Oravské Vianoce prinesú ľudové zvyky, jarmok i medzinárodnú výstavu pohľadníc

Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne pripravilo na december už 29. festival Oravské Vianoce.

02.12.2018 14:30
debata

Od 12. decembra hostí posúťažnú výstavu pod názvom Vianočná pohľadnica. Do jej 15. ročníka poslalo svoje práce viac ako 2000 detí zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Rumunska, Bulharska, Ruska a Srbska.

Výsledky súťaže vyhlásia 17. decembra. Výstava potrvá do 25. januára 2019 a bude jednou z ďalších výstavných posúťažných kolekcií nainštalovaných na sklonku roka okrem Dolného Kubína paralelne aj na Bratislavskom hrade, v poľskej Bystrej a v Kovačici v Srbsku.

Na vianočnom jarmoku ľudových remesiel bude 16. a 17. decembra v estrádnej sále Mestského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne svoje umenie predvádzať viac ako 30 ľudových umelcov nielen zo Slovenska.

„Zruční remeselníci – rezbári, pernikári, drotári, sviečkári, keramikári, šperkári a ďalší budú deťom i dospelým záujemcom predvádzať tradičné techniky výroby úžitkových i dekoratívnych predmetov – zaujímavých vianočných darčekov,“ priblížil pre agentúru SITA riaditeľ Oravského kultúrneho strediska Miroslav Žabenský.

Vianočné dianie podľa jeho slov podporí scénický program o zvykoch a bohatstve vianočných tradícií, ktorý je pripravený na 16. decembra o 17:00 v Mestskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne.

„V programe, ktorý zachytáva pestrosť zvykov od Kataríny až do Troch kráľov, sa predstavia detské folklórne súbory, folklórne skupiny, ľudové hudby a skupiny betlehemcov zo Zázrivej, Žaškova, Zuberca, Veličnej a Štefanova nad Oravou. Program je poďakovaním všetkým tvorcom kultúrnych hodnôt na Orave a je uvádzaný bez vstupného,“ dodal Žabenský.

debata chyba
Viac na túto tému: #Orava #Vianoce