Toto je 14 obľúbených destinácií, ktoré už majú turistov (viac ako) dosť

Turista tu, turista tam. Cestovný ruch je dôležitým zdrojom financií pre mnohé destinácie, no ak ich je priveľa, ak zahlcujú prostredie a ničia prírodu, domáci sa snažia dopad turizmu mierniť a množstvá prichádzajúcich kresať.

26.11.2018 07:00
mobil, tablet, internet, telefón, cestovanie,... Foto:
Kde je turistov priveľa?
debata (2)

Mount Everest

Áno, aj strecha sveta je preľudnená a horolezci hovoria doslova o zápchach. V roku 2017 vydal Nepál rekordných 371 povolení na výstup na vrchol – počet ľudí na vrchole je v skutočnosti ešte vyšší, keďže horolezci si so sebou berú šerpov. Na hore ostáva po dobrodruhoch množstvo odpadu…

Malorka

Vyhľadávaný španielsky ostrov, ktorý leží v západnej časti Stredozemného mora, navštívilo minulý rok 10 miliónov turistov. Aj keď je to najväčší z Baleárskych ostrovov, takýto nápor je extrémny. Pritom ešte v roku 2010 sem pricestovalo za slnečnými lúčmi 6 miliónov; počas siedmich rokov sa tento počet takmer zdvojnásobil. Počas hlavnej sezóny, od mája do októbra, pristáva na ostrove v priemere viac ako 1000 letov každý deň. Situácia nie je pokojnejšia ani v prístavoch – denne sa tu vylodí asi 17 000 pasažierov výletných lodí. Takéto davy turistov znamenajú záťaž na životné prostredie aj miestnych obyvateľov.

Malorka Foto: SHUTTERSTOCK
Malorka, Malorca, Majorka, pláž, leto, dovolenka, more, ostrov, lode, člny, mesto, Rybárska dedina, Cala Figuera Malorka

Amsterdam

Romantické mesto na kanáloch prilákalo tento rok viac ako 20 miliónov turistov. Je to síce milé, ale v porovnaní s domácou populáciou – miliónom obyvateľov – je toto číslo privysoké a spôsobuje problémy v doprave, poriadku, verejnom živote aj v záťaži prostredia.

Boracay

O trápení tohto filipínskeho ostrova, ktorý je doslova tropickým edenom, sa posledne popísalo veľa. Kvôli znečisteniu, ktoré spôsobil nekontrolovaný príliv turistov, ho dokonca na čas museli úplne uzavrieť. Ostrov, ktorý sa od 90. rokov preslávil aj ako obrázok šetričov obrazoviek, má len 10,32 km². V roku 2000 tu dovolenkovalo 260 000 turistov, vlani už 2 milióny.

Island

Medzi rokmi 2014 a 2015 narástol počet návštevníkov tohto ostrova o 75 percent a vlani tu už bolo na jedného Islanďana 7 turistov. Existujú preto reálne obavy, že návaly cestovateľov zničia prírodu a preťažia infraštruktúru (stálych obyvateľov tu žije len 340 000).

Island Foto: SHUTTERSTOCK
Jökulsárlón, zátoka, lagúna, aurora, polárna žiara, Island, ľad, ľadovce, jazero, Island

Angkór Vat

Chrámový komplex v Kambodži si prišli v roku 2017 prezrieť 2,5 milióna zvedavcov, čo predstavuje až 12-percentný nárast oproti roku predtým. Najviac ľudí sa združuje okolo hlavnej svätyne Ta Prohm, ktorú preslávil aj film Tomb Raider. Je jasné, že také obrovské množstvo ľudí zanechá na krehkej kráse z 12. storočia svoje stopy…

Galapágy

Ekvádorské súostrovie, kde Darwin formuloval svoju evolučnú teóriu, je domovom asi 9000 druhov na pevnine a v priľahlých vodách. Mnoho endemitov sa bytostne spolieha na tamojšie prírodné podmienky a čo i len malé narušenie prostredia by znamenalo ich definitívny zánik. V roku 2007 vedci varovali, že návštevníci a veľké lode, ktoré okolo súostrovia prechádzajú, tento krehký raj začínajú veľmi negatívne ovplyvňovať.

Barcelona

Gaudí, futbal, more… Niet sa čo diviť 32 miliónom turistov, že to všetko chcú vidieť a zažiť. Lenže domáci už takí nadšení nie sú – ich mesto je preľudnené a okolie slávnych miest ako La Rambla, Sagrada Familia či Parc Güell je beznádejne upchané.

Park Güell, Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
Park Güell, Barcelona, Španielsko Park Güell, Barcelona

Machu Picchu

Odkedy turisti objavili Stratené mesto Inkov, ich počty každoročne začali narastať neudržateľným tempom. Zo 400 000 návštev­níkov ročne sa objem turistov za posledných 20 rokov zvýšil až na 1,4 milióna. To je obrovské číslo, keď vezmeme do úvahy, že mesto kedysi obývalo asi 750 Inkov. Od polovice minulého roka preto UNESCO zaradilo Machu Picchu medzi pamiatky v ohrození a odvtedy tu platia striktné pravidlá.

Santorini

Ostrov, ktorý je pomaly synonymom gréckej dovolenky, s modrými strechami kryjúcimi biele domčeky prilepené na svahy, je ako magnet na turistov. Do Grécka aktuálne smeruje 32 miliónov dovolenkárov ročne (čo je takmer dvakrát viac ako v roku 2010). A 76,19 km² veľký ostrov si nenechá ujsť veľké množstvo z nich. Turisti na ostrove narúšajú pokoj, ničia prírodu a ohrozujú aj zdroje energie a vody.

Bali

Indonéziu navštívilo v roku 2017 až 13,7 milióna turistov. Z toho asi tretina mierila na jeden ostrov, ktorý leží v západnej oblasti súostrovia Malé Sundy, medzi Jávou a Lombokom. Bali, kde boli do 60. rokov len tri hotely, dnes zažíva nevídaný návštevnícky boom, ktorú spôsobuje zápchy a ohrozuje aj dodávky vody. Navyše sa tu kopia aj tony odpadu, niektoré tunajšie pláže sú obsypané plastmi.

Bali Foto: SHUTTERSTOCK
tropická pláž, Indonézia, Bali, dovolenka, cestovanie, leto, lode, more, člny Bali

Dubrovník

Perla južnej Dalmácie je posledne zasypaná milovníkmi seriálu Hry o tróny, ktorý sa tu sčasti nakrúcal, výletníkmi z veľkých lodí aj milovníkmi historického umenia, ktorého má mesto požehnane.

Thajsko

Od kedy sa ostrovy ocitli na striebornom plátne vo filmoch ako James Bond či Pláž, akoby sa roztrhlo vrece z nadšenými cestovateľmi, ktorí si chcú tamojšiu exotiku vychutnať naživo. Návaly však poškodzujú skaly, more aj vzácne koraly.

Benátky

Mesto na kanáloch ročne doslova okupuje 30 miliónov turistov, z ktorých mnohí si na spôsoboch nedávajú príliš záležať a obedujú priamo na schodoch chrámov, združujú sa vo veľkých množstvách na historických mostoch. Davy negatívne ovplyvňujú aj miestny ekosystém, obrovské výletné lode znečisťujú okolité vody.

Námestie San Marco je hlavným dejiskom... Foto: SHUTTERSTOCK
benátky, san marco, turisti, taliansko, Námestie San Marco je hlavným dejiskom benátskeho karnevalu.

Zdroj: Cntraveler.com; Stuff.co.nz

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #turizmus