a Darina Lichnerová bude pliesť zápästky.

V nedeľu si za krosná sadne Halina Grešlíková, Andrea Škutová bude pliesť papučky zápästkovou technikou a Noemi Kováčiková znova predvedie pradenie na vretene.

Tradície, ale aj súčasnosť výroby z vlny, ktorá momentálne zažíva svoj comeback, zobrazuje aj výstava Vlnenie v Justiho sieni v Primaciálnom paláci. Potrvá tento víkend.

Dni majstrov milujú aj deti, lebo sa tu môžu všeličomu priučiť. Škola remesiel pre najmenších je otvorená po oba dni od 10. do 18. hodiny na Nádvorí sv. Jána Nepomuckého.

Na susednom Nádvorí sv. Juraja sa do nej môžu zapojiť aj dospelí. Veď tohtoročné Dni majstrov sa nesú pod heslom Zdieľaj remeslo – a to v tradičnom aj digitálnom zmysle slova.

Dni majstrov Foto: ÚĽUV, Anna Gekrepten
dni majstrov ÚĽUV Dni majstrov

Na hlavnej scéne v altánku na Hviezdoslavovom námestí bude nepretržitý program plný folklórnych vystúpení, obohatený o prehliadku krojov (v sobotu o 13.45 h a v nedeľu o 14. h), školu hry na zvoncoch (v sobotu o 16. h), či súťažami pre dospelých aj deti (v nedeľu o 12.45 h).

A keď po toľkej práci, na ktorú sa pozeráte, poriadne vyhladnete, na Rybnom námestí na kraji Hviezdoslavovho si môžete pochutiť na tradičných slovenských dobrotách.

Za mimoriadny umelecký prínos k rozvoju ľudovej kultúry sa každý rok šiestim vybraným výrobcom udeľuje titul Majster ľudovej umeleckej výroby.

„Je to úctyhodný titul, ktorý sa ujde spolupracovníkom ÚĽUV-u spravidla za celoživotné dielo. Je to značka kvality aj ocenenie osobného rastu majstra,“ dodáva Zuzana Strešnáková.

Dvadsaťosem ročníkov Dní majstrov ÚĽUV robí z tohto podujatia najväčší mestský festival ľudovej kultúry a remesiel.

Užitočné informácie

  • Vstupné: Na podujatie je vstup bezplatný vrátane workshopov a kultúrneho programu.
  • Parkovanie: V centre mesta je počas víkendov parkovanie v priľahlých uliciach bezplatné (Nám. SNP, Medená ul.), blízke parkovacie domy Opera a Uršulínska majú cenu 25 €/deň.
  • Tip na suvenír: Renesanciu zažívajú výrobky z vlny, napr. zápästky si ľudia kombinujú s moderným oblečením. V ponuke bude aj zimný tovar, veď na zimu ľudia mysleli už v lete. Populárne sú prútené košíky a keramika z rôznych regiónov Slovenska.
  • Tip na jedlo: Na Rybnom námestí si pochutíte na tradičných slovenských jedlách priamo z pece. Párance – cestovina varená vo vode ochutená na sladko, alebo „slovenská pizza“ – podpecníky z chlebového cesta dochutené slaninkou, cibuľkou, bryndzou či klobásou.

Česko a Slovensko sa stretávajú v Bratislave

V roku stého výročia vzniku Československej republiky je v Historickom múzeu SNM na Bratislavskom hrade otvorená Slovensko-česká a Česko-slovenská výstava. Ako vidno, názov nemá žiadny problém s pomlčkami.

Je to spoločný projekt Národního muzea a Slovenského národného múzea, v Bratislave sa zdrží do 9. septembra a potom sa presídli do Prahy.

Hoci dnes sa nám to zdá samozrejmé, prvá ČSR bola v čase svojho vzniku skôr idealistický projekt. Dotiahnuť myšlienku spoločného štátu Čechov a Slovákov do úspešného konca sa podarilo vďaka osobnostiam, ktoré nový štát formovali, a vonkajším okolnostiam, ktoré mu priali.

Výstava otvára príbeh mladého štátu a jeho obyvateľov i česko-slovenské vzťahy v období 1918 – 1992.

Ukazuje, ako vyzeral život v Československu, prezentuje legendárne produkty, ktoré sa tu vyrábali, aj aké hry sa hrávali deti, čím sa túžili stať mladí ľudia a mnoho ďalších zaujímavých tém.

Súčasťou výstavy budú aj originály vzácnych dokumentov, ktoré zohrali zásadnú rolu v dejinách Československa. Na vlastné oči tak návštevníci môžu vidieť Pittsburskú dohodu, ktorá stála pri zrode spoločného štátu, Mníchovskú dohodu aj Viedenskú arbitráž a tzv. Protokol Hácha – Hitler.

