Slovinci majú draka v jame a jaskynný hrad v Guinnessovej knihe rekordov

Jednou z najväčších slovinských atrakcií je jama. A ďalšou Predjama. Na vysvetlenie – slovo jama po slovinsky znamená jaskyňa a tú v meste Postojna volajú kráľovnou jaskýň.

01.10.2018 07:00
Slovinsko, hrad, Predjama, Postojna Foto:
Predjamský hrad patrí medzi desať najfascinujúcejších hradov sveta.
debata (2)

Nielenže má mimoriadnu dĺžku 20 570 metrov a turisti sa po nej premávajú vláčikom, je tu aj koncertná sieň a v jazierku tu žije unikátny živočích. A zavítali sem aj cisárovná Sisi a jej manžel František Jozef.

A aby prekvapení nebolo málo, len kúsok odtiaľ v dedine Predjama majú jaskynný hrad, ktorý vo svete nemá páru. Dostal sa aj do Guinnessovej knihy rekordov.

Toľkokrát sme cestou do Chorvátska cez Slovinsko videli smerníky upozorňujúce na Postojnsku jamu, no nikdy mi nenapadlo, koľko krásy sa za slovom jama môže skrývať.

Predjamský hrad patrí medzi desať... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Slovinsko, hrad Predjama Predjamský hrad patrí medzi desať najfascinujúcejších hradov sveta.

Až potom som kdesi naďabila na zmienku o tom, že slovinský krasový systém pri Postojnej je oveľa väčší než Moravský kras.

Turistom je prístupných necelých päť kilometrov jaskyne. A deväť kilometrov odtiaľto stojí hrad Predjama prilepený na stenu inej jaskyne. Rozhodnuté – odbočujeme smerom k jame.

Postojte v Postojnej

Aj keď je v polovici septembra vonku vyše tridsať stupňov, v jaskyni celoročne panuje teplota desať stupňov. Našťastie, podnikaví Slovinci si poradia so všetkým. Pre tých, čo sem prišli len v tričku, je tu niekoľko stánkov s pestrofarebnými bundami.

Deti lákajú na plyšového „baby dragona“ – vyblednutého dráčika, v skutočnosti akéhosi mloka bez pigmentu, ktorý žije len v tejto jaskyni, a tak sa stal jej maskotom.

Dráčik proteus anguinus je dlhý 25 až 30 cm a... Foto: www.postojnska-jama.eu
Slovinsko, Postojna Dráčik proteus anguinus je dlhý 25 až 30 cm a môže sa dožiť až sto rokov a bez jedla vydrží aj niekoľko rokov.

Hladošom zasa ponúkajú neodolateľnú „kremnu rezinu“ – tento slovinský krémeš vydá asi za tri naše slovenské a kalóriami iste nahradí aj obed.

Ale pozor, nech nezmeškáme náš vláčik. Postojnska jama je totiž jediná jaskyňa, kde môžeme zažiť vzrušujúcu cestu vlakom. Železnica tu začala fungovať už 16. júna 1872!

Ledva si oblečiem sveter a už frčíme pod mohutnými klenbami, kde stalaktity visia zo stropu namiesto lustrov. Teda – v tejto jaskyni visia v jednej zo siení aj skutočné lustre z muránskeho skla!

A keby len to, v inom jaskynnom priestore sa konajú skutočné koncerty. Len nesmie pršať, dodáva mladá sprievodkyňa Katarina, koncertná sála je totiž kúsok pod povrchom a vtedy prší aj na hudobníkov a obecenstvo.

Z 20,5 km dĺžky jaskyne Postojna je turistom... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Slovinsko, jaskyňa, Postojna Z 20,5 km dĺžky jaskyne Postojna je turistom prístupných asi 5 km.

Asi po štvrťhodinke z vlaku vystúpime a pokračujeme po vlastných. Obdivujeme úžasne nasvietené kvaple najrôznejších podôb a Katarina upozorňuje, že jaskyňa bola elektrifikovaná dokonca skôr ako hlavné mesto Ľubľana.

A tu je päťmetrový snehobiely stalagmit zvaný Briliant, symbol Postojnej. Obdivovala ho aj cisárovná Sisi, keď jaskyňu v marci 1857 navštívila aj s manželom.

Jaskyňa je totiž turistom prístupná už dvesto rokov a podľa Katariny sa ich tu za ten čas vystriedalo vyše 38 miliónov!

