Históriu baníctva v Novej Bani priblíži nový náučný chodník

Históriu baníctva v Novej Bani a zachované pamiatky baníctva v tomto bývalom slobodnom kráľovskom banskom meste priblíži turistom nov náučný chodník. Mesto Nová Baňa pripravuje v spolupráci s garantom projektu Novobanským baníckym spolkom Banský náučný chodník. Otvorený by mal byť na jar budúceho roka.

03.12.2018 14:00
debata

„Dĺžka celého chodníka je desať kilometrov s 210-metrovým prevýšením, pričom okruh A má 4,3 kilometra a okruh B má 5,6 kilometra. Realizácia náučného chodníka sa uskutoční v dvoch etapách,“ priblížila projektová manažérka mesta Lenka Šubová.

Tento rok bola podľa jej slov spravená prvá etapa a to okruh B. Ten je zameraný na ťažbu v 18. a 19. storočí v severnej časti ložiska Vŕšky, ako aj na prezentáciu úpravníctva a banského vodohospodárskeho systému. V budúcom roku plánujú urobiť druhú etapu a to okruh A, ktorý bude prezentovať počiatky baníctva, povrchovú a podzemnú ťažbu kvalitných rúd v stredoveku, prevažne v južnej časti novobanského ložiska Gupňa.

V rámci realizácie nového náučného chodníka pribudnú na trase okrem infopanelov s odbornými textami aj nové lavičky a stoly či turistické značenie. Zrekonštruované a obnovené budú podľa Šubovej aj banské portály, no a projekt počíta aj s úpravami terénu.

Na realizáciu náučného chodníka chcelo mesto získať dotáciu, no nebolo úspešné. Preto sa podľa Šubovej realizácia prvej etapy uskutočnila za vlastné finančné prostriedky mesta a stála približne 19.000 eur. „Aktuálne dokončujeme realizáciu prvej etapy chodníka osadením hotových textových informačných tabúľ a plánovaný termín otvorenia je jar 2019,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #baníctvo #Nová Baňa