Mesto pod mestom: Podzemie plné záhad a prekvapení v Novom Meste

Slovensko je čarovná krajina plná prírodných krás a jedinečných historických skvostov. Známe pamiatky však nie sú jediné, čím sa môže pýšiť. Skrýva oveľa viac, mnohé poklady sú zahalené tajomstvom a vie o nich len pár miestnych. Práve tie vám predstavíme v seriáli

26.08.2018 07:00
chodby, Nové Mesto nad Váhom Foto: ,
Jana Mydliarová sa podzemím zaoberá už 10 rokov.
debata (5)

Nové Mesto nad Váhom s necelými 22-tisíc obyvateľmi sa neradí medzi veľkomestá. Má však niečo, čo mu iné mestá môžu závidieť. Ide o skutočný utajený skvost, pretože ani mnohí miestni obyvatelia netušia, po akom poklade šliapu, keď kráčajú mestom.

Nové Mesto sa totiž pýši rozsiahlym systémom pivníc, podzemných miestností a tajných chodieb.

V tomto prípade ide o mesto pod mestom, ktoré má premyslený systém vetrania, studňu aj ohnisko. Chodby sú dokonca trojpodlažné.

Prečo do nich ešte nikdy nevkročila noha žiadneho turistu a stane sa tak niekedy?

Tri poschodia chodieb, miestností či tunelov sa tiahnu v Novom Meste nielen pod hlavným námestím, ako bývalo v minulosti pri budovaní takýchto priestorov zvykom, ale zachádzajú oveľa ďalej. Kam, to nikto netuší.

Špekuluje sa, že môžu viesť až do Čachtíc, kde je tiež rozsiahla spleť podzemných chodieb, či dokonca do Beckova. Koľko merajú a aké sú rozsiahle, to je tiež záhada.

Unikátne a jedinečné novomestské podzemie nebolo ešte nikdy dôkladne preskúmané a jeho potenciál by mohol prilákať do históriou dýchajúceho mestečka turistov a s nimi aj peniaze.

Nie je však využitý. Viaceré chodby sa pritom nachádzajú priamo pod niekoľko sto rokov starými mestskými budovami. Vedenie mesta však avizuje, že to by sa mohlo čoskoro zmeniť.

V podstate jediná, koho novomestské podzemie fascinovalo natoľko, že spravila všetko pre to, aby sa doň dostala, je dnes tridsaťročná Novomešťanka Jana Mydliarová.

Pred desiatimi rokmi chodila od dverí k dverám a pýtala sa obyvateľov námestia, či majú pivnice a či ju do nich pustia. Niektorí pustili. Mladá žena tak po prvýkrát videla, čo dovtedy mohli vidieť len majitelia. Rozsiahle pivnice a prekvapujúco veľký komplex chodieb.

Jana pátrala ešte ďalej. Prehľadávala staré dokumenty, mapy, kroniky a snažila sa zistiť, kam asi až chodby siahajú. Už len určiť ich vek je takmer nemožné.

„V mestskej kronike je záznam o tom, že tadiaľto kedysi tiekla podzemná rieka, ktorá vymlela dno, kde ľudia mali začať tvoriť prvé podzemné chodby. To je však legenda. Ťažko povedať, ako chodby vznikli, predpoklad, že na začiatku bola podzemná voda, tu však je,“ hovorí Jana Mydliarová. Netuší, aké dlhé chodby môžu byť a kde všade sa tiahnu.

Chodby objavilo mesto pri rekonštrukcii budovy... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
chodby, Nové Mesto nad Váhom Chodby objavilo mesto pri rekonštrukcii budovy bývalej sýpky.

„Čo sa týka samotnej konštrukcie, podlažie rovno pod budovou tvorila samotná pivnica, pod ňou, o úroveň nižšie, bol vybudovaný priechod, prepájacie komory a nasleduje tretie podzemné poschodie, a to sú väčšinou spojovacie chodby, a práve tie sú najzaujímavejšie. Kam až vedú? Kto to vie? Isté je, že nie sú len pod námestím, dokonca tam, kde sa dnes nachádza kino Považan a kruhový objazd, boli najväčšie podzemné priestory, bohužiaľ, to už všetko pošlo…“ hovorí Mydliarová.