Zaujímalo by ma, ako presne to počítali, uškrnie sa manžel. Na chvíľu sa zastavíme pri akváriu, kde žije v tme niekoľko exemplárov bledého dráčika, ktorému domáci milo hovoria človéška ríbica (a vedci Proteus anguinus), a potom zasa frčíme vláčikom na povrch zeme. Ani sme sa nenazdali a pod zemou sme strávili pol druha hodiny!

Ako najväčší jaskynný hrad na svete sa dostal... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Slovinsko, jaskyňa, Postojna Ako najväčší jaskynný hrad na svete sa dostal aj do Guinessovej knihy rekordov.

Provokácia pečeným volom

Je už po piatej večer, ale Slovincom je jasné, že taká koncentrácia atrakcií, akú tu ponúkajú na malom kúsku – pri jaskyni je krásny park s jazierkom a vodným mlynom, reštaurácie, vivárium s dráčikmi a inými jaskynnými živočíchmi a navštíviť možno aj výstavu o motýľoch – si žiada čas a tomu sú prispôsobené aj otváracie hodiny.

Do jaskynného hradu Predjama je posledný vstup o šiestej večer, tak rýchlo do auta. Prechádzame prekrásnou zelenou krajinou, človek by tu hneď ostal aspoň na týždeň, a o chvíľu nás už priateľsky víta tabuľa: Dobro došli v Predjami!

Skvelá reč a ešte lepší výhľad. Už ho vidím, kričím nadšene na manžela. Hrad Predjama vyzerá ako z rozprávky a naozaj je prilepený na stenu jaskyne. Vybudovali ho pred osemsto rokmi pod previsom skalnej steny vysokej 123 metrov.

Pod najväčším jaskynným hradom sveta je sieť tajných tunelov, odkiaľ rytier Erazmus Predjamský podnikal svoje dobyvateľské výpravy.

Takto vyzerala jedáleň jaskynných rytierov. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Slovinsko, Postojna Takto vyzerala jedáleň jaskynných rytierov.

Prírodné elementy sú tu umne spletené s prácou ľudských rúk, naozaj sa nedá spoznať, kde končí stena jaskyne a začína sa práca stredovekých staviteľov.

Nábytku či iného zariadenia sa síce veľa nezachovalo, no zámok fascinuje množstvom iných vecí. Maličkými komnatami s portrétmi rôznych majiteľov (boli medzi nimi aj Windischgrätzovci, ktorí do tunajších lesov chodili na poľovačky), zbierkou stredovekých zbraní, strmými schodíkmi vedúcimi do tajných jaskynných chodieb, nádobou na vodu kvapkajúcu z jaskyne, ktorá sa nedala otráviť.

A tiež legendou o Erazmovi, ktorý rok odolal obliehaniu cisárovej armády. Tá ho chcela vyhladovať, lenže netušila, že Erazmus si kedykoľvek môže ísť po jedlo tajnými chodbami. Aby nepriateľov naštval, poslal im raz pečeného vola, inokedy misku čerstvých čerešní.

A predsa ho napokon dostali – keď podplatili jeho sluhu a ten prezradil najslabšie miesto hradu – záchod! Keď tam raz Erazmus sedel, vystrelili naňho z dela a steny sa zrútili rovno na nešťastníka.

Výhľad na údolie z Predjamského hradu. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Slovinsko, Postojna, Predjama Výhľad na údolie z Predjamského hradu.

Predjama roky fascinuje nielen turistov, ale aj filmárov. Nakrúcal sa tu film s Jackiem Chanom, hrad očaril aj Georgea R. R. Martina, autora Hry o tróny, a prišiel sem aj tím z Discovery Channel. Skúmali, či hrad obývajú duchovia. Ktovie, ako je to s duchmi, ale kolónia netopierov tu býva celkom iste.

Slovinsko, Park Postojna

  • ako sa tam dostať: po slovinskej diaľnici A1 do Ľubľany, potom exit 41 na Postojnu
  • vzdialenosť z Viedne: 436 km, z Ľubľany 50 km, z Terstu 45 km, z Puly 155 km
  • vstupenky: jaskyňa Postojna 25,80 eur, vivárium 9,90 eur, hrad Predjama 13,80 eur, kombinovaná vstupenka hrad + jaskyňa 35,70 eur

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko