Náš tip: Objavte chute Malých Karpát (+kam cez víkend za zábavou)

Vinárska sezóna je v plnom prúde a na návštevu do svojich pivníc pozýva hostí 35 malokarpatských vinárstiev. V sobotu 10. novembra tak môžete ochutnať regionálne značky vín aj miestne špeciality.

09.11.2018 07:00
víno, vinárstvo, Malé Karpaty, ochutnávka Foto:
Ochutnávka
debata

Až 450 rôznych druhov vín u 35 vinárov môžu ochutnať návštevníci festivalu Chute Malých Karpát. Pezinok, Šenkvice, Vinosady, Modra, Častá, Doľany, Suchá nad Parnou a Ružindol okrem vína ponúknu aj niečo dobré na zahryznutie. A k tomu aj kúsok umenia pre potravu ducha.

Začiatok novembra sa tradične spája s mladým martinským vínom, ktoré sa predávalo od sviatku sv. Martina – 11. novembra.

Mladé, teda tohtoročné vína nebudú chýbať ani na vinárskom festivale. V ponuke však budú aj iné „dobré ročníky“. Milovníci vína môžu ochutnať odrody, ktoré sa v malokarpatských vinohradoch pestovali od nepamäti.

„Snažíme sa prezentovať malokarpatské vína, tradičné odrody ako Veltlín a Ruland, ale aj novošľachtence ako Dunaj či Devín. Milovníci vína radi experimentujú a spomedzi 450 druhov vín si určite budú mať z čoho vyberať,“ pozýva Michal Petrík, predseda združenia Chute Malých Karpát.

Návštevníci môžu putovať po vinárstvach v sobotu 10. novembra od 11. do 21. hodiny podľa sprievodcu s mapkou, ktorú dostanú spolu so vstupenkou. Lístok dostať cez internet alebo v jednom z piatich vinárstiev – Skovajsa v Pezinku, Karpatská Perla v Šenkviciach, Vinkor vo Vinosadoch, U pradeda v Modre a v Terra Parna v Suchej nad Parnou.

Stojí 35 € na osobu a 50 € pre pár, v cene je aj nákup vína domov v hodnote 5 €. Za deň je vraj slušná norma navštíviť tak desať miest. Cieľom nie je obísť čo najrýchlejšie čo najviac vinárstiev, ale vychutnať si atmosféru, a pritom aj spoznať niečo nové.

Na celej trase je zabezpečená kyvadlová doprava a z Bratislavy pôjdu posilnené autobusové spoje tam aj späť z AS Mlynské nivy aj špeciálna linka (od Istropolisu o 10. h a 11. h, späť z Modry od kostola o 21.45 h a 22.15 h).

Keďže dobré víno a dobré jedlo patria k sebe, hostia si môžu pochutiť na špecialitách priamo u vinárov, alebo v niektorej z reštaurácií, ktoré pripravili špeciálne menu. Vinári a kuchári pohostia návštevníkov lokšami, čerstvým kozím syrom, divinovým gulášom, paštétami a husacinou, kohúťou či rybacou polievkou.

Vinár Foto: OZ CHUTE MALÝCH KARPÁT
víno, vinárstvo, Vinár

Súčasťou podujatia sú výstavy obrazov, fotografií, prezentácie a kultúrne vystúpenia. V Pezinku vo Víno Rajníc bude znieť country, v Modre vo vinárstve Malík a syn vystavia kamenné prvky, ktoré objavili pri rekonštrukcii meštianskeho domu, v Karpatskej Perle vystúpi hudobník Michal Varga, alias Mora Tonali, v Doľanoch je na programe prehliadka mlyna s pečením lokší na kachľovej peci a v Suchej nad Parnou bude herec Ján Greššo hosťom čítať zo zábavného Zvonodrozdova.

„Slovensko sa neprezentuje ako vinárska krajina, a to je škoda, lebo sme vinárskou krajinou,“ hovorí Petrík. Chute Malých Karpát vás o tom určite presvedčia.

Kam za zábavou

9. novembra, piatok

  • Bratislava: Staromestské martinské hody
  • Fiľakovo: Mafia a politika, prezentácia knihy Tibora Szomolaiho Klan a prednáška v maďarskom jazyku, Mestská knižnica, 17. h
  • Košice: Dátová analytika ľudskou rečou, Centrum hospodárskej informatiky, KKUI FEI TUKE , Vysokoškolská 4,1. poschodie, miestnosť č.147, Laboratórium dátovej analytiky, 9. h – 12. h
  • Ružomberok: Lampiónový sprievod, Park Š. N. Hýroša, 16.30 h
  • Trnava: Deň otvorených dverí Fakulty prírodných vied UCM v Trnave, 9. h – 14. h
  • Trstená: Martinský jarmok, 15.30 h, aj 10. 11.

10. novembra, sobota

  • Banská Bystrica: Lampiónový sprievod od Múzea SNP, 17.30 h
  • Beckov: Hradná zabíjačka, zabíjačkové špeciality z rúk majstrov mäsiarskeho remesla, folklór, hudba, tanec, 10. h
  • Bratislava: Halloweensky pochod strašidelným Horským parkom, od ulice Hroboňova
  • Košice: Vedecký brloh – tajomné vlastnosti rastlín, Výmeník obrody, 14. h
  • Stupava: Svätomartinský jarmok, detské divadlo, areál Barónové pri kultúrnom dome, lampiónový sprievod
  • Pezinok, Šenkvice, Vinosady, Modra, Suchá nad Parnou, Častá, Doľany, Ružindol: Chute Malých Karpát, festival otvorených pivníc, 35 malokarpatských vinárstiev, regionálne špeciality, výstavy obrazov, fotografií, hudba, sprievodné podujatia
  • Ružomberok: Femme fanfare u Fullu, multižánrová show, Galéria Ľudovíta Fullu, 18. h.
  • Žilina: FestAnča, ainmované filmy pre deti, Stanica-Záriečie, 16. h

11. novembra, nedeľa

  • Námestovo: Lampiónový sprievod z námestia, 18. h, predtým zdobenie lampiónov v Katolíckom dome, 16. h
  • Púchov: Martin na bielom koni, program, hudba, pešia zóna, 17. h
  • Skalica: Svätomartinské otváranie mladých vín, Piazza Doro, organizuje Vinohradnícky spolek, 11. h
  • Trnava: Čarovné lampáše, sprievod z Trojičného nám., 17. h
  • Topoľčany: Lampiónový sprievod od galérie, 16.30 h

12. novembra, pondelok

  • Martin: Cesta ľanového semienka, vzdelávací program pre žiakov ZŠ, tvorivé dielne – čo sa robilo na priadkach, čo sa stane s ľanom, keď ho vytrepeme, ako fungujú krosná, SNM – Múzeum slovenskej dediny, s prestávkami do 22. 11.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Malé Karpaty #vinárstvo