Tragédiou novomestského podzemia je, že väčšina budov, pod ktorými sa priestory nachádzajú, patrí súkromným majiteľom. Chodby pod domami sú im však viac na oštaru ako na úžitok, časti domov sa im prepadávajú do zeme, a preto mnoho z nich najprv roky zapratávalo chodby nepotrebným nábytkom a odpadom a neskôr do nich jednoducho naliali betón bez toho, aby zistili, kam vlastne vedú.

Mydliarová pri svojom výskume videla všeličo a často jej bolo do plaču, keď sa pozerala na to, ako tajné chodby miznú pod nánosom betónu.

„Toľko som sa nachodila na úrad a prosila, nech to zastavia. Aj keď pracovali na stavbe kruhového objazdu a vedela som o tom, že sa tam nachádzajú tri podlažia chodieb, tie sa tiež ničili a zalievali betónom. Aj všade inde sa iba lial betón do chodieb, bola som bezmocná. Rozprávala som sa aj s pamätníkmi a tí mi vraveli, že ako deti sa do nich v minulosti chodili hrávať. Vchod do podzemia sa podľa nich nachádzal v priestoroch, kde je dnes park, ním sa dalo v minulosti prejsť až na námestie a ktovie kde všade,“ hovorí Mydliarová. Dúfa, že vedenie mesta zachráni aspoň to, čo sa nachádza pod jeho vlastnými budovami.

„To, čo je v Novom Meste, je skvost, historický unikát, chodby treba zachrániť, vyčistiť, sprístupniť, ukázať turistom. Ja sama osobne pôjdem kopať a nájde sa veľa ďalších nadšencov, ktorí sa pridajú,“ uzatvára Mydliarová.

Zástupca primátora mesta Vladimír Fraňo je nadšencom podzemných priestorov pod mestom. Spolu s manželkou sa zúčastnili aj na čistení a popularizácii podobných chodieb, aké sa nachádzajú v neďalekých Čachticiach. Mimoriadne mu preto záleží na tom, aby sa novomestské tajné chodby zachránili, vyčistili a sprístupnili.

„Je našou povinnosťou, aby sa pre budúce generácie zachovali a aby sa sprístupnili. Aby vedeli, ako tu žili ľudia pred nami. Je potrebné urobiť maximum pre to, aby sa zachránili, uchovali,“ zdôrazňuje Fraňo. Podľa neho je tiež potrebné poriadne ich zmapovať, vyhodnotiť zo statického hľadiska a tie, ktoré staticky vyhovujú, aj sprístupniť.

Dokonalý podzemný úkryt aj únikové cesty

Aký je skutočný vek podzemných chodieb? Historici nevylučujú, že môže siahať až do oveľa hlbšej minulosti, ako si vôbec vieme predstaviť.

„Vek chodieb je dnes ťažké určiť, nedá sa vylúčiť ani to, že niektoré môžu pochádzať až z praveku. V kronike sa píše, že sa v nich našli artefakty staré až dvetisíc rokov. V povestiach sa udáva, že mali viesť až do Čachtíc. Ja som historik, ale vek chodieb môže siahať až do obdobia archeológie,“ hovorí historik Jozef Karlík.

Dodáva, že dostať sa k historickým záznamom o chodbách je takmer nemožné. Nikde totiž nie sú zaznačené. Podľa neho je dôvodom ich utajenia strategické hľadisko. Obyvatelia ich chceli skryť, lebo v nich boli v bezpečí.

Pod Novým Mestom nad Váhom sú rozsiahle... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
chodby, Nové Mesto nad Váhom Pod Novým Mestom nad Váhom sú rozsiahle podzemné priestory.

„Nemožno však povedať, že slúžili iba ako skrýše pred nepriateľmi, aj keď Nové Mesto bolo často vystavované útokom,“ hovorí Karlík.

Kým v okolitých mestách pri nájazdoch Turkov či iných nepriateľov ľudia zomierali po tisíckach, v Novom Meste sú zaznamenané podozrivo menšie straty na ľudských životoch.

Nad týmto faktom si aj historici lámali hlavy až kým neprišli na spojitosť s utajeným podzemným mestom. Len čo prišlo nebezpečenstvo, ľudia si dali vedieť a všetci sa utekali skryť do podzemia. Vodu, oheň tam mali, odvetrávanie tiež. Tam prečkali nebezpečenstvo a keď pominulo, zdraví sa vrátili nazad na zemský povrch.

