Zima ako na Marse či najsevernejšia osada: 7 zaujímavostí o Kanade

Čo viete o druhej najväčšej krajine sveta? Má najdlhšie pobrežie, najsevernejšiu osídlenú osadu a nepredstaviteľnú zimu.

03.12.2018 07:00
Kanada, Ottawa, parlament, hmla Foto: ,
Kanadská Ottawa v hmle.
debata (2)

Zima ako na Marse

Najnižšia nameraná teplota v Kanade bola takmer rovnaká ako je na povrchu planéty Mars. Že v Kanade býva v zime poriadne chladno, nie je žiadna novinka. Priemerná januárová teplota v Ottawe je –14 stupňov. To, čo však namerali v roku 1947 v yukonskom Snagu, sa zapísalo do dejín. Začiatkom februára tam teplota klesla na –63 C.

Krajina tisícich jazier

Aj keď tento titul patrí Fínsku, Kanada sa môže pochváliť, že žiadna iná krajina na zemi nemá takú veľkú časť svojho povrchu pokrytú jazerami.

Alert, Nunavut – najsevernejšia osídlená osada

Na severnom cípe ostrova Ellesmere, len 817 kilometrov od severného pólu, sa nachádza najsevernejšie permanentne osídlené miesto zemegule. Pravidelne sa tu striedajú vojaci a vedci, ktorí v oblasti pracujú. Počas najteplejšieho mesiaca júl je tu len 3,4 stupňa, v januári zasa –32 C. Preto niet divu, že osadenstvo sa tu po čase pravidelne strieda.

Najdlhšie pobrežie

Vzhľadom na rozlohu krajiny a členitosť pobrežia to nie je prekvapujúce. Kanada má prístup k trom oceánom – Atlantickému, Tichému a Severnému ľadovému. Z celkových svetových 356 000 kilometrov pobrežia patrí Kanade až 202 080. Druhou krajinou v rebríčku je Indonézia, ktorá má 54 716 kilometrov pobrežia.

Desať percent lesov sveta

Áno, Kanada je zelená. Rastie tu aý 30 percent boreálnych lesov sveta a 10 percent všetkých lesov planéty. Kanadu pokrýva neuveriteľných 396,9 miliónov hektárov lesov a iných zalesnených plôch, z nich 68 percent je ihličnatých. Väčšina kanadských lesov je vo verejnom vlastníctve a turisti ich môžu bez obmedzení navštevovať.

Jediné opevnené mesto v Severnej Amerike

Stredoveké hrady a hradby? Za tými sa predsa cestuje do Európy. Jediné mesto na svetadieli, severne od Mexika, je obkolesené hradbami – je to kanadský Quebec City. Za svoj unikát vďačí Francúzom a Angličanom, ktorí ho obohnali múrmi v 17. až 19. storočí.

Samotná Kanada je väčšia ako celá EÚ

Veru, 9 984 670 km² verzus 4 382 217 km². Kanada je 33-krát väčšia ako Taliansko a 15-krát väčšia ako Francúzsko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada