Komunistická Buzludža, slávny 'lietajúci tanier', stále fascinuje turistov aj expertov

Je to lietajúci tanier z betónu umiestnený na vrcholku hory: komunistická stavba Buzludža, ktorá sa v Bulharsku spája s nenávideným režimom, fascinuje turistov a západných expertov, ktorí chcú tento objekt zachrániť, píše agentúra AFP.

14.11.2018 07:00
debata (13)

Gigantický kruhový priestor, ktorý kedysi dokázal pojať 400 návštevníkov naraz, otvorili v roku 1981 ako symbol triumfujúceho socializmu.

Doteraz sa vznáša nad svojím podstavcom vo výške vyše 1400 metrov nad morom v horách v centrálnej časti krajiny.

Nič nebolo pre túto stavbu dosť dobré. Mramor a meď sa použili ako obklad na 75 000 ton betónu a oceľ a sklo dopĺňali tento architektonický zázrak, ktorý má v priemere asi 60 metrov a ktorého červenú hviezdu mohli za dobrej viditeľnosti pozorovať až v Rumunsku alebo Grécku.

Výnimočný, impozantný, smutný

Čas slávy však bol krátky. Po páde komunistického režimu v roku 1989 ostala stavba opustená a dnes na nej rastie burina. Systematicky ju tiež zbavili jej vzácnych okrás.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#diemediaguys #20nations #highlights #niceview #rally #notbad #bulgarien #ufo #budzludzha #13 #volvo #v70 #friedhofen

Príspevok, ktorý zdieľa Die Media Guys (@diemediaguys),

Lietajúci tanier, dlho známy iba niektorým turistom, ktorých sem priťahovali podivuhodnosti miesta a pozostatky komunistických sloganov na stenách, dnes začal zaujímať medzinárodných expertov, ktorí sa zaoberajú ochranou kultúrneho dedičstva.

„So svojím brutalistickým slohom je to skutočne architektonický výkvet 20. storočia. Tento pamätník je absolútne výnimočný svojimi rozmermi a svojou silou,“ zdôrazňuje Laurent Levi-Strauss, bývalý zástupca riaditeľa sektoru ochrany kultúrneho dedičstva pri UNESCO.

Podľa britského architekta Grahama Bella to je „neuveriteľne impozantná, ale tiež neuveriteľne smutná stavba, ktorá chátra“.

Kultúrne dedičstvo Európy

Mimovládna organizácia Europa Nostra, ktorej experti nedávno miesto navštívili, zaradili Buzludžu medzi sedem najviac ohrozených lokalít v Európe.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

"Never forget your past" #bulgaria #budzludzha #communistblock #easterneurope #endoftheroad

Príspevok, ktorý zdieľa Suz Huggett (@doctor.suz),

„Je súčasťou európskeho kultúrneho dedičstva, ale Európa sotva vie o jej existencii,“ hovorí Bell. Podľa Europa Nostra sa ešte dá stavba čiastočne zachrániť, predovšetkým vďaka európskym fondom.

Inžinier Mario Aymerich z ústavu Európskej investičnej banky vyjadril svoje nadšenie a zdôraznil, aké novátorské riešenia sa kedysi použili pri konštrukcii kupoly budovy.

Bulharsko „tanier“ nerieši

Tento medzinárodný záujem vítajú niektorí bulharskí zástancovia záchrany pamiatky, vrátane jej konštruktéra Georgiho Stoilova. „Je dobré, že sa o to Európa zaujíma, pretože Bulharsko sa nezaujíma vôbec,“ hovorí 89-ročný architekt.

Buzludža nikdy nepatrila medzi priority bulharskej vlády, ktorá od 90. rokov minulého storočia nastolila úsporný režim a nechce sa jej investovať prostriedky do izolovanej a smutne preslávenej budovy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#budzludzha #ufo #drno #fortress dedicated to @atlasobscura

Príspevok, ktorý zdieľa Pep Munuera (@pepmunuera),

Záujem o Buzludžu oživila mladá architektka Dora Ivanovová, ktorá sa už štyri roky snaží presvedčiť expertov o tom, že „nie je možné také unikátne a pôsobivé architektonické dielo ponechať v takom stave“.

„Nejde o to, aby sa budova reštaurovala s cieľom oslavovať komunizmus, ale o to, aby sa zachovala a svedčila o histórii Bulharska,“ dodáva.

Rovnako Levi-Strauss si myslí, že by sa budova mohla využívať na vzdelávacie účely, pre konferencie a koncerty.

Buzludžu postavili pri príležitosti 90. výročia založenia Bulharskej socialistickej strany. Dnes zostáva táto stavba „admirálskou loďou totalitnej architektúry 20. storočia v Európe,“ vyhlasuje Rumen Draganov, riaditeľ Bulharského ústavu pre analýzu turistiky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Forget your past#bulgaria #spomenik #budzludzha #balkanstyle #communism #urbex#ferie #decay#abandoned

Príspevok, ktorý zdieľa Øystein Aspelund (@oysteinaspelund),

13 debata chyba
Viac na túto tému: #komunizmus #Bulharsko