Najrýchlejšie rastúca destinácia Európy je enkláva s jediným susedom

Jedna z najmenších krajín nie len v Európe, ale aj na celom svete, sa môže pochváliť najrýchlejším rastom v oblasti cestovného ruchu na starom kontinente.

16.10.2018 07:00
debata (1)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#ig_italia_borghiecitta #italy

Príspevok, ktorý zdieľa ITALIA (@ig_italia),

Podľa najnovších údajov Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO) patrí prvenstvo miniatúrnemu San Marínu.

Od roku 2016 do roku 2017 zaznamenalo 31,1-percentný nárast cestovného ruchu, čo predstavuje viac ako 78 000 ľudí, ktorí krajinu navštívili minulý rok.

Toto číslo nemusí vyzerať bombasticky, avšak vzhľadom na celkový počet obyvateľov – 33 500 – je to enormné množstvo.

Aby sme sa však pozreli na veci aj z druhej strany, treba podotknúť, že cestovný ruch v San Maríne ani nemal inú možnosť, iba rast.

Pred rokom bol totiž tretí najmenší štát Európy najmenej navštevovaným miestom kontinentu. Odvtedy sa o prehliadanej destinácii dozvedeli davy a dnes sem prúdia tisíce zvedavých turistov.

Do piatej najmenšej samosprávnej krajiny sveta to nie je ďaleko ani zo Slovenska. San Maríno sa nachádza na severovýchode Talianska, na východných svahoch Apenín, a je posledným samostatne riadeným mestským štátom v Taliansku.

Aj keď nie je členom Európskej únie, s platením nebude problém, keďže ako menu používa euro. Oficiálnym jazykom San Marína je síce taliančina, no domáci medzi sebou rozprávajú vlastným dialektom.

Podľa legendy vzniklo San Maríno okolo roku 300, no vznik štátu sa datuje do roku 1253. Akokoľvek, toto miesto má dlhú fascinujúcu históriu.

Centrum rovnomenného hlavného mesta patrí medzi historické pamiatky UNESCO. Jedným z najväčších lákadiel krajiny je dobre zachovalá zbierka stredovekej architektúry: niektoré citadely okolo mesta sa datujú do 11. storočia. Turisti radi obdivujú aj viaceré paláce v okolí mesta.

Travelandleisu­re.com; Wikipedia.org/wi­ki

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #San Maríno