Náš tip: Ochutnajte pekné vína z Malých Karpát

Na Malokarpatskej vínnej ceste sa otvára 169 pivníc od Bratislavy po Trnavu. Na Dni otvorených pivníc sa budú ochutnávať hlavne mladé, tohtoročné vína, ale aj staršie ročníky, aby hostia mohli porovnať ich vyzreté chute.

23.11.2018 07:00
Malokarpatské osvetové stredisko... Foto:
Ochutnávky vína
debata

Až 169 pivníc v 29 mestách, mestečkách a dedinách pod Malými Karpatmi sa hosťom otvorí v piatok 23. novembra od 14. do 21. hodiny a v sobotu 24. novembra od 12. do 21. hodiny.

Deň otvorených pivníc sľubuje bohaté chute vín aj kvalitnej gastronómie a hudby či výtvarného umenia. Každý rok je pre vinárov iný a podpíše sa na charaktere vína, ktoré sa v ňom vyrobilo.

„Tohtoročné leto a skoré dozrievanie hrozna dáva veľký predpoklad pre pekné vína,“ hodnotí Peter Fülüp, predseda Združenia Malokarpatská vínna cesta.

Z pohľadu šľachtiteľa, vinohradníka a vinára Tibora Rumana to bol veľmi rýchly rok, keď sa mierna zima prehupla rovno do leta a už v júni bobule hrozna doslova rástli pred očami. Nestihli ich atakovať ani škorce, ani tuhé mrazy.

„Rok 2018 bol pre víno dobrým rokom, podobne ako rok 2000. Keďže zber hrozna sa začal o dva týždne skôr, mladé vína už budú mať svoj buket a popri tom stále svoju tohtoročnú sviežosť. V ponuke budú aj vína minulých ročníkov a niekde možno otvoria aj archív,“ pozýva Anna Píchová z Malokarpatského osvetového strediska Modra. Ochutnávky návštevníkom spríjemní dobré jedlo, hudba a viacero výstav.

„Okrem dobrého vína sme tento rok pripravili aj Vinársky slovník v slovensko-nemeckej verzii s výkladom fráz v piatich jazykoch. A samozrejme nový nástenný kalendár pre rok 2019 Vínne etikety včera a dnes,“ dodáva Anna Píchová.

Návštevníci 19. ročníka Dňa otvorených pivníc dostanú mapku a bedeker so zoznamom pivníc, ktoré môžu navštíviť, aj s ponukou gastronómie a kultúry, aby si mohli vybrať podľa svojho gusta.

Malokarpatská vínna cesta vedie od Bratislavy po Trnavu a začiatok môže byť na Devíne, kde ponúknu nielen hroznové, ale aj typické ríbezľové vína.

Ochutnávky vína Foto: Malokarpatské osvetové stredisko Modra/Malokarpatská vínna cesta
Malokarpatská vínna cesta, víno, pivnica, sudy Ochutnávky vína

Najviac historických pivníc v malokarpatskom regióne ponúka Svätý Jur. V jednej z nich sa nakrúcal najznámejší film o víne a vinároch Červené víno a dodnes má na stenách fotografie známych hercov.

Najstaršou pivnicou je zas Renesančný vinohradnícky dom, kde koštovali dobré víno už pred 500 rokmi. Pezinok, Modra či Trnava sa okrem starých klenbových pivníc pýšia aj modernými technológiami výroby vína.

Viaceré z ich vín víťazia v medzinárodných súťažiach. Počas podujatia sa otvoria aj hradné pivnice na Červenom Kameni, ktoré sú najväčšie v strednej Európe.

„Deň otvorených pivníc chce popularizovať kvalitné slovenské vína, pretože máme byť na čo hrdí aj v porovnaní so svetom,“ hovorí Anna Píchová. Malokarpatská vínna cesta je prvou vínnou cestou na Slovensku a bola vzorom pre iné regióny Slovenska.

Kam za zábavou

23. novembra, piatok

  • Čierny Balog: Katarínske dni čiernobalockej kultúry, do 25. 11.
  • Košice: Remeselné a vianočné trhy na Terase, živý betlehem, každodenný program
  • Malokarpatská vinohradnícka oblasť: Deň otvorených pivníc, 229 vinárov v 169 pivniciach od Bratislavy po Trnavu, aj 24. 11.
  • Modrý Kameň: Krst publikácie Pavla Dvořáka „Posledný Turek. Stavovské povstania a koniec osmanských vojen" a beseda s autorom, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, 16.30 h
  • Žilina: Vianočné trhy

24. novembra, sobota

  • Banská Bystrica: Zóna bez peňazí, Záhrada – centrum nezávislej kultúry, Námestie SNP, 10. h – 17. h
  • Bratislava: Venujte 30 minút slávy Múzeu mesta Bratislavy, s Ivetou Malachovskou o hrade Devín, Stará radnica, 14. 30 h
  • Bratislava: Zóna bez peňazí, DK Dúbravka
  • Kremnica: Zóna bez peňazí, Akropola
  • Šaľa: Šalianske obyčaje, folklórne vystúpenia, DK, 18. h
  • Zvolen: Zóna bez peňazí, komunitné centrum Romano Jilo (bývalé kasárne na Balkáne), 14. h – 17. h

25. novembra, nedeľa

  • Bernolákovo: Katarínske vianočné trhy
  • Bratislava: Inšpirácie Tomáša Hulíka, sprievodné podujatie k výstave Česko/Slovensko, 16. h
  • Bratislava: Vianočný Festival Jazykov, jedlá z rôznych kútov sveta, jazykové školy, kvízy, Stará tržnica,
  • Špania Dolina: Špaňodolinský šachtág, banícka oslava ako pripomienka tradície kedysi najvýznamnejšieho náleziska medi v Európe
  • Veľký Krtíš: Zabíjačkové hody

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Malokarpatská vínna cesta