Tip: Na hrade stretnete duchov a v zámku vás bude strašiť (+ kam cez víkend)

Strašidlá, duchovia aj rozprávkové postavičky ovládnu v sobotu hrad v Modrom Kameni. Aj v Smoleniciach na zámku straší! Aspoň tento víkend určite. Kto sa nebojí, nech tam ide! Duchovia a svetielka už čakajú na hrade a Strašidelný zámok sa práve otvára.

26.10.2018 07:00
strašidlá, Foto:
Strašidlá na zámku.
debata

Báť sa vedeli aj veľkí rozprávkari ako Pavol Dobšinský či Božena Němcová. V dušičkovom období sa ich príbehy rozohrajú na Smolenickom zámku a na hrade v Modrom Kameni. Okrem Nebojsu, čerta a Káče tam stretnete veľa strašidelných bytostí, ale aj dobré čarodejnice.

Na hrade v Modrom Kameni inak sídli Múzeum bábkarských kultúr a hračiek. V sobotu 27. novembra si tam však naplánovali cestu duchovia a hostí začnú vítať od 15. hodiny.

Pri dušičkových prehliadkach ožijú strašidelné bábky. Gróf Drakula hosťom na požiadanie predvedie, ako sa komu pije krv aj ako sa oddychuje v rakve.

Strašidlá na zámku. Foto: Roman Stranai, OZ KARPATOŠ
strašidlá, zámok, Halloween Strašidlá na zámku.

Upírovi v pätách pôjde doktor Van Helsing s pomocníkom Igorom. Svoju pravú tvár odhalí aj legendárna „Krvavá grófka“ Alžbeta Bátoriová. Medzi strašidlá zapadnú známe postavičky čert a Káča z rozprávky Boženy Němcovej.

A keď sa zotmie, chodúľové strašidlo povedie lampiónový sprievod s návštevníkmi do Parku svätej Anny. V tmavom parku už tancujú bosorky, ale dobré. Svojím tancom hostí vedia očistiť od zlých síl a pričarujú im šťastie.

Každý máme svoje vlastné strachy a strašidlá. Niektoré si môžu deti vyrobiť v Temných tvorivých dielňach. Okrem strašidielok si môžu pripraviť aj masky a magické predmety.

Strašidlá na zámku. Foto: Roman Stranai, OZ KARPATOŠ
strašidlá, zámok Strašidlá na zámku.

K dušičkovému času patrí zapaľovanie svetielok. „Múzeum v Modrom Kameni večer osvetlia rozžiarené tekvice a iné vlastnoručne vyrobené svetielka, ktoré si návštevníci prinesú so sebou – preto všetky tekvice, sviečky a kostýmy sú na hrade vítané. Každý, kto príde v maske a zapíše sa na lístok do osudia, bude zaradený do žrebovania o zaujímavú cenu,“ pozýva Katarína Janečková, manažérka múzea.

Rozprávkové bytosti, strašidelná prehliadka zámku, tanečníci a herci v krásnych kostýmoch čakajú na návštevníkov Smolenického zámku po celý víkend. Okrem strašidelnej prehliadky bude v areáli zámku remeselnícky trh. Deti si môžu vyskúšať lukostreľbu a zabaviť sa aj pri iných atrakciách.

Strašidlá na zámku. Foto: Roman Stranai, OZ KARPATOŠ
strašidlá, biela pani, Halloween Strašidlá na zámku.

Smolenický zámok otvorí svoje brány v sobotu 27. novembra od 11. do 22. hodiny, v nedeľu 28. novembra od 10. do 19. hodiny.

Prehliadky sa začínajú každých 20 minút a hoci aj slovenské ľudové rozprávky boli poriadne strašidelné, organizátori odporúčajú návštevu deťom až od 6 rokov. Presvedčí o tom aj klasický príbeh o Nebojsovi podľa Pavla Dobšinského.

Kam za zábavou

26. novembra, piatok

  • Trenčín: To najlepšie z Československa, výstava retrovýrobkov, OC Laugaricio
  • Oravský hrad: Bojíte sa tmy? večerná prehliadka vo svetle sviečok, tajomné príbehy, staré legendy, divadelné scénky, strašidlá, hudobníci, šermiari, od 12 rokov, 18. h – 22. h
  • Zlaté Moravce: Bankovky na území Československa 1918 – 1948, výstava, Mestské múzeum, do 3. 10.

27. novembra, sobota

  • Bratislava: Tekvicové hodovanie v Landererovom parku (Šafárikovo nám.), vyrezávanie tekvíc, výroba halloweenskych klobúkov, divadlo pre deti, tekvicové pochúťky, 15.30 h
  • Brezno: Strašidelná noc v múzeu, Horehronské múzeum, menší od 16.30 h, starší 19. h – 20. h
  • Galanta: Záhada v múzeu, dobrodružná hra pre rodiny s deťmi, Vlastivedné múzeum, 16. h – 20. h
  • Modra: Stretnutie so svetlonosom, tvorivé dielne, vyrezávanie tekvíc, príprava lampášikov, Kultúrny dom, 15. h – 18. h
  • Modrý Kameň: Duchovia a svetielka na hrade, strašidelné bábky a najznámejší upír v dejinách ľudstva, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, 15. h
  • Levice: Spomienkový večer na Československú republiku, ochutnávka vín na hrade (14. h – 22. h), čítanie čs. literatúry (14.h – 18. h), odborný výklad k výstave (14. h, 15.30 h, 17. h), koncert (18. h), diskusia (20. h – 22. h, Narnia), areál hradu, Dobóovský kaštieľ
  • Piešťany: Oslavy 100. výročia vzniku Československa, Nám. slobody, 17. h
  • Skalica: Deň otvorených búd na Vínnej ceste Záhorie, 12 km okruh za ochutnávkou miestnych odrôd, kultúrny program
  • Smolenice: Strašidlá na zámku, remeselnícke trhy, divadelná rozprávka, lukostreľba, aj 28. 11.
  • Smrdáky: Deň otvorených dverí v kúpeľoch
  • Trnava: Zóna bez peňazí, Gymnázium Jána Hollého, 9. h – 12. h
  • Zvolen: Sobotná bašta na zámku, tvorivé dielne pre deti – kráľovské koruny, 10. h – 13. h

28. októbra, nedeľa

  • Bratislava: Tekvičková slávnosť, Nemecký kultúrny dom, Rača, 16.30 h – 18.30 h
  • Humenné: Deň českej kultúry, prehliadka troch výstav, videoprojekcia filmov, slávnostný koncert, folklórne vystúpenia a ochutnávka českej kuchyne, Vihorlatské múzeum, 14. h – 18. h
  • Košice: Festival svetlonosov, Južný park, Hlavná ul., 15. h
  • Nitra: Burza exotov, hydiny, holubov, farmárske trhy, Agrokomplex
  • Vychylovka, Nová Bystrica: Ukončenie sezóny v skanzene, jazdy Historickou lesnou úvraťovou železnicou, ľudová hudba
  • Zvolen: Dušičková slávnosť v Záhrade spomienok, cintorín Zlatý potok, 16. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #duchovia #strašidlá