Davy a zápchy v národných parkoch? Realita

Čím ďalej, tým väčší počet návštevníkov každý rok mieri do kanadských národných parkov. Ochrancovia prírody sa ale obávajú, že láska k majestátnym scenériám - a s ňou súvisiaca pešia prevádzka - príliš zaťažuje chúlostivé ekosystémy a ničí zážitky z návštevy. Napísal to denník The Guardian.

10.11.2018 07:00
Quebec, Kanada, los, medveď, sob Foto: ,
Quebec, príroda. Ilustračné foto.
debata

Skupiny ako sú Kanadské parky a Spoločnosť pre prírodné rezervácie teraz vyzývajú na prijatie opatrení obmedzujúcich počet ľudí, ktorí by mohli navštíviť ekologicky zraniteľné miesta. Napríklad Banff – najstarší národný park v Kanade.

„Banff je pod nesmiernym tlakom,“ hovorí zástupca Spoločnosti v západnej Kanade Peter Zimmerman. „Je preľudnený, dochádza v ňom k zápcham, tvoria sa fronty a nie je kde zaparkovať. To jednak kazí zážitok návštevníkov, a tiež to má vplyv na ekologické zdravie parku.“

Banff a okolité parky Yoho a Jasper boli vždy obľúbené, ale ochrancovia prírody sa obávajú, že nedávne kampane Parkov Kanada s cieľom prilákať návštevníkov ich môžu preťažiť za bezpečnú hranicu.

Výhoda nevýhodou

Banff vlani zaznamenal 4,18 milióna návštevníkov vďaka ohromujúcej krajine – a tiež svojej blízkosti pri veľkom letisku a vďaka diaľničnému systému, ktorý ho spája s Calgary.

V auguste 2017 Národný park Waterton, ktorý leží južne od Banffu, dočasne uzavreli pre verejnosť, keď ho zaplavil príliš vysoký počet návštevníkov. K takémuto kroku tento park prikročil úplne prvýkrát.

Situácia v kanadských parkoch však nie je nijako výnimočná. Tiež služba amerických Národných parkov čelí výzvam obmedziť počet návštevníkov v niektorých oblastiach prírodných parkov. Pod najväčším tlakom je Národný park Zion.

„Nejde o obmedzenie počtu ľudí v celom parku, ale o dohľad nad ich najzraniteľnejšími časťami,“ dodal Zimmerman. Jedným z takýchto miest je kultová vyhliadka Moraine Lake, ktorá sa často objavuje na obálkach kníh a v kalendároch.

So zvýšeným počtom návštevníkov sa rýchlejšie ničí systém chodníkov, dochádza k častejším stretnutiam s voľne žijúcimi zvieratami, častejšie ľudia šliapu po chúlostivej pôde a rastlinách, a pochopiteľne sa tiež hromadí väčšie množstvo odpadkov.

„Nie je to žiadna zábava, keď idete do národného parku a cítite sa ako v rannej špičke v metre,“ povedal Harvey Locke z ochranárskej iniciatívy od Yukonu po Yellowstone, ktorý v Banffe striedavo žil posledných 40 rokov. „Dlhujeme ľuďom plnohodnotný zážitok.“

Parky Kanada – úrad zastrešujúci kanadské národné parky – sa však zatiaľ k obmedzeniu počtu návštevníkov stavia zdržanlivo. „Žiadne zázračné riešenie neexistuje. Zavedenie kvót zatiaľ neplánujeme,“ povedal Greg Danchuk z terénnej jednotky Parkov Kanada v Banffe.

Autobusy zadarmo sú poloprázdne

Namiesto toho využíva správa parkov rôzne stratégie, ako znížiť intenzitu návštevníkov v parkoch, vrátane kyvadlovej dopravy zadarmo či informačných kampaní, ako sa vyhnúť najrušnejším časom.

Avšak aj napriek možnosti zviesť sa do parku autobusom zadarmo veľká väčšina návštevníkov naďalej prichádza súkromnými vozidlami.

Zimmerman opisuje jednu jazdu koncom tohtoročného septembra z Banffu do Lake Louise počas chladného, ​​daždivého dňa. „V autobuse bolo asi len osem alebo desať ľudí. Dorazili sme do Lake Louise na parkovisko a bolo úplne plné.“

„Viem, že Parky Kanada uchovávajú tieto oblasti, aby ich mohli navštevovať moje deti a ich deti,“ dodal Zimmerman. „Ale ak budeme na parky a ich ekosystém myslieť ako na orchester, potom čím viac ľudí sa do koncertnej siene natlačíme, tým väčšie hrozí riziko, že v istom momente prehlušia hudobníkov a nikto nebude počuť hudbu.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #národný park