Výstava priblíži dejiny spoločného štátu Čechov a Slovákov, ukáže to, čo oba národy spájalo, čo ich rozdeľovalo a čo napokon viedlo k jeho rozpadu.

V jednotlivých častiach výstavy návštevník prejde od politiky cez národnostné a cirkevné témy, trávenie voľného času, dopravu, vývoj popkultúry, ekonomiky či umenia.

Česko-slovenská výstava a Slovensko-česká výstava predstaví príbeh, ako sa spočiatku nereálny projekt Československa stal skutočnosťou, ktorá ovplyvnila životy miliónov obyvateľov nového štátu.

Na Bratislavskom hrade je pri príležitosti 100. výročia založenia Československa otvorená aj výstava Retro motocykle na hrade. Zberateľ Tibor Markech z Hornej Stredy predstavuje súkromnú zbierku 41 kusov funkčných malých motocyklov a mopedov.

JAWA-STADION Collection je unikátna zbierka, ktorá mapuje historický a technický vývoj malých motocyklov v povojnovom Československu. Ak sa chcete pokochať krásnymi historickými kusmi, musíte to stihnúť ešte dnes, výstava sa končí v sobotu 25. augusta.

Počas leta premáva v Bratislave historická československá električka po trase Národné divadlo (bývalá Jesenského) – Námestie SNP – Obchodná – Radlinského – Blumentál – Račianska – Gaštanový hájik – Račianska – Obchodná – Kapucínska – tunel – nábrežie – Mostová – Národné divadlo.

Jazdí len cez víkendy, štartuje vždy o 10. hodine od historickej budovy Národného divadla a jazdy o 14., 15. a 16. hodine sú spojené s výkladom o histórii mesta.

Atrakcie v okolí

Kraj vína

Už v mestskej časti Rača sa ocitnete v najvýznamnejšom vinárskom kraji Slovenska.

Tiahne sa Malými Karpatmi od Bratislavy až po Smolenice v dĺžke viac ako 60 km a tvorí tzv. Malokarpatskú vínnu cestu.

Degustovať sa dá v mnohých vinárňach aj v súkromných pivniciach. Cez víkendy a sviatky premáva autobus Malokarpatský expres s cykloprívesom na trase Bratislava – Sv. Jur – Pezinok – Zochova chata – Červený Kameň.

Kráľovstvo husaciny

Malokarpatský región je aj kráľovstvom husaciny. Každú jeseň sa konajú husacie hody, ktoré majú približne storočnú tradíciu.

O týždeň 1. septembra bude kráľovstvom husaciny Slovenský Grob.

Uvidíte korunováciu kráľa, útok na kráľovstvo husaciny, navštívite dobovú krčmu a remeselné stánky a k výbornému jedlu vám naservírujú aj bohatý hudobný program.

Raj hubárov a cyklistov

Borovicové lesy na Záhorí sú rajom hubárov. Záhorácky rovinatý kraj je ideálny na cykloturistiku, turistiku aj na kúpanie.

Stredisko Gazárka v Šaštíne vzniklo pri ťažbe piesku, Adamovské jazerá pri Gbeloch pri ťažbe štrkov z Moravy a Rudava pri Malých Levároch má štrkové aj pieskové pláže s borovicovými les­mi.

Požičaným bicyklom hravo zájdete do Kopčian k veľkomoravskému Kostolíku sv. Margity Antiochijskej či k zámku v Holíči.

Kráľovské mesto

Bratislava bola takmer 300 rokov hlavným mestom Uhorska a v Dóme sv. Martina bolo korunovaných 18 kráľov a kráľovien vrátane Márie Terézie.

Panovníčka prestavala Bratislavský hrad na barokovú kráľovskú rezidenciu a dnes na hrade obnovili jej záhradu.

Pýchou Starého Mesta je Ventúrska ulica a jej krásne paláce, z ktorých mnohé vznikli práve v 18. storočí.

V záhrade paláca Leopolda de Pauliho koncertoval Franz Liszt ako 9-ročný a len o pár domov ďalej stojí barokový Mozartov dom, v ktorom umelec koncertoval ako 6-ročný.

Centrum kultúry

Hlavné mesto bolo po stáročia aj centrom kultúry, vedľa seba tu žili rôzne národy.

Niekdajší Prešporok – Pressburg – Pozsony pripomínajú expozície Slovenského národného múzea, Slovenskej národnej galérie aj mestské múzeum – jeho 11 tematických múzeí v historickom jadre mesta sa venuje vinohradníctvu, farmácii, zbraniam, hodinám aj významným Bratislavčanom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚLUV