Najsilnejšie motory svetového turizmu? Čína, USA a India. Ako je na tom Slovensko?

Tieto tri krajiny zaznamenali v porovnaní s ďalšími takmer 200 krajinami za posledných 7 rokov najväčší nárast v oblasti turizmu. Vyplýva to zo správy Svetovej rady cestovného ruchu (WTTC), ktorú vydala, tak, ako každoročne, pri príležitosti Svetového dňa turizmu 27. septembra.

02.10.2018 07:00
cestovateľ, turista, muž, úsmev, leto, klobúk,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Organizácia sa k výsledku dopracovala porovnaním krajín v štyroch oblastiach: prínos cestovného ruchu k HDP krajiny, medzinárodná návštevnosť v tejto krajine, výdavky domáceho cestovného ruchu a kapitálové investície.

„Svetový deň cestovného ruchu je celosvetovou oslavou sektora, ktorý prispieva 10,4 percentami do svetového HDP a vytvára 313 miliónov pracovných miest,“ uviedla vo vyhlásení k správe, ktorá hodnotí výkonnosť celkovo 185 krajín za posledné sedemročné obdobie, prezidentka a generálna riaditeľka WTTC Gloria Guevara.

Najnovšia správa obsahuje dve odlišné rebríčky. Poradie v časti „Sila“ sa zameriava na krajiny, ktorých cestovný ruch a turizmus sa za posledných sedem rokov najviac zvýšil v absolútnom vyjadrení:

  1. Čína;
  2. USA;
  3. India;
  4. Mexiko;
  5. Spojené kráľovstvo;
  6. Španielsko;
  7. Turecko;
  8. Kanada;
  9. Indonézia;
  10. Austrália a Spojené arabské emiráty

V rebríčku „Výkonnosť“ sa nachádzajú krajiny, ktorých cestovný ruch a turizmus sa za posledných 7 rokoch najrýchlejšie rozrástol v percentách. Krajiny na tomto zozname maximalizovali príležitosti cestovného ruchu:

  1. Mjanmarsko;
  2. Irak;
  3. Georgia;
  4. Rwanda;
  5. Island;
  6. Nikaragua;
  7. Katar;
  8. Kongo;
  9. Arménsko;
  10. Pobrežie Slonoviny

Slovensko sa v celkovom rebríčku z pohľadu prínosu cestovného ruchu k HDP krajiny umiestnilo na 77. mieste.

Travelpulse.com; Wttc.org; Asiatraveltip­s.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #turizmus