V Margecianskom tuneli vznikla otvorená galéria

Realizáciou projektu Margeciansky tunel, otvorená galéria sa podarilo tunel dočistiť, odvodniť, vyriešiť jeho osvetlenie a pre návštevníkov, ktorí nevyužijú prehliadku so sprievodcom, nainštalovať na vstupnom portáli tabuľu s informáciami o histórii a technických parametroch tunela.

12.10.2018 13:00
debata (1)

Ako uviedla hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Činčárová, dotácia projektu z programu Terra Incognita bola vo výške 10.000 eur.

Podľa jej slov bolo cieľom projektu zachovať významnú technickú pamiatku a priblížiť ju návštevníkom. Veríme, že tieto naše kroky prispejú k zviditeľneniu tejto destinácie aj samotnej obce.

Otvorená galéria v Margecianskom tuneli v neposlednom rade doplní a rozšíri ponuku v rekreačnej oblasti Ružínskej priehrady, ktorá ponúka bohaté športové a turistické možnosti, uviedla Činčárová.

Prínos projektu spočíva v akcentovaní tejto pamiatky práve cez jej osvetlenie a zabezpečenie lepšej informovanosti návštevníkov.

To, že sa tunel stane návštevnícky prívetivejším, mu zároveň do budúcna poskytuje ďalšie možnosti využitia napríklad pre výstavy, resp. iné spoločensko-kultúrne podujatia, povedal Viktor Wurm z organizácie Košice Región Turizmus.

Tunel v okrese Gelnica dlhý 421 metrov bol postavený v druhej polovici 19. storočia pre železničnú dopravu ako súčasť Košicko-bohumínskej železnice a je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu.

Neskôr sa z kapacitných dôvodov prestal používať. Koľajnice z neho odstránili a v súčasnosti je v podstate cestným tunelom. Jeho zaujímavosťou je úsek, ktorý nie je obmurovaný – steny tunela teda vytvárajú skalný masív, dodal.

Projekt bude slávnostne sprístupnený 13. októbra o 13.00 h. v rámci Top podujatia Terra Incognita Margecianske fajnoty.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košický samosprávny kraj