Služba Airbnb prestala ponúkať ubytovanie v židovských osadách

Medzinárodná služba Airbnb stiahla zo svojej ubytovacej ponuky adresy v židovských osadách na palestínskom Západnom brehu Jordánu.

20.11.2018 11:20
debata

V Izraeli rozhodnutie kritizujú ako politický krok a podliehanie hnutiu, ktoré vyzýva na bojkot Izraela kvôli jeho politike voči Palestínčanom, píšu miestne médiá.

„Dospeli sme k záveru, že by sme mali stiahnuť ponuku v izraelských osadách na okupovanom západnom brehu, ktoré sú jadrom sporu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi,“ uvádza sa vo vyhlásení Airbnb. Podľa hovorcu firmy sa opatrenie týka 200 ponúk.

Vo vyhlásení sa tiež konštatuje, že sa firma nepokladá za experta v otázke „regionálnych historických konfliktov“. „Ako globálna skupina, ktorá operuje v 191 krajinách a regiónoch a vo viac ako 81 000 mestách, si musíme uvedomiť vplyv svojich aktivít a konať zodpovedne,“ stojí vo vyhlásení.

Šéf turistickej agentúry v zoskupení niekoľkých osád Guš Ecion Moše Bruce povedal, že ide o bojkot podnikania a cestovného ruchu v Izraeli. Guš Ecion sa podľa neho bude naďalej usilovať o návštevy turistov z celého sveta.

Minister cestovného ruchu Jariv Levin spoločnosť Airbnb vyzval, aby svoje „hanebné“ rozhodnutie odvolala. Ďalší politici poukázali na to, že Airbnb zaujíma politický názor v prípade Izraela, ale napríklad už nie v prípade Krymu, Západnej Sahary, Tibetu alebo tureckej časti Cypru.

Izrael sa snaží brániť ekonomickému, kultúrnemu a akademickému bojkotu, ku ktorému vyzýva hnutie známe pod skratkou BDS (Boycott, Divestment and Sanctions). Prijal zákon, ktorý umožňuje zabrániť cudzincom vyzývajúcim na bojkot vstúpiť na svoje územie.

Židovské osady sú z hľadiska medzinárodného práva nelegálne, pretože ich Izrael stavia na okupovanom území. Žije v nich okolo pol milióna Izraelčanov a v minulosti boli hlavnou komplikáciou rozhovorov medzi Izraelom a Palestínčanmi. Rokovania sú od roku 2014 zastavené.

debata chyba
Viac na túto tému: #židovské osady #Palestína #Airbnb