Ryba bez hlavy aj tyrkysové zrkadlo. Slovenské Plitvice vábia turistov

Slovensko je čarovná krajina plná prírodných krás a jedinečných historických skvostov. Známe pamiatky však nie sú jediné, čím sa môže pýšiť. Skrýva oveľa viac, mnohé poklady sú zahalené tajomstvom a vie o nich len pár miestnych. Predstavovali sme vám ich v seriáli Utajené skvosty Slovenska, ktorý sa dnes končí.

02.09.2018 07:00
Beňatina, jazero Foto: ,
"Prišli sme sem, pretože je tu ticho, málo ľudí, nádherné prostredie a jazierko s krásne farebnou vodou," povedala Diana zo Sniny.
debata (1)

Kým známy národný park Plitvické jazerá v Chorvátsku navštevujú každoročne tisícky turistov, málokto tuší, že aj Slovensko má svoje vlastné malé „Plitvice“.

Jazierko s nádherne priezračnou tyrkysovou vodou sa nachádza pri malej obci Beňatina v okrese Sobrance v Košickom kraji, len sedem kilometrov od slovensko-ukrajinskej hranice.

Beňatinské jazero sa vyznačuje okrem zaujímavo sfarbenej vody ešte jednou zvláštnosťou, dočervena sfarbeným útvarom na skale, ktorý pripomína päťmetrovú rybu bez hlavy.

Maličká obec Beňatina má veľký potenciál prilákať turistov. Pôvodne bol na mieste dnešného jazierka lom, ťažil sa tu kameň, ktorý sa používal najmä na násypy ciest.

V rokoch 1990 – 1991 sa však ťažiť prestalo. Lom je dodnes obecným majetok s tým, že ho prenajímali firmám na ťažbu.

Jazero Beňatina má nádherne sfarbenú vodu. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Beňatina, jazero Jazero Beňatina má nádherne sfarbenú vodu.

Už počas ťažby kameňa sa v lome Beňatina musela 24 hodín denne odčerpávať spodná voda, ktorá neprestajne pritekala. Práve na samom spodku bol pritom najlepší kameň.

„Po skončení ťažby sa prestalo čerpať a voda začala stúpať, až vzniklo krásne jazierko. Hĺbku má približne osem metrov, to vieme od potápačov, ktorí tu absolvovali výcvik, navyše sem chodia nacvičovať zlaňovanie zo skál, ktoré obklopujú jazierko,“ vysvetlil starosta obce Štefan Minčák.

Rozloha jazierka je podľa neho približne sto na stopäťdesiat metrov a nachádza sa necelé dva kilometre od obce. Voda má netradičnú tyrkysovú farbu a je priezračná, v jazere nenájdete riasy.

„Je to tým, že voda stále priteká a kamene sú sfarbené do žlta, čo vytvára jej farbu. Keby išlo o stojatú vodu, vytvárali by sa riasy, ktoré by zmenili farbu vody,“ dodal starosta.

V jazere je podľa neho najnovšie už aj život. Chlapi z obce doň pustili pred piatimi rokmi ryby rôzneho druhu a dnes sa z neho dajú vyloviť pomerne pekné kusy.

Traduje sa, že rybu na skale sa podarilo odkryť pri poslednom odstrele v lome a potom sa ťažba skončila.

Skala sfarbená do tvaru ryby. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Beňatina, jazero Skala sfarbená do tvaru ryby.

„Spadla časť skaly a ukázal sa jav alebo fľak veľký päť metrov, ktorý pripomína chvost veľryby a jej telo bez hlavy. Hneď po objavení chceli skalu odstreliť aj na spodnej časti, či sa ukáže hlava, ale asi pre nedostatok peňazí sa to nestalo. Dodnes nevieme, aký presný je rozmer odtlačku,“ hovorí Minčák.

Ten nechce špekulovať, či ide o odtlačok ryby, skamenelinu alebo len zvláštne sfarbenú skalu, ktorá pripomína rybu. Skameneliny v bývalom lome nachádzali ešte donedávna. „Dali sa tam nájsť ulity, rôzne odtlačky, ľudia ich ešte pred časom chodili zbierať,“ spomína Minčák.

O zvláštne zafarbenú skalu v beňatinskom lome sa zaujímali aj odborníci zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra v Bratislave. Majú jasno v tom, či ide o skamenelinu, alebo len o jedinečný prírodný útvar.

„Lokalita je situovaná v jurských sedimentoch bradlového pásma. Je zaujímavá najmä faunou amonitov. Útvar tvaru ryby je odborníkmi na geológiu považovaný len za sfarbenie sedimentu, tvarovo pripomínajúci rybu a nejde o fosíliu. V odtlačkoch fosílií sa zachovávajú detailné prvky odolnejších anatomických častí organizmov, najmä schránky, kosti a podobne, čo tu nie je. Sediment obsahuje aj v tomto útvare a mimo neho makroskopicky alebo mikroskopicky viditeľné schránky iných organizmov žijúcich v jurskom mori,“ povedal Ľubomír Hraško z odboru geológie oddelenia starších geologických útvarov Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra.

Slovenské Plitvické jazero - Beňatina. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Beňatina, jazero Slovenské Plitvické jazero - Beňatina.

