Tip na víkend: Navštívte čertov na Trenčianskom hrade

Na Trenčianskom hrade sa ženia všetci čerti! Ich desivé tváre už číhajú v zákutiach tmavého hradu, aby potrestali všetkých vinníkov. Kto sa rád bojí, nech tam beží! Ale deti nechajte radšej doma.

02.11.2018 07:00
čerti, trenčín Foto:
Čerti na Trenčianskom hrade.
debata

Veľa odvahy bude potrebovať ten, kto sa odhodlá vstúpiť do tmavých zákutí Trenčianskeho hradu. Pri strašidelnej prechádzke číhajú na návštevníkov čerti, ale nie hocijakí.

Patria k umeleckej skupine s názvom Krampus – diablovo semeno a ich dokonale vypracované desivé masky a kostýmy vyvolávajú v divákoch zimomriavky.

Na Trenčianskom hrade predvedú strašidelnú šou v sobotu 3. novembra od 16. do 20. hodiny

„Tradícia pochodu čertov vznikla pred stáročiami v rakúskych Alpách, kde čerti raz do roka schádzajú z hôr do údolí potrestať vinníkov. Rozšírila sa do Nemecka, Maďarska, Slovinska, Talianska, Chorvátska i Česka. Na Slovensku sa toto populárne podujatie konalo len párkrát a keďže čerti sú dobre známi aj u nás, rozhodli sme sa pre potešenie divákov pozvať ich na Trenčiansky hrad,“ hovorí Hana Jordanová z Trenčianske­ho múzea.

Návštevníci dostanú pri vstupe mapku, na ktorej sú vyznačené stanovištia čertov v hradnom areáli a môžu sa vydať na strašidelnú cestu. Čerti predvedú svoje hrôzostrašné masky a kostýmy vo večernom osvetlení, so svetelnými efektmi a celkom malé deti môže atmosféra poriadne vydesiť.

Rodičia preto nech návštevu radšej zvážia, odporúčajú organizátori. Pre deti do 12 rokov toto podujatie vhodné nie je. Hoci, ako to býva v rozprávkach, napokon vždy zvíťazí dobro, cesta k nemu môže byť plná strašných nástrah.

„Na pochod čertov boli rôzne reakcie, ale väčšinou ho ľudia prijímali dobre. V krajinách Európy má stáročnú tradíciu a všade je bohato navštevované. Veríme, že podujatie si nájde svojich priaznivcov, hlavne medzi mladými ľuďmi. Návštevníci môžu týmto netradičným spôsobom počas jesenných prázdnin spoznávať históriu a fakty z našej minulosti,“ dodáva Hana Jordánová.

Čerti na Trenčianskom hrade. Foto: Krampus - Diablovo semeno
čerti, trenčín, hrad Čerti na Trenčianskom hrade.

Kto sa čertov nebojí, môže sa s nimi aj odfotiť, dokonca aj pri ich tróne, a zabaviť sa pri rôznych nastražených prekvapeniach. Počas podujatia sa hostia dostanú aj na Matúšovu vežu, ktorá má potme svoje zvláštne čaro.

Kto sa chce zabaviť, prejsť sa po Trenčianskom hrade vo zvláštnej nočnej atmosfére a zároveň otestovať hranice svojej odvahy, určite zažije nezabudnuteľný večer. Posledný vstup do hradu je o 19.15 hodine.

Kam za zábavou

3. novembra, sobota

  • Banská Štiavnica: Dušičky z Nového zámku, jedinečný nočný výhľad, Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica – Nový zámok, 17. h – 22. h
  • Liptovský Ján: Dušičkový vstup do Stanišovskej jaskyne, 10. h – 17. h
  • Lubina: Strašidielkový deň na minifarme, čarovný ateliér, aj 4. 11.
  • Trenčín: Čerti na Trenčianskom hrade, strašidelná večerná prechádzka hradom s pekelnými tvormi, 16. h – 20. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčiansky hrad #čerti