Pozor na úsmev v pase. Nemusia vás vpustiť do krajiny, kam cestujete

Ľahký, jemný úsmev? Na fotografii v pase je prípustný. Ak však výraz vašej tváre bude zahŕňať prehliadku zubov, či ukážete objektívu nejakú nápadnú emóciu či grimasu, môžete mať problém. Až taký, že vás do niektorej krajiny nevpustia.

21.09.2018 07:00
debata

To je však v konečnom dôsledku skôr na škodu. Platí, že vtáka poznáš po perí a človeka podľa úsmevu – aspoň to tvrdia výskumníci.

Nedávno zverejnená štúdia vedcov z Univerzity v Yorku odhalila, že úsmev v cestovnom doklade by mohol účinne pomáhať pri predchádzaní podvodom s krádežami identity.

Ako sa výskumníci k tomuto zisteniu dopracovali? Viedli experiment, v ktorom ukázali štyridsiatke dobrovoľníkov fotografie rôznych ľudí – na jednej boli zobrazení s neutrálnym výrazom, na druhej so širokým, zuby odhaľujúcim úsmevom.

Ukázalo sa, že participanti ľahšie rozoznali a dokázali odlíšiť dvoch veľmi podobne vyzerajúcich ľudí, pokiaľ sa usmievali. A to dokonca aj vtedy, keď im predložili na porovnanie len obrázky spodných častí tvárí, teda úsmevov.

Pokiaľ teda ide o bezpečnosť a identifikáciu pasažierov na letiskách, vedci sa domnievajú, že používanie týchto typov fotografií v pasoch by mohlo pomôcť znížiť počet podvodov.

Independent.co­.uk; Cntraveler.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pas #úsmev #fotografia