V Košickom kraji v lete narástol počet turistov

V Košickom kraji za obdobie letných mesiacov jún, júl a august ukazujú štatistiky mimoriadne pozitívne čísla. Ako uviedla výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Len Vargová Jurková, počet prenocovaní za toto obdobie prekonal hranicu 300 000.

24.11.2018 16:16
relax, chôdza, turistika, prechádzka, príroda,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V ubytovacích zariadeniach na území Košického kraja sa v období letných mesiacov ubytovalo viac hostí ako rok predtým. Nárast počtu ubytovaných bol 11,35 percenta, čo v číselnom vyjadrení znamená posun zo 120 231 (leto 2017) na 133 880 (leto 2018).

„Pre všetky subjekty pôsobiace v odvetví cestovného ruchu je vynikajúcou správou, že štatistické ukazovatele nám z roka na rok rastú. Teším sa, že počet návštevníkov zo zahraničia medziročne výrazne stúpol, a to až o vyše 15 percent. Keďže letná sezóna je v našich podmienkach ťažiskovou, tieto údaje sú sľubné aj z hľadiska ubytovacej štatistiky za celý tento rok,“ uviedla Vargová Jurková.

Vyššia návštevnosť sa prejavila aj v štatistike prenocovaní – 311 967 za toto leto je o 12,28 percenta viac ako za rovnaké obdobie vlaňajška (277 849). Dá sa povedať, že počet prenocovaní rástol priamo úmerne s počtom návštevníkov, pričom priemerný počet nocí na jedného návštevníka bol toto leto 2,33.

Leto bolo tiež obdobím, keď Košice Región Turizmus pilotne prevádzkoval na medzinárodnom Letisku Košice vysunuté informačné centrum pre pasažierov. Význam projektu spočíval najmä v jeho nastavení a vyladení prevádzky na obdobie majstrovstiev sveta v hokeji 2019.

Vysunutý Regionálny informačný bod fungoval denne, v najfrekvento­vanejších časoch príletov a odletov pravidelných liniek z a do Istanbulu, Viedne, Prahy, Londýna a Varšavy.

„Viac ako pätinu klientely tvorili pasažieri slovenskej národnosti. Druhou najpočetnejšou národnosťou boli Američania nasledovaní Britmi, Turkami, Nemcami a Čechmi. Až polovica spomedzi opýtaných uviedla ako dôvod príletu do Košíc návštevu rodiny a priateľov. Vysoké zastúpenie mali aj dovolenkári a cestovatelia. Takmer 17 percent tvorili bizniscestujúci,“ zosumarizovala Jurková.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Košický kraj