Na scéne je nová top destinácia. Do roku 2030 bude najpopulárnejšou na svete

Syr je delikátny, víno je lahodné, Alpy sú čarovné, more je osviežujúce, história je lákavá, genius loci je tu romantický... Niet divu, že po dlhé roky sa titulu top turistickej destinácie sveta tešilo práve Francúzsko, ktoré má azda všetko, na čo si človek spomenie.

20.11.2018 07:00
Čína, kresba, maľba, tiger, graffiti Foto: ,
Kresba na múre v Pekingu.
debata (1)

Teraz sa však situácia začína meniť a na scénu nastupuje krajina, ktorej magnet čoraz silnejšie priťahuje cestovateľov.

Výsledky výskumu nadnárodnej agentúry Euromonitor International ukazujú, že krajinu galského kohúta približne do roku 2030 zosadí z piedestálu Čína.

Ázijskému obrovi hrajú do karát hneď viaceré faktory – rýchly ekonomický rast naprieč kontinentom, uvoľnenie vízovej politiky Číny a silnejúca stredná trieda napríklad na Taiwane či v Hongkongu.

Treba tiež dodať, že približne 80 percent turistov v Ázii aktuálne pochádza z Ázie, avšak zmenu tohoto pomeru prinesú najbližšie roky dve mamutie podujatia.

Počas letných olympijských hier v Tokiu v roku 2020 a následne zimnej olympiády v Pekingu o dva roky neskôr privíta kontinent značný počet medzinárodných návštevníkov.

Číňania tiež vo veľkom navštevujú cudzie krajiny, Svetová organizácia cestovného ruchu OSN informovala, že výdavky čínskych turistov v zahraničí predstavovali v roku 2016 až 261 miliárd dolárov, čo predstavuje v porovnaní s predošlým rokom nárast o 12 percent a zároveň je to 11-krát viac ako pred desiatimi rokmi.

Toto číslo je o to zaujímavejšie, keď si uvedomíme, že v Číne vlastní pas len 9 percent obyvateľov, teda asi 120 miliónov. Pre porovnanie, napríklad v USA má cestovný dokument 40 percent ľudí a vo Veľkej Británii 95 percent.

Theguardian.com; Globaltimes.cn; Chinadaily.com.cn

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #cestovný ruch #turizmus #Ázia