Letná sezóna v regióne OOCR Stredné Slovensko bola úspešná

Banskobystrický cyklobus, turistický autobus, nočné prehliadky mesta a ďalšie podujatia stoja za úspechom tohtoročnej letnej turistickej sezóny v regióne Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko.

06.11.2018 17:21
debata

Ako informoval výkonný riaditeľ OOCR Stredné Slovensko Jiří Pěč, aj keď na oficiálne čísla je ešte priskoro, hotelieri, prevádzkovatelia kúpalísk i ďalší poskytovatelia služieb cestovného ruchu hovoria o vydarenom lete.

Banskobystrický cyklobus v sezóne prepravil historicky najviac cyklistov. Za dobrými číslami je podľa riaditeľa okrem mimoriadne vydareného počasia aj nová trasa do Podpoľania, či stále sa rozširujúca sieť značených cyklotrás a nabíjacích bodov pre elektrobicykle.

„Medzi aktivity pre nasledujúce leto by sme radi prinavrátili turistický autobus, rozšírili možnosti, ktoré ponúka pozorovanie hviezd v Parku tmavej oblohy a využili aj potenciál železnice a historických, turistických vlakov. Tiež sa osvedčili pilotné projekty nočných prehliadok mesta a príbehovej hry,“ uviedol Pěč.

Interaktívne divadelno-šermiarske vystúpenia počas nočných prehliadok mesta priblížili známe i menej známe udalosti a predstavili osobnosti Banskej Bystrice z novšej i dávnejšej minulosti. Novinkou letnej sezóny bola tiež regionálna príbehová hra, ktorá prostredníctvom zaujímavých a tajomných indícií, odkazov či úloh prepojila rôzne turistické lokality v regióne a úspešných hráčov na konci čakal poklad.

„Hru sme koncipovali tak, aby sa malí i veľkí niečo dozvedeli, pritom zabavili a najmä sa vydali objavovať prekrásne kúty regiónu Stredné Slovensko,“ povedala destinačná manažérka Michaela Rudová.

Ako ďalej uviedla, všetky lokality sú prístupné za využitia verejnej dopravy a v náročnosti primeranej aj pre rodiny s deťmi. Letná sezóna je silná aj na Donovaloch, ktoré ponúkajú okrem krásnej prírody a stoviek kilometrov turistických i cyklistických trás aj množstvo atrakcií.

Návštevníkov do regiónu prilákali tiež obľúbené podujatia. „Za všetky spomeniem medzinárodné letecké dni na Sliači, mladými ľuďmi z celého sveta navštevovaný festival Outbreak Europe / The Legits Blast, tradičný Radvanský jarmok zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, jedinečné majstrovstvá vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej, či Zabudnuté remeslá, ktoré po rokoch vrátili na Zvolenský zámok rytierov, remeselníkov, hercov a hudobníkov,“ doplnil Pěč.

Sezónu zakončil projekt Gruntovačka, ktorý koordinovala Rozvojová agentúra BBSK a bol zameraný na čistenie okolia turistických atraktivít a chodníkov dobrovoľníkmi.

OOCR Stredné Slovensko je profesionálna organizácia, ktorá sa zameriava na rozvoj cestovného ruchu v regióne Stredné Slovensko vrátane marketingu cestovného ruchu a propagácie svojich členov. Sú to mestá a obce, aj komerčné subjekty cestovného ruchu, občianske združenia a neziskové organizácie.

OOCR Stredné Slovensko podporuje kultúrny, spoločenský a športový život a zachovávanie prírodného a kultúrneho dedičstva. Aktivity organizácie sú financované z členských príspevkov a dotácií Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #stredné Slovensko