O lome v Beňatine vypracovali štúdiu a lom zaradili medzi významné geologické lokality. Vek lomu štúdia odhaduje na juru až kriedu, nachádzajú sa v ňom sliene, pieskovce, vápence. Je zdokumentovaný tiež veľmi bohatý zoznam rôznych fosílií od amonitov, lastúrnikov až po brachiopódy. Lom sa nachádza v chránenom vtáčom území Vihorlatské vrchy a jeho vedecký význam je podľa štúdie veľký.

Poklad v tyrkysovom jazere: Slnko, ticho, voda a veľké plány

Vedenie obce Beňatina si uvedomuje, že lom je poklad, ktorý má veľký potenciál prilákať turistov.

Nejde pritom len o samotné jazierko, kde je oficiálne vyhlásený zákaz kúpania, ale mnohí ľudia aj tak priezračnej vode neodolajú, ale o prekrásnu prírodu, ktorá ho obklopuje a ešte vždy pôsobí dojmom nedotknutosti, pričom miestami máte pocit, že ste sa ocitli v pralese, kde zastal čas.

Starosta Beňatiny Štefan Minčák vraví, že už... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Beňatina, jazero Starosta Beňatiny Štefan Minčák vraví, že už čoskoro jazierko poriadne zatraktívnia, peniaze už na projekt sú.

Pri jazierku sa pritom ani v tých najhorúcejších dňoch netisnú davy turistov a nenájdete tu hlavu na hlave. Všade vládne ticho a keď sa o priezračnú vodu oprie slnko, jej farba zažiari tyrkysovým odtieňom.

Ľudia si však pomaly cestu do Beňatiny hľadajú. Informácie nájdu na internete a prostredníctvom sociálnych sietí, preto niet divu, že pri vode možno objaviť okrem Slovákov aj Čechov či Ukrajincov.

Od kúpania v jazierku ich neodrádza ani to, že sa v ňom od jeho vzniku utopili už dvaja ľudia.

„Chodievame sem vtedy, keď chceme úplne vypnúť. Nikdy tu nie je veľa vody, je tu ticho a pokoj a farba vody nemá chybu,“ povedala Diana zo Sniny, ktorá k jazeru prišla aj s priateľom.

Starosta vraví, že fotky z Beňatiny zverejňujú na sociálnych sieťach turisti, ktorí takto obec propagujú.

Slovenské Plitvické jazero - Beňatina. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Beňatina, jazero Slovenské Plitvické jazero - Beňatina.

„Začíname to propagovať už aj my, pretože sme boli úspešní v jednom projekte a dostali sme 25-tisíc eur, za ktoré vybudujeme pri jazere vyhliadkovú vežu na mieste, kde sa nachádzal bývalý násyp do drviča,“ hovorí starosta.

Obec plánuje vybudovať nad jazierkom aj takzvaný fotopoint, teda miesto s výstupom, odkiaľ sa bude dať krásne odfotiť celé jazero. V prvej etape skrášlenia okolia jazierka bude základom smerová tabuľa, pretože pred lomom je ešte jedna odbočka, ktorá vedie na štátnu hranicu s Ukrajinou a ľudia tam väčšinou zablúdia.

„Turisti k nám nakoniec aj tak trafia, už sme tu mali návštevníkov z Maďarska, Francúzska, Nemecka, Poľska, veľa Čechov. Chodia sem aj stanovať, majú kde, lebo celá plocha sa rozkladá až na 52-tisíc štvorcových metroch, čo zahŕňa lom a okolie,“ vyratúva starosta.

Slovenské Plitvice majú čo ponúknuť

„Beňatina je určite jedným z najznámejších, ale pre mnohých paradoxne aj najneznámejších miest. Niekdajší lom zatopila po skončení ťažby spodná voda. Vzniklo romantické zátišie s jazierkom, evokujúcim Plitvické jazerá v Chorvátsku,“ zhrnul Viktor Wurm z organizácie Košice Región Turizmus. Dodáva, že každoročne počet turistov, ktorí objavili toto výnimočné miesto, rastie, a to najmä vďaka sociálnym sieťam.

Slovenské Plitvické jazero - Beňatina. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Beňatina, jazero Slovenské Plitvické jazero - Beňatina.

„Nastal preto čas zamerať sa aj na infraštruktúru, aby sme bezprostredné okolie skultivovali a urobili ho ešte viac príťažlivým pre návštevníka. Obec na významnejšie zásahy do prostredia nemala prostriedky. Preto treba vyzdvihnúť program Košického samosprávneho kraja Terra Incognita, z ktorého ide na realizáciu tohto projektu 25-tisíc eur,“ podotkol Wurm.

Pri propagácii a rozvoji tohto miesta sa však podľa neho nebudú zameriavať iba na samotné jazero, ale na širšie okolie, ktoré tiež má čo ponúknuť.

„Pri rozvoji sa zameriavame na väčšie celky, nazývame ich návštevnícke územia, takže aj Beňatinu chápeme v širšom kontexte. Neďaleko v Ruskej Bystrej sa nachádza drevený chrám Prenesenia ostatkov svätého Mikuláša, ktorý patrí pod kultúrne dedičstvo UNESCO, kde sme vlani, takisto v rámci projektovej podpory, riešili skvalitnenie sprievodcovských služieb a dostupnosti kostolíka. Tento rok sme projekt posunuli do ďalšej úrovne a výsledkom spolupráce s obcou Ruská Bystrá bude audiosprievodca v šiestich jazykoch,“ uzavrel Wurm.

Beňatina
Starosta Beňatiny Štefan Minčák vraví, že už...
+7Beňatina

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jazero #Leto s Pravdou