Náš tip: Nespite! Divadlá budú otvorené dlho do noci v 30 mestách

Viac ako 50 divadiel v takmer tridsiatich slovenských mestách v sobotu otvorí brány dlho do noci. Chystá sa Noc divadiel a bude sa hrať, debatovať, čítať, muzicírovať aj strašiť.

16.11.2018 07:00
noc divadiel, bábkové divadlo
V Košickom bábkovom divadle bude hosťovať Divadlo loutek z Ostavy s rozprávkou Perníková chalúpka..
debata

Noc divadiel v sobotu 17. novembra ponúkne výnimočné predstavenia, stretnutia s obľúbenými hercami a herečkami a iné netradičné zážitky.

„Tento rok sa nesie v znamení česko-slovenskej spolupráce. Divadlá, kultúrne centrá, umelecké školy a ďalšie kultúrne priestory otvoria 17. novembra dvere aj do svojho zákulisia počas večerných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom,“ hovorí Dušan Poliščák z Divadelného ústavu.

Program sa bude odohrávať v 28 slovenských mestách a vo viac ako v 50 divadlách, kultúrnych centrách, umeleckých školách a kultúrnych priestoroch po celom Slovensku.

Popri divadelných predstaveniach je pripravený sprievodný program – výstavy, videoprojekcie, rozhovory s divadelnými osobnosťami, kvízy, workshopy, koncerty.

Sté výročie vzniku Československej republiky je príležitosťou na spoluprácu aj počas Noci divadiel, keď budú na slovenských scénach hosťovať české súbory. A dátum 17. november znova otvára témy ako sloboda a demokracia.

Pre rodiny s deťmi bude zážitkom návšteva Bábkového divadla v Košiciach od 18. hodiny, kde okrem domácej rozprávky Guľko Bombuľko o hodnote priateľstva hosťuje aj Divadlo loutek z Ostravy s príbehom O perníkovej chalúpke v poetickom veršovanom predstavení a na alternatívnej scéne (na snímke).

Po prvom predstavení bude workshop a po 20. hodine sa deti môžu s bábkami odfotiť a prezrieť si zákulisie divadla.

V Divadle Jána Palárika v Trnave budú od 16. hodiny podávať Osmičkový guláš, spojený s diskusiou o „osmičkových“ výročiach československých dejín. Zároveň sa začína strašidelná prehliadka divadla pre malých aj veľkých a večer budú pred divadlom koncertovať Korben Dallas.

Pre rodiny Bratislavčanov sú lákadlom workshopy v Bratislavskom bábkovom divadle a na VŠMU v Divadle LAB alebo predstavenie Džungľa v Divadle LUDUS.

V Bratislavskom bábkovom divadle od 16. do 17. hodiny privítajú deti netradične. Na workshope Hovor nahlas sa bude hovoriť o tom, čo je to sloboda, demokracia, tolerancia, rovnoprávnosť.

Čo znamená byť vypočutý a niečo zmeniť, aj čo je zodpovednosť za seba a za iných. Tieto „dospelácke“ témy nastolia „ľuďom od 6 rokov“. Od 18. hodiny ponúknu predstavenie pre dospelých a mládež Príbehy stien.

Budúci divadelníci, študenti VŠMU, sa predvedú na otvorených hodinách v škole na Svodarovej ulici. O 16. hodine pripravia škôlkohru pre najmenších Smolíček aj tvorivé dielne pre deti. Pre dospelých odohrajú do noci dve predstavenia.

Myšlienka Noci divadiel vznikla na podnet francúzskych divadelníkov pred desiatimi rokmi v Záhrebe a v Šibenskom divadle. Dnes sa do Noci divadiel zapájajú stovky divadiel a tisícky divákov po celej Európe.

Kam za zábavou

16. novembra, piatok

  • Bratislava: Česko/Slovensko, nová výstava fotografií Libora Sváčka a Tomáša Hulíka a kol., ktoré vyšli v rovnomennej knihe k 100. výročiu vzniku spoločnej republiky, SNM, sídelná budova, do 31. 5. 2019
  • Bratislava: Staromestské vianočné trhy, Hviezdoslavovo nám., otvorenie o 17. h
  • Nováky: Jarmok, aj 17. 11.

17. novembra, sobota

  • Bratislava: Víkend zatvorených hraníc, hraničný priechod do Rakúska na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi na jeden deň zahatajú zátarasy na pripomenutie totalitného režimu
  • Bratislava: Lampiónový sprievod v Rusovciach
  • Bratislava: Vajnorský širáček, dni folklóru a divadla, aj 17. 11.
  • Trenčín: Výstava vláčikov na hrade

18. novembra, nedeľa

  • Žilina: Detské tvorivé dielne k výstave Študenti a ich umenie, drôtikovanie, výroba zvieratiek z krepového papiera a dreva, maľovanie sadrových odliatkov, kaštieľ Radoľa, 12.30 h, 15.30 h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #noc divadiel