Santa má hlavu v smútku: Jeho dedine chýba hlavná atrakcia, turisti rušia zájazdy

Sever Fínska zasiahli nezvyčajne vysoké teploty, ktoré negatívne ovplyvnili aj tamojšiu hlavnú atrakciu - dedinku Rovaniemi, kde býva Santa Claus.

28.11.2018 07:00
debata

Stovky rodín, ktoré sa tento rok do blízkosti polárneho kruhu vybrali, aby splnili sen svojim deťom, tak ostali sklamané – bez bielej pokrývky nemá mestečko svoju typickú atmosféru.

Na domčeky, kde Santa so svojimi škriatkami podľa legiend balí darčeky, napadlo len pár vločiek, čo turistom, ktorí si chcú vychutnať mrazivé čaro Vianoc, nestačí.

Pritom v severnom Laponsku býva v novembri typicky od 20 do 30 centimetrov snehu a pod bielou pokrývkou sa skrýva krajina v priemere 175 dní. Domáci majú preto tento rok vážne obavy, či Rovaniemi aj takto „naholo“ priláka dostatok návštevníkov.

A znepokojenie je veru na mieste – niekoľko veľkých cestovných kancelácií už zriušilo svoje plánované zájazdy do Santovej dedinky a prihláseným ponúkajú možnosť vrátenia peňazí alebo zmenu termínu.

Rušia sa aj výlety do SnowVillage – ľadového hotela vyrobeného celého z ľadu, ktorý sa nachádza asi 200 kilometrov nad polárnym kruhom. Kvôli vysokým teplotám sa jeho výstavba oneskorila.

Tento rok bol rekordný aj v lete – v júli tu namerali vyše 32 stupňov. Meteorológovia predpovedajú, že takéto počasie bude pokračovať a v Rovaniemi bude čím ďalej, tým menej snehu. To by mohlo pre miestny cestovný ruch, spoliehajúci sa na mágiu zimy, znamenať katastrofu.

Cnn.com; Khabarazma.com; Countryliving.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Santa Claus #Laponsko