„Nové Mesto veľmi obyvateľstvo nestrácalo. Bolo vypálené, zhorel kostol aj domy. Obce v okolí sa doslova stratili z povrchu zeme aj so svojím obyvateľstvom, zostali opustené usadlosti, ľudí povraždili, tu sa obyvatelia vracali a domy budovali odznova. Chodby využívali ako úkryt. Napríklad pod dnes už zaniknutou budovou Bergerovca, čo bývala najväčšia budova na námestí, boli obrovské priestory, zmestilo sa tam až dvetisíc ľudí,“ udáva Karlík. Priestory vraj stále existujú, nik však do nich nemá prístup. Sú v súkromných rukách.

„Nové Mesto bolo často vystavované útokom nepriateľov. Približne v trinástom storočí stálo zrejme niekde inde, ako sa nachádza teraz. Prvá písomná zmienka je práve z obdobia panovníka Bela IV., ktorý tatársky vpád zažil,“ vysvetlil historik.

Podľa neho sú najzaujímavejšie práve samotné chodby v treťom podlaží pod zemou, práve tie boli únikové a dômyselne poprepájané pod celým mestom. Podľa neho je evidentné, že v tomto prípade nešlo o pivnice alebo chodby, ktoré niekam viedli.

Netrúfa si odhadnúť, kam až mohli chodby siahať. Podľa pamätníkov sa totiž vetráky, pod ktorými ich objavili, nachádzali až niekoľko stoviek metrov až kilometrov za Novým Mestom nad Váhom smerom na Čachtice.

„Ako je známe, stredoveká technika nedovoľovala budovať takéto dlhé a rozsiahle chodby, ale čo ak použili inú techniku na prechod cez vodné toky? Čo keď boli takí zdatní? Veď boli dostatočne zruční na to, aby vybudovali rozsiahle priestory s premysleným systémom odvetrávania, tak prečo by nezvládli aj toto?“ pýta sa historik.

Mydliarová ho dopĺňa o vlastný výskum. Pamätníci spomínajú, že chodby boli natoľko široké a vysoké, že samotná krvavá grófka Alžbeta Bátoriová nimi prechádzala s kočom ťahaným koňmi z Čachtíc do Nového Mesta. V Čachticiach dokonca žije muž, ktorý kúpil starý dom, a keď sa mu pri prerábaní kúpeľne prepadla podlaha, objavil pod ňou rozsiahlu miestnosť s oblúkovitým stropom, kde našiel kostru koňa či meč zo 17. storočia. „To nie sú obyčajné pivnice, rozhodne nie,“ zhodujú sa historik Karlík aj Mydliarová.

Objavili zachované oblúky

Vedenie Nového Mesta nad Váhom sa prednedávnom pustilo do rozsiahlej rekonštrukcie časti bývalej sýpky a susediacej budovy. Vtedy narazili na dve podlažia dosiaľ nepreskúmaných chodieb aj s prekrásnymi, dokonale zachovanými oblúkmi.

Milan Blaško Foto: Tatiana Michalková, Pravda
chodby, Nové Mesto nad Váhom Milan Blaško

Odborník, ktorého prizvali, opatrne datoval vek chodieb na približne päťsto až sedemsto rokov. Najnižšie položené chodby sa nachádzajú približne šesť metrov pod úrovňou povrchu zeme.

„Sú to chodby, o ktorých sa nevedelo. Nie je o nich záznam ani v dokumentoch z roku 1970, ktoré hovoria o výskume z roku 1931 až 1932. Zakreslené je len schodište a priechod do prvej podzemnej miestnosti. O tom, že pod ňou sa nachádzajú ďalšie dve podzemné podlažia, však záznam neexistuje. My dokonca dnes už vieme, že sú tam ešte aj iné podzemné priestory, pretože sme to skúšali palicou a dostali sme sa až do hĺbky 2,5 metra,“ povedal vedúci oddelenia výstavby Mestského úradu v Novom Meste nad Váhom Milan Blaško.

Či však budú v týchto priestoroch ešte kopať, je viac ako otázne. V prvom rade chce mesto sprevádzkovať časť starej sýpky a zriadiť tam galériu.

Mesto sa chce tiež pustiť do rozsiahlej rekonštrukcie vyše tristo rokov starej bývalej hudobnej školy, predtým hostinca, pod ktorou sa tiež nachádza rozsiahla spleť chodieb.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nové Mesto nad Váhom #Leto s Pravdou #Utajené poklady Slovenska #Utajené skvosty Slovenska