Nové trendy v turizme: Ľudia chcú cestovať po novom, vôbec nevedia, ako na to

Nekonečná pracovná doba, pravidelné nadčasy, neustále sa stupňujúce nároky, neprerušené digitálne pripojenie... Mnohí zamestnanci túžia aspoň na pár dní uniknúť z pracovného kolotoča, oddýchnuť si od zväzujúcich povinností aj od samotných ľudí. Dôsledkom toho je nový, stále rastúci trend sólo cestovateľov.

21.10.2018 07:00
cestovanie, cestovateľ, ruksat, travel,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vybrať sa na cestu do sveta alebo na dovolenku samostatne, bez spoločníkov, je dnes úplne normálne, ako pre mužov, tak aj pre ženy.

Štúdia, ktorú vydali spoločnosti YouGov a Agoda ukázala, že 61 percent respondentov sa rozhodlo pre sólo cestovanie, aby sa uvoľnili a mohli relaxovať. Ďalších 52 percent uviedlo, že motiváciou pre cestovanie osamote bola snaha dostať sa z rutiny.

Skúmanie nových kultúr lákalo na sólo chodníčky len 45 percent cestovateľov.

Výsledky prieskumu, ktoré dostali názov Trendy sólo cestovania 2018, odhalili aj výrazné rozdiely medzi ázijskými a západnými cestujúcimi.

Sólo turisti z Ázie sú skôr mladší – 41 percent z nich sú takzvaní mileniáni a 38 percent je z Generácie Z.

Oproti tomu sólo cestujúci zo západných krajín patria skôr ku generácii Baby boomers – tých prieskum objavil 38 percent – a 24 percent bolo z Generácie X.

Rozdiel sa prejavil aj v dĺžke ciest. Turisti zo západu sa častejšie vyberajú na dlhšie; len 34 percent odíde na 4 až 7 nocí. Cestovatelia z krajín Ázie sa vyberajú na 14 dní dvakrát menej často ako západniari.

Najväčší paradox

Aj keď sa preťažení pracujúci vydávajú na sólo cesty, aby sa odtrhli od neustáleho stresu z pripojenia, paradoxne strávia pred obrazovkou počítača či mobilu o 15 percent viac času, ako keď cestujú s kamarátmi a až o 26 percent viac času, ako keď sa vyberú na rodinnú dovolenku.

A kam vlastne sólisti najčastejšie smerujú? Aktuálnym trendom sú veľké kozmopolitné mestá po celom svete ako Londýn, Tokio, Bangkok, Sydney, New York a podobne.

Travelpulse.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #sólová