Komu to mešká najčastejšie? Toto sú európske krajiny, kde je čakanie na let zlým snom

Hop alebo trop, príde, alebo nestihnete ani ďalší prípoj? Cestovanie lietadlom niekedy pripomína hazardnú hru, kde nepriazeň osudu môže mať veľmi nepríjemné následky.

13.11.2018 07:00
cestovanie, turistka, turista, letisko,... Foto:
Mešká?
debata (1)

Nová štúdia spoločnosti Airhelp však ukazuje, že v niektorých európskych krajinách je väčšia pravdepodobnosť meškaní letu ako inde. Najväčší hriešnici sú Nemecko a Spojené kráľovstvo.

Britské noviny The Sun uviedli, že Nemecko vyhralo antisúťaž v počte meškajúcich a zrušených letov v tomto roku. Až 167 420 spojov pristavilo k bráne neskôr ako malo a 14 040 letov sa nakoniec z rôznych príčin vôbec neuskutočnilo. Tieto chybné lety predstavujú 28,8 % zo všetkých 630 000 letov, ktoré prichádzali a odchádzali z krajiny.

Na druhom mieste neslávneho rebríčka skončila Veľká Británia. Krajina dokonca zaznamenala najväčší nárast skazených letov, oproti vlaňajšku tu miera meškajúcich či zrušených ciest vzrástla o 86 %. Viac ako 175 000 plánovaných letov sa vôbec neuskutočnilo alebo lietadlá vzlietli neskôr, tento počet predstavuje 25 % všetkých letov.

Francúzsko sa umiestnilo na treťom mieste, nasleduje Španielsko a Taliansko. Ani Portugalsku sa príliš nedarilo, viac ako tretina jeho letov sa zrušilo či oneskorilo.

Rok 2018 je tak najhorším v ohľade leteckých problémov. Nedochvíľnosť a rušenie letov spôsobujú časté štrajky zamestnancov letísk či leteckých spoločností, nedostatok pilotov aj zlé počasie. V súvislosti s očakávaným Brexitom odborníci predpovedajú do roku 2024 ešte ďalšie zhoršenie situácie.

Thesun.co.uk; Compelo.com

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo