Detská železnica pripravila vyhliadkovú jazdu Tatranský železničný okruh

Občianske združenie Detská železnica Košice v spolupráci so Železničným múzeom SR a Železnicami Slovenskej republiky sa spojili a pripravili unikátny výlet z Košíc na Tatranský železničný okruh.

14.09.2018 11:35
debata

Ako informovala Zuzana Lehotská z Detskej železnice Košice, milovníci vlakov si jeseň v našich veľhorách môžu 22. septembra vychutnať aj z rôznych historických vlakov a železničných vozidiel ako Hurvínek, Orchestrión, Kométa, Trojča či Zubačka.

„Návštevníkov odvezieme z Košíc do Tatranskej Lomnice, kde si môžu vybrať z bohatej ponuky a rozhodnúť sa na mieste pre vyhliadkové jazdy Tatranským okruhom buď severnou, alebo južnou trasou. Prednosť však môžu dať aj pešej turistike, či prehliadke múzeí a atrakcií v Tatranskej Lomnici,“ hovorí jeden z autorov projektu Ľubomír Lehotský, predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Nostalgický vlak vyrazí z Košíc v netypickej zostave, keď ho budú tvoriť populárne „tatrovácke“ červené Hurvínky Klubu historických koľajových vozidiel a oranžovo-červené Orchestrióny občianskeho združenia Detská železnica Košice. Vlak odchádza z hlavnej železničnej stanice v Košiciach v sobotu 22. septembra o 7:50 s návratom o 19:00. Lístky sú dostupné v predpredaji na www.detskazeleznica.sk, kde nájdu záujemcovia aj ďalšie informácie, alebo v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ulici 48 v Košiciach.

Po príchode do Tatranskej Lomnice krátky program pripomenie návštevníkom 110. výročie zrodu železníc pod Tatrami a 170 rokov od príchodu prvého vlaku na Slovensku. Návštevníci budú mať možnosť absolvovať trasu Tatranského okruhu, kde počas jazdy vystriedajú historické motorové vozne, zubačku, či historické električky Tatranskej elektrickej železnice.

„Najskôr vypravíme motorové vlaky južným smerom z Tatranskej Lomnice o 11:30 do Studeného Potoka, Popradu a Štrby, odkiaľ cestujúci pokračujú elektrickou zubačkou na Štrbské Pleso a historickou električkou späť do Tatranskej Lomnice“, hovorí organizátor podujatia Ján Sabaka z Veterán klubu železníc z Popradu.

Ak si cestujúci vyberú severný smer okruhu, na začiatok svojej cesty použijú historickú električku, ktorá odchádza z Tatranskej Lomnice o 12:17 do Smokovca a na Štrbské Pleso. Odtiaľ zubačka návštevníkov prevezie do stanice Štrba, kde už na nich budú čakať historické motoráky do Tatranskej Lomnice.

Ako uviedla Lehotská, súčasťou slávnostného dňa bude aj prezentácia zručných majstrov v pristavenom modelárskom vozni. Alternatív, ako využiť čas mimo železnice je niekoľko.

Návštevníkom ponúkajú prehliadku múzeí, či prechádzku tatranskou prírodou. Absolvovať môžu aj výlet lanovkou na Skalnaté Pleso alebo Lomnický štít, organizátori odporúčajú záujemcom, aby si lístky na lanovku rezervovali vopred.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Tatranská Lomnica