Do rozvoja cyklistickej infraštruktúry v Prešovskom kraji išlo už takmer 12 miliónov eur

V Prešovskom kraji sa vďaka štrukturálnym fondom budujú cyklistické komunikácie za takmer 12 miliónov eur. Informácie o konkrétnych cyklotrasách a ich stave mohla verejnosť získať pred sídlom Prešovského samosprávneho kraja. Do užívania bol tiež slávnostne uvedený nový moderný cyklistický prístrešok. Aktivity sú súčasťou Európskeho týždňa mobility.

22.09.2018 12:35
debata (2)

Počas Európskeho týždňa mobility (16. – 22. 9.) podporil Prešovský samosprávny kraj myšlienku výberu rôznych druhov dopravy so zameraním na cyklistickú prepravu.

V spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska a cyklistickým koordinačným centrom CykloPO adresovali verejnosti výzvu využívať čo najekologickejšie spôsoby dopravy pod názvom Inak ako autom.

Slávnostne odovzdali do prevádzky krytý prístrešok pre 14 bicyklov pred budovou Úradu PSK.

„To, čo bolo doteraz pred Úradom PSK, nebolo dôstojné na to, aby si cyklisti mohli odkladať bicykle a nebolo to ani bezpečné. Zo zdrojov, ktoré sme dostali od PSK na činnosť, sme vyčlenili 10-tisíc eur, ktoré stál tento prístrešok a zriadili sme ho. Je to moderná stavba. Riešiť ešte budeme ochranu tohto prístrešku kamerovým systémom,“ povedal riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Predseda PSK Milan Majerský dodal, že situácia v kraji v oblasti cyklodopravy zažíva v poslednom období veľký rozvoj.

„Vďaka štrukturálnym fondom sa budujú v kraji cyklistické komunikácie za takmer 12 miliónov eur. Finančné zdroje sú z Európskej únie z programov cezhraničnej spolupráce Interreg V-A a tiež z Integrovaného regionálneho operačného programu,“ uviedol Majerský.

Pri viacerých významných stavbách pre cyklistov, ktoré sa v súčasnosti v kraji realizujú, sa angažovala aj KOCR Severovýchod Slovenska a jej organizačná zložka CykloPO.

„Prispeli sme predovšetkým na prípravu projektových dokumentácií, bez ktorých nie je možné postaviť žiadnu stavbu, napríklad na Veľký Šariš – Pečovská Nová Ves, Stará Ľubovňa – Hniezdne alebo Veľká Lomnica – Tatranská Lomnica. Každoročne investujeme zdroje do úprav cyklotrás a ich značenia, naposledy to bola Domaša – Vranov n. Topľou, ale aj predošlé aktivity na Hornom Zemplíne či v Levočských vrchoch,“ konkretizoval Janoško.

Ako dodala Viera Štupáková z CykloPO, v Prešovskom kraji je už takmer 100 kilometrov cyklistických ciest, z ktorých gro sa začalo stavať v predchádzajúcich dvoch rokoch. Ďalšie prostriedky sú schválené aj na budúci rok, keď sa odhadujú ďalšie investície do cyklodopravy na minimálne päť až šesť miliónov eur.

„Zo všetkých miest v kraji sa pre cyklistickú infraštruktúru preinvestuje najviac v meste Prešov,“ uviedla Štupáková.

Prešovčanov najviac poteší cykloželeznička z Prešova na Sigord dlhá viac ako šesť kilometrov, v Bardejove pribudol kilometrový úsek v smere na Mníchovský Potok, v Poprade nová cyklistická cestička z centra mesta smerom na Svit.

Plynulé prepojenie pre cyklistov mimo hlavných dopravných ťahov je z mesta Kežmarok do Tatranskej Kotliny a pred dokončením je aj predĺženie úseku Cesty okolo Tatier až do Ždiaru.

Mesto Kežmarok realizovalo cestičku pre cyklistov aj v centre mesta. Nová cyklistická cestička okolo rieky Poprad vedie zo Starej Ľubovne do obce Hniezdne. V peknom prostredí vedie cyklochodník z mesta Lipany do obce Kamenica.

„Potešujúca je tiež správa, že sú schválené finančné prostriedky na realizáciu prepojenia cyklistickej diaľnice EuroVelo 11 Haniska – mesto Prešov, Veľký Šariš – Šarišské Michaľany, Sabinov až po Pečovskú Novú Ves. V Poloninách z obce Ulič bude viesť cyklistická cestička až na horský priechod Ruské sedlo. Otáznik stále visí nad úsekom Šarišské Michaľany – Orkucany, kde žiadosť o grant nebola v tejto chvíli schválená,“ informovala Štupáková. Ako dodala, cyklistické koordinačné centrum na svojej stránke www.cyklopo.com predstavuje aj tipy na výlety v Prešovskom kraji.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasy #Prešovský kraj