Otvorili najdlhší most sveta cez more. Spája Hongkong, Macao a Čínu

Po niekoľkých odkladoch oficiálne otvorili 55 kilometrov dlhý most spájajúci čínske územia Hongkong, Macao a mesto Ču-chaj v pevninskej Číne. Je to najdlhšia mostná konštrukcia vedúca cez more.

23.10.2018 07:00
most, Hongkong, Čína Foto: ,
Stúpenci projektu zdôrazňujú, že vďaka mostu sa skráti doba cesty z troch hodín na 30 minút.
debata (32)

Stúpenci projektu zdôrazňujú, že vďaka mostu sa skráti čas cesty medzi spomínanými mestami z troch hodín na 30 minút, čo uľahčí ľuďom dochádzajúcim do práce a turistom pohyb po regióne.

Kritici čínskej vlády však most vnímajú ako nástroj, ako pritiahnuť Hongkong viac pod kontrolu Pekingu, píše spravodajský server CNN.

Stavba mosta sa začala pred deviatimi rokmi a vyšla na 20 miliárd dolárov. Na slávnostnom otvorení sa v meste Ču-chaj v juhočínskej provincii Kuang-tung zúčastnil čínsky prezident Si Ťin-pching spoločne s najvyššími predstaviteľmi Hongkongu a Macaa. Pre bežnú dopravu začne most fungovať v stredu.

Pôvodne sa mal most otvoriť už v roku 2016, stavbu však zbrzdilo skúmanie vplyvu projektu na životné prostredie, vyšetrovanie korupcie aj prekročenie rozpočtu.

V utorok otvárajú 55 km dlhý most spájajúci... Foto: SITA/AP, Andy Wong
most, Hongkong, Čína V utorok otvárajú 55 km dlhý most spájajúci čínske územi Hongkong, Macao a mesto Ču-chaj v pevninskej Číne.

Počas jeho budovania navyše prišlo o život sedem robotníkov a ďalších 275 bolo zranených. Väčšina úmrtí bola spojená s pádom z veľkej výšky.

Most je kľúčovým prvkom plánu Pekingu pre tesnejšie prepojenie 11 miest delty Perlovej rieky, ktorá pokrýva 56 000 kilometrov štvorcových a je domovom 68 miliónov ľudí.

Súčasťou mosta sú dve šesťprúdové cesty a tunel dlhý 6,7 kilometra, ktorý vyhĺbili, aby projekt nenarúšal frekventované lodné trasy v oblasti. Tunel vedie medzi dvoma umelo vytvorenými ostrovmi.

Most je projektovaný tak, aby odolal zemetraseniu so silou až 8,0 stupňa, supertajfúnu či nárazu veľkej nákladnej lode. Na stavbu sa spotrebovalo viac ako 400 000 ton ocele.

Najdlhší most ponad more z Hongkongu do Číny.
V utorok otvárajú 55 km dlhý most spájajúci...
+5Na snímke najdlhší most na svete z Hongkongu do...

Hoci čínske úrady kladú dôraz na skrátenie doby jazdy medzi Hongkongom, Macaom a pevninskou Čínou, majitelia súkromných vozidiel v Hongkongu nebudú smieť vstúpiť na most bez osobitného povolenia.

Väčšina vodičov bude musieť zaparkovať v hongkongskom prístave a presadnúť na kyvadlový autobus, ktorého cena sa za jednu cestu pohybuje medzi ôsmimi a desiatimi dolármi.

Mostný projekt sa stal terčom ostrej kritiky v Hongkongu, kde väčšina obyvateľov netúži po tesnejšom spojení s Macaom či pevninskou Čínou a obáva sa, že mesto zaplavia čínski turisti. V roku 2016 Hongkong zaznamenal 56,7 milióna návštev turistov, uvádza CNN.

Najdlhší most ponad more z Hongkongu do Číny. Foto: SITA/AP, Andy Wong
most, Hongkong, Čína Najdlhší most ponad more z Hongkongu do Číny.

Niekdajší britská kolónia Hongkong sa v roku 1997 vrátila pod čínsku správu. Základný zákon ale obyvateľom Hongkongu zaručuje rozsiahle osobné slobody vrátane slobody prejavu, aj nezávislú justíciu, ktoré obyvatelia pevninskej Číny nemajú.

V posledných rokoch však Peking čoraz častejšie zasahuje do vnútorných záležitostí Hongkongu.

Ambiciózny projekt vyvolal tiež početné kritiky ekológov. Delta Perlovej rieky je totiž domovom ohrozenej populácie čínskych bielych delfínov. Hongkong na obavy reagoval vytvorením morských rezervácií na ochranu delfínov a ďalších prvkov miestneho ekosystému.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Most