Je to tu: NASA asi začne predávať letenky do vesmíru, Rusi sú však popredu

Odvážnym a zámožným turistom, ktorí už precestovali celú zemeguľu, všade boli a všetko videli, sa pravdepodobne otvorí nová možnosť zažiť nevídané dobrodružstvá.

01.12.2018 07:00
debata (14)

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír sa môže čoskoro pripojiť k Richardovi Bransonovi, Jeffovi Bezosovi a Elonovi Muskovi a začne ponúkať cesty do vesmíru.

NASA si zrejme pri pohľade na trojicu konkurentov Virgin Galaxy, Blue Origin a SpaceX povedala, že by bolo dobré naskočiť na vlnu nového trendu, a tak začala seriózne zvažovať, že bude voziť súkromné osoby na vesmírnu stanicu International Space Station (ISS). NASA môže predávať miesta v kozmických lodiach postavených spoločnosťami SpaceX alebo Boeing.

Hoci pre USA by takéto výlety boli novinkou, Rusi posielajú turistov na ISS už od roku 2001. Prvým bol americký biznisman Dennis Tito, ktorý za lístok na raketu Sojuz, ktorá ho odviezla k vesmírnej stanici, zaplatil 20 miliónov dolárov.

Rusi dokonca prišli s myšlienkou vybudovať vrámci ISS aj luxusný hotel, v ktorom by si cestovatelia mohli rezervovať dvojtýždňovú dovolenku za poplatok 20 miliónov dolárov.

NASA očakáva od prípadných komerčných letov do vesmíru zvýšenie povedomia o svojej činnosti naprieč širokou verejnosťou a rast záujmu o vedu. Aj keď návrh, aby NASA začala vysielať do kozmu aj turistov, schválila už podrada, musí ho ešte odobriť celé vedenie.

Finance.yahoo­.com; Engadget.com

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #turizmus